× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Prognóza semifinále: HC 05 Banská Bystrica vs. HK Poprad


22.03.2019

Banskobystrickí hráči a fanúšikovia sa po troch dňoch čakania dozvedeli meno svojho semifinálového súpera, ktorý vzišiel z dvojice HC Košice - HK Poprad. Pre niekoho možno trochu prekvapivo, no určite zaslúžene, postúpil do ďalšej fázy vyraďovacieho boja práve HK Poprad. Kamzíci boli pre Baranov počas základnej časti jeden z menej obľúbených súperov, táto semifinálová dvojica preto môže priniesť zaujímavé a napínavé zápolenie, ktorého konečný výsledok bude ťažké odhadnúť. My sa však s našou prognózou o to pokúsime.

Banská Bystrica si so svojím súperom vo štvrťfinále poradila pomerne ľahko, Detvu zdolala 4:1 na zápasy. Hoci Detvanci na ľade bojovali a boli huževnatým súperom, skutočná previerka pre Baranov príde až v semifinále. Kľúčovými hráčmi Banskej Bystrice počas štvrťfinálových zápasov boli najmä brankár Stephon Williams, Tomáš Zigo a Guillaume Asselin. Za postupom Baranov však stáli aj ostatní hráči, ktorí vytvorili kompaktný celok. Tomu sa darilo nie len v ofenzíve, ale aj v defenzíve, o čom svedčí počet inkasovaných gólov - počas piatich zápasov Barani kapitulovali iba 4 - krát - a to konkrétne v druhom zápase. V ostatných štyroch zápasoch sa Detve nepodarilo streliť ani jeden jediný gól, bez čoho sa samozrejme uspieť nedá. Výborná defenzíva na čele s kvalitným brankárom preto môže byť jedným z kľúčových faktorov aj v semifinálovej sérii proti Popradu. Naopak ofenzíva Baranov zabrala takmer v každom zápase, dovedna sa banskobystrickým hráčom podarilo vsietiť 15 presných zásahov, na góly chudobné boli len dva zápasy - druhý a tretí. Vzhľadom na defenzívne poňatie hry štvrťfinálového súpera si však myslíme, že útočný potenciál Banskej Bystrice sa zatiaľ ešte neprejavil naplno.

Séria medzi Popradom a Košicami bola podstatne napínavejšia, hoci to tak spočiatku nevyzeralo. Poprad najprv potvrdil štatistiku úspechu na súperových klziskách zo základnej časti a na košickom ľade si pripísal dve víťazstvá. Séria sa následne presunula pod Tatry, kde sa podobný počin očakával aj od Oceliarov. Avšak to sa stalo až vo štvrtom zápase, v ktorom Košice zvíťazili jednoznačne 5:1. Výhodu mečbalu však Poprad nevyužil ani v piatom zápase, hoci k tomu nebol ďaleko, v predĺžení sa dokonca Kamzíci tešili z postupu. Bola to však predčasná radosť, a Košice, hnané vyše 7 tisícovou kulisou nakoniec uchmatli aj druhý bod v sérii. V domácom prostredí šiesteho zápasu už ale Poprad rozhodol o svojom postupe do semifinále, na ktorý čakal 4 roky. Naposledy sa Podtatranci predstavili v semifinále v sezóne 2014/2015, kedy postúpili po 7 - zápasovej "bitke" so Zvolenom. Následne sa v semifinále stretli s Košicami, tým však podľahli pomerne jednoznačne, 1:4.

Aj tento fakt vyvolal v meste pod Tatrami takpovediac hokejový ošiaľ. Lístky na šiesty zápas boli vypredané v priebehu pár hodín, podobný počin sa očakáva aj v semifinálovej sérii proti Banskej Bystrici. Prednosť však dostanú fanúšikovia Baranov, prvé dva zápasy sa odohrajú už počas víkendu na banskobystrickom ľade. Ani tu však nemusíme pochybovať o tom, že vstupenky na tento atraktívny zápas by sa nevypredali. Za zvýšeným záujmom o hokej v Poprade však nie je len postupu do semifinále, či atraktívny súper. Je za tým aj štýl hokeja. ktorým Podtatranci momentálne prezentujú. Medzi najvýraznejších lídrov a kľúčových hráčov štvrťfinálovej série patrili najmä brankár Vošvrda, Samuel Mlynarovič, so štyrmi presnými zásahmi a Samuel Takáč, ktorý si na svoje konto pripísal 5 kanadských bodov Po dva góly dali ešte Belluš a Abdul. Výhodou Popradu však je, že má svoju útočnú silu rozloženú do viacerých útokov - na 17 góloch Popradu sa dovedna podieľalo až 12 hráčov Popradu. Opierať sa môžu aj o brankára Vošvrdu, ktorý aj v sérii s Košicami ukázal svoje kvality. Avšak, hral sa prevažne útočný hokej, a tak percentuálna úspešnosť zákrokov brankárov na oboch stranách nebola príliš vysoká. V semifinále však podstatnú rolu zohrajú výkony brankárov.

Vzájomné zápasy Banskej Bystrice a Popradu v tejto sezóne: 2:5; 1:2; 2:5; 3:2; 2:5

Poprad má teda s Banskou Bystricou v aktuálnej sezóne pozitívnu bilanciu. V piatich zápasoch dokázal Poprad zvíťaziť až štyrikrát - uspel vo všetkých zápasoch na domácom ľade a jeden krát uspel aj na ľade Banskej Bystrice. Zaujímavosťou je aj fakt, že až tri zápasy skončili výsledkom 5:2 pre Poprad. Samozrejme, nie nadarmo sa vraví, že play - off je iná súťaž. Platiť to bude určite aj tentokrát, no fakt, že Poprad na Banskú Bystricu vie zahrať, mu dáva určitú výhodu. Z historického hľadiska sa tieto dva tímy stretli v play - off iba raz, v sezóne 2010/2011, zhodou okolností tiež v semifinále. Poprad vo štvrťfinále zdolal Skalicu 4:2 na zápasy, Banská Bystrica si poradila so Zvolenom 4:3. Semifinále prinieslo sedemzápasový súboj, z ktorého lepšie vyšiel Poprad a prebojoval sa až do finále. V ňom sa stretol s Košicami, ktorým následne podľahol jednoznačne 1:4. Pôjde teda o druhé meranie síl týchto mužstiev v play - off zápasoch.

Rozpis zápasov prvého semifinále 2018/2019: 1. zápas 23.3.2019 o 18:00: HC 05 Banská Bystrica - HK Poprad 2. zápas 24.3.2019 o 18:00: HC 05 Banská Bystrica - HK Poprad 3. zápas 27.3.2019 o 18:00: HK Poprad - HC 05 Banská Bystrica 4. zápas 28.3.2019 o 18:00: HK Poprad - HC 05 Banská Bystrica 5. zápas 31.3.2019 o 18:00: HC 05 Banská Bystrica - HK Poprad 6. zápas 2.4.2019 o 18:00: HK Poprad - HC 05 Banská Bystrica 7. zápas 4.4.2019 o 18:00: HC 05 Banská Bystrica - HK Poprad

Tipnúť víťaza tejto série je náročné. Vzájomné bilancia z aktuálnej sezóny, ale aj z hľadiska minulosti je na strane Popradu. Ten na Banskú Bystricu zahrať určite vie. Výhodou oboch tímov sú kvalitne chytajúci brankári, rozloženie útočnej sily medzi viacero hráčov je taktiež atribútom oboch mužstiev. Výhodou Baranov môže byť silovejší prejav hráčov, na čo doplatili viaceré tímy v play - off aj v minulosti. Svoju úlohu môže zohrať aj prípadná výhoda siedmeho zápasu na domácom ľade pre Banskú Bystricu. Výhodou Kamzíkov, vzhľadom na dlhšiu absenciu v semifinále, zrejme bude väčšia vôľa po víťazstve a odhodlanie, či už na ľade alebo na tribúnach. Je preto možné očakávať dlhú sériu, ktorá sa kľudne môže skončiť aj prekvapením v podobe postupu HK Poprad. A čo si myslíte vy? Podeľte sa s nami v komentároch.

PODOBNÉ ČLÁNKY