× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Ackered, Cowley, Tvrdoň


01.10.2020

Týždeň sa s týždňom opäť snúbil, a tak vám prinášame ďalší diel z našej novej rubriky. Väčšina extraligových klubov už svoje prestupové kolotoče naplno roztočili a okrem overených mien stále pribúdajú aj tie, na ktoré si radi posvietime. V dnešnom zoome si predstavíme Calle-a Ackereda a Evana Cowleyho, teda dvojicu legionárov, pre ktorých to bude premiérový ročník v slovenskej najvyššej súťaži  a v závere si povieme niečo viac o Slovákovi Marekovi Tvrdoňovi, ktorý sa rozhodol po dvoch sezónach v zahraničí pre návrat na naše klziská.

 

Calle Ackered

Už len jeho meno nám mierne naznačuje, že v tomto prípade sa nejedná o legionára zo zámoria. Novou posilou trenčianskej Dukly sa stal švédsky obranca Calle Ackered. Bývalý mládežnícky reprezentant troch koruniek svoju kariéru prevažne strávil v nižších švédskych ligách, avšak v sezóne 2009/2010 sa mu ešte ako juniorovi dokonca podarilo odohrať dva zápasy v tamojšej Elitserien.

Po ukončení svojej mládežníckej kariéry v roku 2011 sa presunul do tímu Mörrum Gois IK, ktorý pôsobil vo vtedajšej Division 1. V tretej najvyššej švédskej súťaži hrával takmer nepretržite až do konca sezóny 2016/2017, počas ktorej si povinností do svojich štatistík zapísal 40 bodov v 39 zápasoch a nemôžeme zabúdať na to, že si ešte ako obranca musel plniť svoje defenzívne povinnosti. Pre momentálne 29-ročného rodáka zo Štokholmu to bola dovtedy jeho bodovo najvydarenejšia sezóna, po ktorej sa rozhodol pre nečakanú zmenu. Na nadchádzajúce tri roky sa upísal družstvu Guildford Flames pôsobiacemu v anglickej EIHL. V novom pôsobisku nadviazal na svoje ofenzívno ladené výkony a počas troch ročníkov bodoval celkovo 135-krát v 162 zápasoch. Nuž, nechajme sa prekvapiť či aj v Tipsport lige bude takto vysoko produktívny.

Evan Cowley

Bolo len otázkou času, kedy si v našom zoome premiérovo priblížime aj kariéru nejakého brankára. Tým prvým je 24-ročný rodák z kanadského Cranbrooku, ktorý však má aj americké občianstvo, keďže v jeho piatich rokoch sa s rodičmi presťahoval do Colorada. Cowley svojimi fyzickými predispozíciami spĺňa parametre moderného gólmana. 193-centimetrová nová posila klubu spod Zobora väčšinu svojho hokejového života strávila v Spojených štátoch amerických. Za zmienenie stojí najmä Cowleyho draftovanie do NHL v roku 2013, kedy si ho v štvrtom kole z celkového 92. miesta vybral tím Florida Panthers. Po drafte sa rozhodol pre štúdium na denverskej univerzite, kde od roku 2013 do roku 2017 pôsobil v NCAA. Okrem chytania samozrejme aj študoval, vďaka čomu sa mu podarilo získať bakalársky titul z ekonomiky. 

Najbližšie v NHL mal však v sezóne 2017/2018, počas ktorej odchytal 14 zápasov v AHL za mužstvo Springfield Thunderbirds a 19 zápasov za Manchester Monarchs v ECHL. Na jeseň v roku 2018 Evan Cowley isto nemá tie najlepšie spomienky. V septembri sa upísal ďalšiemu tímu z ECHL a to Wheelingu Nailers. Po mesiaci a jednom odchytanom zápase ho Nailers spod zmluvy uvoľnili a v novembri putoval do Európy, kde podpísal kontrakt s poľským Gdaňskom. Tam počas sezóny aj s play-off odchytal 28 zápasov so slušnou, vyše 92-percentnou úspešnosťou zákrokov. Na sezónu 2019/2020 sa presunul do dánskeho Odense, kde nastúpil na ľad v 45 prípadoch, avšak jeho čísla oslnivými určite nazvať nemôžeme. Priemerne inkasoval 3,68 gólu na zápas a úspešnosť zákrokov mal na úrovni 89,8%. Motiváciu na to, aby bol v drese Nitre lepší teda určite má, tak sme zvedaví ako sa popasuje s príležitosťou, ktorú dostal. 

 

Marek Tvrdoň 

Zanietenejším fanúšikom slovenského hokeja meno Marek Tvrdoň isto niečo hovorí, no tento ešte stále len 27-ročný útočník si už toho vo svojej kariére preskákal mnoho a my sa vám to pokúsime čo najvýstižnejšie zhrnúť. Robustný krídelník sa vracia do Nitry a teda do klubu, v ktorom svoju hokejovú púť odštartoval. Prvýkrát nazrel do seniorského hokeja práve v Nitre a to v sezóne 2009/2010, keď odohral vo vtedajšej Slovnaft extralige šesť zápasov a rovnako v tom istom ročníku aj reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov. Za slovenskú mládežnícku reprezentáciu, ale už do 20 rokov nastúpil aj na Majstrovstvách sveta na prelome rokov 2011 a 2012. 

Mareka Tvrdoňa môžeme bez problémov označiť za hokejového svetobežníka, veď okrem našej extraligy hrával aj v ruskej VHL, anglickej EIHL, rakúskej alpskej lige, štyri zápasy odohral aj v KHL za Slovan Bratislava a naposledy pôsobil v tíme Cracovia Krakow z poľskej najvyššej súťaže. Pred tým, než sa natrvalo vrátil na európsky kontinent, tak v zámorí okúsil aj ECHL aj AHL a v mládežníckom veku aj prestížnu juniorskú súťaž WHL. Vo WHL naskakoval na ľad celkovo za dva tímy, Vancouver Giants a Kelowna Rockets.

V priebehu štyroch sezón za obe mužstvá odohral celkovo 119 zápasov a bodoval v nich neuveriteľných 134-krát. Aj keď jeho prvá sezóna 2010/2011, žiaľ nevyšla podľa marekových predstáv, kvôli zraneniu ramena, tak aj napriek tomu si ho v drafte NHL 2011 zo 114. miesta vybrala organizácia Detroitu Red Wings. Čo sa týka jeho sezón v seniorskom hokeji tak za najvydarenejšiu môžeme s určitosťou označiť sezónu 2014/2015, počas ktorej pendloval medzi Tolledom Walleye v ECHL a Grand Rapids Griffins v AHL. Na farme Detroitu zaznamenal 29 bodov v 51 zápasoch a v ECHL 24 bodov v 24 zápasoch. Odchovanec nitrianskeho hokeja v posledných dvoch rokoch vystriedal až šesť tímov. Preto je teda namieste otázka. Udrží sa v Nitre celú sezónu?

 

Autor: Kamil Schreiber / Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY