× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Askarov, Kukuča, Shea


01.10.2020

Podpisovanie zmlúv s hráčmi na sezónu 2020/2021 je v plnom prúde a kluby prinášajú do našej ligy rôzne nové mená. Dnes to nebude len o jednom tíme, avšak pozrieme sa bližšie na ďalších troch zaujímavých hráčov, ktorí budú brázdiť naše klziská v nasledujúcom ročníku.

 

Maxim Askarov

Na začiatok si predstavíme ďalšiu detviansku zahraničnú posilu. Konkrétne ide o ruského útočníka, pre ktorého bude klub spod Poľany jeho prvým pôsobiskom mimo rodnej vlasti. 23-ročný mladík v predchádzajúcich dvoch sezónach hrával v ruskej VHL. V druhej najvyššej ruskej súťaži nastupoval za dva tímy, Yugru Khanty-Mansiysk, odkiaľ bol v novembri 2019 vymenený do mužstva Metallurgu Novokuznetsk, kde strávil zvyšok sezóny. Rodák z Čeljabinsku odohral počas týchto dvoch ročníkov dokopy 78 zápasov a zaznamenal v nich 29 bodov. Síce to nevyzerá ako dobrá vizitka pre útočníka, avšak na jeho obhajobu je potrebné poznamenať, že išlo o jeho prvé roky v mužskej kategórii. Poďme však nazrieť hlbšie do minulosti.

Askarova si v roku 2014 v drafte KHL vybral klub Avtomobilist Jekaterinburg zo 46. miesta. Žiaľ, v KHL si nikdy nezahral. Medzi rokmi 2014 a 2018 zbieral cenné skúsenosti v uznávanej ruskej mládežníckej lige MHL. Prvé dva roky nastupoval za mládežnícke družstvo Avtomobilistu. V máji 2016 bol zahrnutý vo výmene hráčov medzi Ufou a Jekaterinburgom, kvôli čomu sa stal súčasťou Tolparu Ufa, mládežnického tímu Salavatu Julajevu Ufa. A práve jeho dve sezóny v Ufe stoja za zmienku, keď patril ku kľúčovým hráčom svojho mužstva, o čom svedčia aj jeho individuálne štatistiky. Počas času stráveného v Ufe získal v 118 zápasoch slušných 99 kanadských bodov, čo mu výrazne pomohlo k jeho posunu do VHL.

 

Andrej Kukuča

Odchovanec Dukly Trenčín sa po 2 sezónach strávených v zámorskej juniorskej súťaži WHL rozhodol pre návrat na Slovensko. Asi nikoho neprekvapí, že jeho novým pôsobiskom bude Trenčín, teda miesto, kde hokejovo vyrastal. Fyzicky zdatný center hrával vo WHL za klub Seattle Thunderbirds. V Seattli patril medzi ťahúňov mužstva, keď v oboch ročníkoch atakoval hranicu priemeru bod na zápas. Svojimi výkonmi zaujal aj trénerov reprezentácie do 20 rokov a vybojoval si miesto v tíme, ktorý sa zúčastnil na juniorskom svetovom šampionáte na prelome rokov 2018 a 2019.

Pre 20-ročného útočníka to nebude premiéra medzi seniormi, keďže pred svojim odchodom do zámoria počas sezóny 2017/2018 stihol odohrať šesť zápasov za prvoligovú Považskú Bystrica a dokonca aj päť zápasov v extralige za Duklu. Okrem iného v tej istej sezóne získal s Trenčínom titul v juniorskej súťaži a taktiež bol aj najproduktívnejším hráčom juniorky.

 

Bobby Shea

Kým predchádzajúcich dvoch hráčov môžeme označiť za mladé pušky, tak o novej posile Zvolena môžeme hovoriť ako o skúsenosťami ostrieľanom harcovníkovi. 30-ročný obranca strávil prevažnú časť svojej kariéry vo svojej rodnej krajine a to USA. Počas svojho vysokoškolského štúdia hrával univerzitnú NCAA, neskôr pôsobil v ECHL a dokonca okúsil aj v AHL, kde majú celky z NHL svoje farmárske tímy. Hneď vo svojej premiérovej sezóne v ECHL sa mu podarilo s tímom Reading Royals získať titul, čo môžeme považovať za jeho najväčší hokejový úspech. Po svojej bodovo najúspešnejšej sezóne 2017/2018 v ECHL, kde v tíme Fort Wayne Komets bodoval 35-krát v 68 zápasoch si prekvapujúco dal pauzu od hokeja na jeden rok. Potreboval dokončiť svoje štúdium na univerzite, čo mu zabránilo podpísať profesionálnu zmluvu. Vo forme sa udržiaval najmä vďaka tréningom univerzitného tímu, ktorých sa zúčastňoval počas celého roku svojho štúdia. 

Po ročnej dovolenke” sa rozhodol pre pomerne nečakaný a odvážny krok, keď sa vôbec prvýkrát v kariére rozhodol odísť do zahraničia. Na ročník 2019/2020 sa rozhodol prijať ponuku z čínskeho klubu ORG Peking, ktorý pôsobí v ruskej druhej najvyššej súťaži (VHL). Jeho pôsobenie neskončilo iba pri VHL, podarilo sa mu odohrať aj dva zápasy za známejší tím z Pekingu a to Kunlun Red Star, ktorý hráva KHL. Pre pravorukého beka to bola vydarená sezóna. Vo 49 zápasoch získal 27 kanadských bodov, možno by mal na svojom konte aj viac bodov, keby nebol najvylučovanejším hráčom VHL a nestrávil 116 minút na trestnej lavici.

 

Všetkých troch hráčov môžeme považovať za dôležité posily pre kluby, ktoré sa s nimi dohodli na spolupráci. To či aj naplnia očakávania, ktoré do nich funkcionári týchto troch klubov vkladajú sa ukáže až v priebehu sezóny. 

 

Autor: Kamil Schreiber / Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY