× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tri momenty prvého hracieho dňa


04.10.2020

Desiatky dní bez súťažného ligového zápasu na slovenských ľadových plochách po predčasnom ukončení uplynulého ročníka. Pre hokejových priaznivcov nepríjemné obdobie negatívne okorenené balíkom mnohých otáznikov a neistôt smerom k novej sezóne sa včerajším dňom skončilo. I napriek tomu, že to dlhodobo vyzeralo všelijak a informácie sa menili doslova z hodiny na hodinu sme o otváracie duely sezóny 2020/21 neprišli a dočkali sa. Prehnane omieľaná choroba síce na istý čas vyradila z hry trojicu tímov, no súťaž sa prvým kolom začala na troch štadiónoch. Doplnila ich atraktívna predohrávka siedmeho kola medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. Ročník v tieni pandémie sa začal zhurta, a tak nebola núdze o atraktívne momenty. Tu sú tri najlepšie z nich!

 

Základom je férovosť! 

Vysoko ambiciózny Poprad privítal na svojom zimáku v úvodnom kole Nitru, ktorá obnovila spoluprácu s dobre známym českým lodivodom Antonínom Stavjaňom. Kouč, pod ktorého vedením zažili Corgoni jedno z najúspešnejších období v histórii klubu pripravil svojich zverencov takticky dôkladne aj na zápas pod Tatrami. Napriek tomu, že domáci mali z hry viac a svojho súpera prestrieľali, plný počet bodov brali hostia. V úvode poslednej dvadsaťminútovky sme navyše boli svedkami krásneho športového momentu. Za držanie si na trestnú lavicu sadol skúsený obranca Nitry Miroslav Pupák a domácim sa tak naskytla šanca skórovať pri početnej výhode. Po vyhratom buly vo vlastnom obrannom pásme sa dostal k puku rýchlonohý útočník Marek Slovák a efektnou kľučkou sa zbavil Marcela Haščáka. Práve s hokejkou najlepšieho strelca minulej sezóny sa však dostal do kontaktu a ocitol sa na ľadovej ploche. Rozhodcovia posúdili tento zákrok ako nedovolený a signalizovali vylúčenie, ktoré by Kamzíkom odoprelo presilovú hru už po štyroch sekundách. Vzrastom nízky center však neváhal a svoje kroky okamžite smeroval za hlavným arbitrom, ktorému situáciu uviedol na pravú mieru. O niečo podobné sa v minulom ročníku postarali Žiga Pavlin či Rudolf Huna. Mareka toto rozhodnutie mrzieť nemuselo, veď jeho Nitra trochu prekvapivo zvíťazila a domov bral cenné body. Viac takýchto sympatických gest! 

 

Na tento sa nezabúda 

Či už mladý talent, skúsený veterán alebo hokejová legenda. Hráč pôsobiaci v NHL alebo nižšej európskej súťaži. Nezáleží na tom, ktorú z týchto možností by ste si vybrali, aby vám zodpovedal otázku, na ktoré kariérne góly spomína najradšej. Medzi odpoveďami by bola s takmer stopercentnou istotou vo všetkých prípadoch rovnaká alternatíva – na ten prvý. A presne taký strelil vo včerajšom zápase medzi Popradom a Nitrou stále len šestnásťročný útočník domácich Filip Mešár. Mladík ročníku narodenia 2004 patril k hráčom, ktorý dostali dôveru trénera Petra Mikulu už v prípravnom období. Vďaka svojim súper výkonom sa prebojoval do zostavy na samotnú sezónu a hneď vo svojom prvom tohtosezónnom vystúpení prepasíroval puk za zámorského brankára Nitry Cowleyho. Presný zásah s prívlastkom prvý na seniorskej úrovni už Filip s určitosťou nevsieti. Ako sám prezradil, mrzí ho len fakt, že padol pred prázdnymi tribúnami a k výhre jeho mužstvu nepomohol. Mešár je ďalším slovenským prospektom pre draft 2022. Tento ročník dlhodobo preukazuje, že môže byť po rokoch veľmi úspešným a Filip je toho dôkazom. 

 

Superzákroky k výhre nesmerovali

Profesionalita v najprestížnejšej lige sveta nepozná hranice. Zatiaľ čo sa európske kluby po predčasnom konci súťaží naplno pripravovali na nové ligové ročníky, za veľkou mlákou sa rozhodli vytvoriť tzv. bublinu a sezónu jednoducho dohrať. Tento krok sa svojim spôsobom dotkol aj európskych súťaží. Poväčšine hráči, hrajúci na farmách, prípadne bojujúcí o miesto v mužstvách NHL dostali príležitosť až do začiatku tréningových kempov hosťovať mimo zámoria. Túto možnosť využili viacerí mladí slovenskí hokejisti, pričom výnimkou nebol ani Roman Durný, gólman pod zmluvou organizácie Anaheim Ducks. Slovan jeho angažovaním dočasne vytvoril spoločne s Rusom Makarovom azda najkvalitnejšiu brankársku dvojicu v súťaži. Stále len 22-ročný rodák z Liptovského Mikuláša dostal prednosť medzi troma žrďami v ťaháku prvého kola na ľade Michaloviec a svoje kvality potvrdil hneď vo viacerých fázach zápasu. Sledujúcim sa do pamäte určite vryl moment z 12. minúty druhého dejstva, kedy Durný dvakrát v krátkom časovom slede geniálne zmaril šance ofenzívnych hráčov Dukly. Nedôraznosť defenzívy Bratislavčanov pred vlastným brankárom však umožnila Marekovi Bartánusovi dorážať aj po tretíkrát a duo megazákrokov zrazu vyšlo navnivoč. Pár minút na to skóroval skúsený forvard po delovej rane opäť a výrazne dopomohol Líškam k víťazstvu 3:1. 

 

Autor: Silvester Bobko / Grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY