× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #31


15.12.2020

Minulé dni na klziskách našej najvyššej hokejovej súťaže ponúkali až nezvyčajne vyrovnaný hokej, ktorý sa premietol do množstva tesných výsledkov. Zo šestnástich minulotýždňových duelov sa až trinásť skončilo jednogólovým rozdielom, päťkrát sa išlo do predĺženia a dvakrát rozhodli až samostatné nájazdy. Odohrané zápasy boli hlavne o tímových výkonoch, no pozoruhodný bol aj jeden individuálny. 

 

TRIEDA

Konečne to prišlo!

Káder Liptovského Mikuláša po takmer nekonečných výsledkových útrapách konečne okúsil chuť víťazstva v práve prebiehajúcej sezóne. Prechádzal tomu ešte zápas pod Tatrami proti popradskému favoritovi. Do polovice stretnutia sa hosťom darilo držať remízu 2:2, no osem minút pred koncom posledného dejstva už svietilo na tabuli skóre 5:2 pre Poprad. Liptáci sa však zase raz nemienili vzdať ľahko a o pár chvíľ na to vstrelili Kamzíkom v priebehu minúty a pol dva presné zásahy, ktoré vykresali nádej na bodový zisk z ľadu lídra tabuľky. Rezultát sa už ale počas posledných minút duelu nezmenil a hostia odišli s tesnou prehrou. Po tomto sympatickom výkone ich čakala cesta za naše južné hranice a výzva v podobe súboja s DVTK. Po prvej tretine to s liptovskými vyhliadkami na body síce nevyzeralo ružovo, no prostredné dejstvo prinieslo veľký zvrat. Liptáci stihli počas desiatich minút streliť až štyri góly, ktorými otočili výsledok vo svoj prospech. Druhá polovica tohto duelu tímov zo spodných priečok tabuľky sa niesla v duchu nevyužitých presilových hier na oboch stranách. Mužstvám sa skórovať už nepodarilo, čo znamenalo prvý plný bodový zápis pre Liptovský Mikuláš v tomto ročníku Tipos extraligy. Z našej redakcie smeruje na Liptov gratulácia a palec hore.

 

Päťdesiat a nula

V utorok a piatok sa viac ako zodpovedným výkonom predviedol hokejista z postu, na ktorom to celé stojí a padá. Reč je o brankárovi z radov Detvy. Roman Petrík sa v úvode týždňa postavil do bránky v stretnutí proti domácim Michalovciam a ukázal sa ako skutočná opora pre svojich kolegov. Po prvej tretine mal síce na svojom konte jeden inkasovaný zásah, ale takisto pri jeho mene svietilo aj dvadsať zákrokov. V nasledujúcich dvoch periódach opäť inkasoval po jednom góle, no súperovým pokusom odolal zhodne po pätnásťkrát v oboch tretinách a dokopy si pripísal obdivuhodných 50 zákrokov. Tieto zákroky okrem iného znamenali aj sedem ubránených oslabení a cenné víťazstvo 4:3 zo zemplínskeho ľadu. Detvu spolu s Romanom v bránke čakal ďalší zápas na východe, kde sa ako hostia predstavili v Košiciach. Gólman hostí zažiaril aj proti Oceliarom, keď úspešne čelil všetkým tridsiatim štyrom streleckým pokusom domácich hokejistov. Udržal si teda brankármi vysnívanú nulu a bol základným pilierom výhry 3:0. Minulý týždeň teda pre Romana znamenal dva odchytané duely, 84 zákrokov a šesť bodov, na ktorých má značný podiel.

zdroj: TASR

BIEDA

Dve predĺženia, tri prehry

Nie veľmi vydarenú trojicu zápasov odohrali v uplynulých dňoch hokejisti Banskej Bystrice. Najbližšie k víťazstvu boli v utorok proti Košičanom. Necelých šesť minút pred záverečnou sirénou vyhrávali Barani 2:0, následne však v priebehu 85 sekúnd dvakrát inkasovali, čo znamenalo, že stretnutie sa preklopí do svojej štvrtej časti. Tú sa hosťom podarilo ukončiť po štyroch minútach víťazným gólom na 3:2. Následne Barani zamierili pod Zobor, kde spolu s domácou Nitrou odohrali gólovo chudobný súboj. Oba celky sa presadili iba raz v početnej výhode a do predĺženia sa šlo za stavu 1:1. Po troch minútach si ho pre seba uchmatli hostitelia a bola z toho opäť tesná a smolná prehra pre Banskú Bystricu. Na záver týždňa sa však pre Banskobystričanov zrodila vo zvolenskom azyle úplne rozdielna prehra. Proti Slovanu sa im stala osudnou hlavne početnosť streľby, keď zo štrnástich striel vstrelili jediný gól. Dvakrát inkasovali v hre piatich proti piatim, dvakrát v oslabení a raz dokonca vo vlastnej presilovke. Celkovo teda prehra 1:5 a bodka za nepodareným týždňom.

 

Tri „tesnotky“

Skutočne zvláštny týždeň, čo sa týka podoby výsledkov, zažil tím Nových Zámkov. Tamojší hokejisti mohli v ostatných zápasových dňoch odchádzať zo štadiónov stále s rovnakým pocitom. Bol to pocit prehry o jeden gól. Prvá z tohtotýždňových prehier prišla v utorok v Poprade, kde sa tímy rozišli po výsledku 2:1 pre domácich. O pár dní na to sa v prospech hostiteľa zrodil rovnaký rezultát, no tentokrát bol domácim a víťazným celkom bratislavský Slovan. Treticu jednogólových prehier zavŕšil domáci zápas s Košicami. Nové Zámky síce vyslali na bránku protivníka 34 streleckých pokusov, no žiaden z nich neskončil za chrbtom súperovho gólmana. Naopak, hostia vystrelili len šestnásťkrát a jedna zo striel skončila v sieti. Zrodil sa tak futbalov a pre domácich nelichotivý výsledok 0:1. Pre Novozámčanov teda z troch duelov nula bodov do tabuľky a skóre 2:5.

 

Posledné dni Tipos extraligy sa teda niesli v znamení tesných rezultátov. Nasledujúce hracie dni prinesú len desať duelov, v ktorých sa môžu zrodiť odlišné výsledky a vznikne viac priestoru pre vyniknutie individualít.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY