× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Langkow, King, Clarke


27.12.2020

Extraligová sezóna 2020/2021 sa pomaly blíži do polovice svojho programu, no účastníci najvyššej slovenskej súťaže ani napriek tomu na prestupovom trhu nepoľavujú. Dôkazom je aj dianie v ešte neskončenom záverečnom mesiaci tohto kalendárneho roka, ktorý nám už teraz priniesol množstvo nových a zaujímavých akvizícii. Medzi tie môžeme bez okolkov zaradiť aj príchody troch Kanaďanov- Chrisa Langkowa, Jeffa Kinga a Brandta Clarka.  

 

Chris Langkow

Prvým zámorským legionárom HC Košice v ročníku 2020/2021 je Chris Langkow, od ktorého si Oceliari sľubujú zlepšenie produktivity v útoku. Pozornému fanúšikovi Tipos extraligy toto meno isto niečo hovorí. Totižto, momentálne 31-ročný útočník brázdil ľady našich štadiónov aj v predchádzajúcich dvoch sezónach, a to vo farbách celku MAC Újbuda. Pravoruký center patril k ťahúňom tohto tímu a počas jeho pôsobenia v Budapešti zaznamenal v 95 zápasoch základnej časti úctyhodných 79 kanadských bodov, čím sa zaradil k špičke ligy. Svojimi schopnosťami zaujal dokonca pozornosť klubov z českej Tipsport extraligy a v priebehu vlaňajšieho ročníka prestúpil do Litvínova. Žiaľ, už v premiérovom stretnutí (31.1.2020) bol nepríjemne narazený na mantinel, čo mu spôsobilo ťažké zranenie v podobe otrasu mozgu. Od tohto momentu sa len zotavoval a nenastúpil ani na jeden zápas, čo môže výrazne ovplyvniť jeho počiatočné výkony pri návrate do zápasového kolotoča. 

Poďme sa však pozrieť ešte hlbšie do minulosti rodáka z kanadského Vegreville. Svoje juniorské roky strávil v uznávanej mládežníckej súťaží vo WHL, kde dokopy počas piatich rokov vystriedal 3 tímy a nastúpil na 297 zápasov, v ktorých vsietil 57 gólov a pridal 110 asistencií. Po sezóne 2009/2010 sa plynule presunul do seniorského hokeja, konkrétne do klubu Alaska Aces pôsobiaceho v ECHL. Už jeho premiérový ročník v mužskej kategórii môžeme pokojne označiť za najúspešnejší v jeho doterajšej kariére. Už ako nováčik sa dostal do nominácie na All-star zápas a so svojim družstvom sa na konci play-off radoval zo zisku titulu. Celkovo vtedy v 69 vystúpeniach bodoval slušných 47-krát. Na tieto úspechy síce v ďalších rokoch nenadviazal, avšak jeho výkonnosť rozhodne neklesala, o čom svedčí aj to, že v sezónach 2013/2014 a 2014/2015 nastúpil až na 133 stretnutí v drese Bridgeport Sound Tigers, teda na farme tímu New York Islanders. Samozrejme, v AHL bol už menej produktívny ako v ECHL a počas tohto pôsobenia zaznamenal „len“ 36 kanadských bodov. 

Prvýkrát sa Chris Langkow rozhodol okúsiť európsky štýl hokeja v ročníku 2016/2017, keď zamieril do EBEL ligy, konkrétne do slovinskej Ľubľany. Po 41 zápasoch mal na svojom konte 10 gólov a 18 nahrávok. Sezónu tam však nedohral z dôvodu presunu o niečo severnejšie, a to do druhej najvyššej švédskej súťaže. Po konci ligového ročníka sa vrátil na jeden rok naspäť do zámoria a dokonca bol aj kapitánom družstva Worcester Railers z ECHL, no ako už vieme, po skončení tohto pôsobenia sa 186-centimetrov vysoký útočník rozhodol na sezónu 2018/2019 upísať už spomínanému budapeštianskemu tímu MAC Újbuda. Z tohto krátkeho opisu môžeme usúdiť, že Košičania získali do svojich radov kvalitného hokejistu a sme nesmierne zvedaví, či sa mu podarí dostať do jeho starej formy.

zdroj: SITA

Jeff King

Býci sa v poslednej dobe trápia, čo vyústilo ku početným zmenám v ich kádri. Jeff King až doteraz pôsobil len v ligách, resp. kluboch zo Severnej Ameriky a v Nových Zámkoch si odbije  premiéru na európskych klziskách. Mladý 24-ročný obranca prežil juniorské roky v celku Sarnia Sting, účinkujúceho v ďalšej prestížnej kanadskej juniorke OHL. Celkovo tam počas 4 rokov odohral rovných 250 zápasov v základnej časti a bodoval v nich 131-krát, čo je na beka obdivuhodné číslo. 

Prvú skúsenosť so seniorským hokejom získal už počas svojej poslednej mládežníckej sezóny 2016/2017, keď nastúpil na 7 stretnutí za celok Orlando Solar Bears v ECHL, z toho až 4 boli vo vyraďovacej časti. Vedenie tohto klubu zaujal natoľko, že sa mu rozhodli dať zmluvu aj na ďalší ročník. Už po 34 odohraných stretnutiach však prijal ponuku z farmy Toronta Maple Leafs, no tam odohral len 2 zápasy a väčšinu času strávil na hosťovaní opäť v East Coast Hockey League, konkrétne v družstve Brampton Beast. Ročníky 2018/2019 a 2019/2020 už odohral prevažne v tíme Idaho Steelheads, kde si 180-centimetrový pravoruký Kanaďan v 114 vystúpeniach pripísal na svoje konto 53 kanadských bodov. Rodák zo St. Clair v prebiehajúcej sezóne doposiaľ neodohral ani jedno stretnutie, pretože ECHL ešte neodštartovala, a tak bude zaujímavé sledovať, ako sa mu podarí naskočiť do rozbehnutej a preňho novej súťaže. 

 

Brandt Clarke 

Novozámčania do svojho mužstva pritiahli aj bratskú dvojicu Clarkovcov. V tomto dieli sa pozrieme bližšie na mladšieho z nich. Ešte stále iba 17-ročný obranca si vôbec po prvýkrát vyskúša účinkovanie v seniorskej súťaži. V prípade tohto Kanaďana môžeme hovoriť, že na slovenských štadiónoch budeme môcť sledovať vychádzajúcu hviezdu svetového ranku. Síce k nám títo súrodenci prichádzajú len na krátkodobé hosťovanie, Býkom sa podarilo uloviť skvelých a nádejných hokejistov. Pravoruký bek prichádza na juh Slovenska z tímu Barrie Colts, účinkujúceho v už vyššie spomínanej OHL, kde pôsobí už druhý rok. V tom minulom patril k jedným z množstva nováčikov v súťaži a spomedzi nich nazbieral najviac asistencií. Dohromady v 57 stretnutiach bodoval 38-krát, z toho až v 32 prípadoch sa jednalo o nahrávku. Aj to je isto jeden z dôvodov prečo je tento mladý obranca považovaný za potenciálnu jednotku nadchádzajúceho draftu NHL.  My len pevne veríme, že našej lige preukáže svoj ohromný talent a už teraz sa tešíme na jeho výkony.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY