× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Novinky bývalých extraligistov zo sveta


07.01.2021

Pomimo domáceho ligového diania priaznivci slovenského hokeja zakaždým sledujú počínanie bývalých extraligistov vo svete. Kariérna cesta niektorých hráčov vedie z našich klzísk častokrát priamo do tých najkvalitnejších líg sveta. Nielen tunajší hokejisti, ale aj mnoho legionárov častokrát zanechá výraznú stopu a vyžiada si patričnú obľúbenosť u fanúšikov. Naša redakcia si pre vás ohľadom tejto témy zhrnula najzaujímavejšie aktuality posledných týždňov. 

 

Superstrelec zavesil korčule na klinec

Kyle Bonis. Kanadský útočník nestrávil na Slovensku celý ligový ročník, avšak za pomerne krátky čas na seba svojím streleckým kumštom upútal veľkú pozornosť. Priam vychýrený strelec zamieril do Zvolena pred začiatkom uplynulej sezóny z nórskeho Frisk Asker. Svojej povesti neostal nič dlžný, počas 27 súťažných stretnutí skóroval 17-krát a rýchlo sa stal horúcim kandidátom na pozíciu najlepšieho strelca celej súťaže. Nasledoval však malý šok. Po príchode kanadského trénera Dona Nachbaura uzrelo svetlo sveta prekvapivá informácia o jeho konci. Podľa krajana na čele zvolenskej lavičky si nedostatočne plnil defenzívne povinnosti a so svojou pozíciou nebol stotožnený. Odmietol aj príležitosť byť vymenený do iného extraligového klubu, a tak zamieril späť za veľkú mláku. 

 

Zvolen sa napokon stal jeho predposledným kariérnym angažmánom. „Ten deň nastal. Sľúbil som si, že neprestanem hrať skôr, ako ma vymknú zo štadióna. Po tom, čo sa skončila sezóna Toledo Walleye si myslím, že sa tak stalo. Je čas ukončiť profesionálnu hokejovú kariéru a začať novú kapitolu môjho života,“ napísal v utorok na svojom účte na Instagrame. 

 

Kyle Bonis strávil väčšinu svojej profesionálnej kariéry v zámorí, kde pochodil súťaže ako NCAA a NAHL. Neskôr sa dostal na vyššiu úroveň, medzi popredných hráčov patril v dobre známej ECHL a vrchol seniorskej kariéry zažíval pri predstaveniach na klziskách AHL. Súťaž, ktorá je iba krôčik od najprestížnejšej ligy sveta pridala na jeho konto 101 zápasov so ziskom 24 kanadských bodov. Do Európy zavítal v roku 2018. S nórskou organizáciou Frisk Asker získal svoj jediný majstrovský titul. 

zdroj: HKM Zvolen

 

Prinesie koniec Znojma niekoľko hráčov do extraligy?

Ešte predchádzajúci ročník bola organizácia Orli Znojmo súčasťou nadnárodnej rakúskej ligy EBEL, dnes už IceHL. Z tej sa zástupcovia českého hokeja rozhodli pred začiatkom prebiehajúceho ročníka trochu prekvapivo odhlásiť. Vzhľadom na to, že táto alternatíva im nezaisťovala priamy návrat do českej extraligy podobne, ako Slovanu pred pár rokmi do tej našej, museli zamieriť až do tretej najvyššej súťaže. Celosvetová pandémia zapríčinila, že nižšie súťaže sa na štadiónoch našich západných susedov zrejme nedohrajú, a tak Znojmo rozpúšťa káder. Kto by mal záujem o treťotriednych hráčov? Orlom sa vo svojich štruktúrach aj napriek značnému prepadu podarilo udržať niekoľko kvalitných hráčov, viacerí majú minulosť spojenú so Slovenskom. 

 

Dvojica slovenských hokejistov si našla nového zamestnávateľa okamžite. Odchovanec košického hokeja Jakub Köver dohrá ročník v rámci hosťovania za bratislavský Capitals. Jeho o tri roky starší kolega, hráč z liahne trenčianskeho hokeja, David Stránský sa upísal prvoligovým Topoľčanom. Bývalý Banskobystričan Adam Sedlák zamieril o úroveň vyššie, do Litoměříc. Na severe Čiech sa stal jeho spoluhráčom na istý čas i kanadský hokejista s nitrianskou minulosťou Anthony Luciani. 

 

Bez zmluvy však naďalej ostalo niekoľko ďalších mien zo znojemskej súpisky. Niekdajší produktívny útočník Žiliny Petr Baránek patril v sezóne 2018/19 k najproduktívnejším hráčom Vlkov. Podobne je na tom jeho krajan Adam Havlík. Dvadsaťdeväť ročný útočník bojoval v roku 2016 o postup medzi elitu s Novými Zámkami. Dva roky na Slovensku obliekal dresy Žiliny, respektíve Detvy Martin Podešva. 

 

autor: Silvester Bobko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY