× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #34


12.01.2021

Od stredy do nedele sa toho v našej najvyššej hokejovej súťaži stihlo viac než dosť. Tri hracie dni ponúkli plný možný počet odohraných duelov. Núdza nebola ani o gólové okamihy. V jednom zo zápasov síce bol k videniu len jediný presný zásah, no v iných stretnutiach ich bolo deväť alebo až desať. Za zmienku stálo viacero momentov, ktoré zaujali príjemne alebo nepríjemne, ale na širšie rozvinutie sme si vybrali nasledujúce detaily.

 

TRIEDA

Ani raz doma, ale osem bodov je doma

Veľmi úspešný zber bodov z hosťujúcich klzísk majú za sebou zvolenskí hokejisti. V stredu si po deviatich dňoch vymenili rolu hostiteľa s Baranmi a ďalšie derby čakalo na svojho víťaza. Úvodná dvadsaťminútovka síce priniesla osemnásť striel na bránky, gól sme však videli až v tej druhej, keď sa hostia dostali do vedenia vďaka trestnému strieľaniu. V tretej minúte poslednej tretiny sa domáci svojmu vyzývateľovi dostali na roveň, potom však dvakrát gólovo prehovorili už len Rytieri a z derby si brali všetky body po víťazstve 1:3. Následne sa Rytieri predstavili v Košiciach v zápase, ktorého každé dejstvo prinieslo nejakú zápletku. Koniec prvého z nich znamenal výsledok 2:0 v prospech domáceho celku. Stred súboja však mali silnejší hostia, ktorým sa tromi gólmi podarilo skóre zápasu zvrátiť. Oceliari na svojej pôde nemienili pustiť tri body Zvolenu a po tretej siréne svietilo na ukazovateli vyrovnaných 4:4. Nasledujúce predĺženie ponúklo po jednej nevyužitej presilovke na oboch stranách, takže rozuzlenie museli priniesť až samostatné nájazdy, a tie napokon značili dva body pre Rytierov. Po tejto menšej prestrelke cestoval zvolenský káder do Nových Zámkov. Stretnutie sa však po dvoch tretinách dalo vyjadriť porovnaním všetkých možných štatistík okrem tých gólových. Domáci počas šesťdesiatich  minút prekvapivo prestrieľali svojho súpera 39:23, no Stredoslovákov podržal čistým kontom brankár Rahm, ktorý sa dokonca asistenciou podieľal na tom, že jeho spoluhráči v tretej perióde dvakrát skórovali  a pripísali si ďalšie tri body. Posledné trio zápasov teda prinieslo na stred Slovenska až osem bodov, ktoré okrem toho, že sú všetky z ľadov súperov, sú ešte cennejšie aj kvôli absencii viacerých kľúčových hráčov. Do Zvolena teda smeruje uznanlivá chvála.

 

Osem bodov aj na Zemplín

Po tesnej prehre z prvého duelu v novom roku si Michalovčania napravili chuť v ostatných troch ligových zápasoch. Novoročné plné bodové zisky začali pripisovať na svoje konto v stredu v domácom súboji proti DVTK. V gólovo pomerne pokojnom zápase zvíťazili 3:0, keď sa v každej tretine presadili jedenkrát. V prvej to bolo pri plnom počte hráčov na ľadovej ploche, v druhej využili presilovú hru a v poslednom dejstve skórovali osem sekúnd pred koncom do prázdnej bránky súpera počas vlastného oslabenia. Ďalší na presné zásahy skromný  duel čakal v Michalovciach aj na Slovan. Všetko podstatné sa udialo v prostrednej perióde, ktorej rezultát bol zároveň aj konečným, znel 1:1 a zápas sa musel preklopiť do ďalšej časti. Tá však o ničom nerozhodla a o slovo sa prihlásili samostatné nájazdy, v ktorých sa našiel len jediný úspešný exekútor. Keďže ním bol domáci Peter Galamboš, tak dva body ostali na Zemplíne. Aj v nasledujúcom dueli Michaloviec sa takmer všetko dôležité zmestilo do druhého dejstva stretnutia v Banskej Bystrici. V jeho šiestej minúte skóre otvorili domáci, ale zvyšná časť druhej tretiny už patrila hosťom, ktorým sa podarilo presadiť až štyrikrát. Postavili tým viac než slušný základný kameň úspechu a v záverečnom dejstve prikrášlili podobu konečného výsledku na 1:5. Pre Líšky teda dokopy osem bodov a opäť vyšvihnutie sa na šiestu priečku tabuľky. 

zdroj: HK Dukla Ingema Michalovce (Tomáš Feigl)

 

Ukážková tretina

Bravúrny a veľmi cenný hokejový počin sa v stredu v Liptovskom Mikuláši podarilo predviesť hokejistom Detvy. Hostia najprv prehrali úvodných dvadsať minút 2:0 a rovnaké skóre priniesla aj druhá tretina, v ktorej domáci využili dve početné výhody. Po štyridsiatich minútach teda 4:0 a vyzeralo to, že hostitelia smerujú za plným bodovým zápisom, na ktorý v tomto ročníku nie sú veľmi zvyknutí. Zo strany hostí sa však veci dali veľmi výrazne do pohybu až v záverečnom dejstve. Už jeho prvá minúta napovedala, že doposiaľ stanovené skóre nie je ani zďaleka definitívne. Úvodných šesťdesiat sekúnd tretej tretine a rázom z toho bolo 4:2. 53. minúta súboja a opäť zmena na ukazovateli ,hostia znižujú už na 4:3. O dve minúty neskôr je tu znova presná trefa zo strany Detvy, ktorá znamená vyrovnanie šancí na víťazstvo. Tri a pol minúty pred záverečným klaksónom však prichádza posledný a rozhodujúci zásah na 4:5, ktorým hostia dokonali perfektný obrat v zápase a po okolnostiach poslednej tretiny, ktoré nie sú veľmi obvyklé, napokon získali všetky tri body. Pred podobnými kúskami neostáva nič iné, ako dať klobúk dole.

 

BIEDA

Trikrát doma a len tri strelené góly

V prvom dueli v roku 2021 sa Baranom podarilo trikrát skórovať, no to ešte asi netušili, že rovnaký počet gólov si pripíšu za nasledujúce tri stretnutia dokopy. Najprv na nich čakalo už spomínané domáce derby so Zvolenom, ktoré síce po štatistickej stránke bolo pomerne vyrovnané, no hostitelia podľahli svojmu odvekému rivalovi 1:3. Ďalším súperom Banskej Bystrice boli možno naoko prijateľnejšie Nové Zámky, ale aj tie si zo stredu Slovenska odniesli všetky body. Domáci prekonali brankára hostí opäť len raz, ale Novozámčanom sa podarilo streliť ešte o gól viac ako Zvolenu a zvíťazili 1:4. Pre Banskobystričanov v novom roku v poradí už štvrtý domáci duel za sebou bol už taktiež spomínaný duel s Michalovcami, v ktorom mali Barani navrch len v počte zákrokov brankára. Kameňom úrazu domácich bol kameň úspechu hostí, a teda druhé dejstvo s výsledkom 1:4. Ten sa menil ešte raz, keď v tretej tretine Zemplínčania uzavreli rezultát na 1:5 a podpísali tým nevydarený vstup Banskej Bystrice do nového roku a takisto siedmu prehru tohto celku v rade.

 

Miškovec sa z biedy nevytrhol

Maďarský DVTK skončil s nulou v kolónke bodov aj po uplynulom týždni Tipos extraligy. Začalo to v stredu súbojom v Michalovciach, ktorým hostia podľahli 3:0. Touto prehrou na Zemplíne ukončili sedem zápasov trvajúcu šnúru duelov proti celkom výhradne z východného Slovenska. Dva dni po stretnutí s michalovskou Duklou privítali na svojom ľade tú trenčiansku a boli súčasťou gólovo najbohatšieho zápasu ostatných dní. To však pre Miškovec neznamenalo žiadnu výhru, keďže po dvoch periódach to bolo z ich pohľadu už 0:5. Poslednú tretinu sa im síce podarilo vyhrať 3:2, no víťaza duelu to už nezmenilo a DVTK prehrali doma s Trenčínom 3:7. Podľa scenárov posledných zápasov mal Miškovec najväčšiu šancu na zisk bodov v nedeľu pod Zoborom. Po dvadsiatich minútach 1:1 a po dvoch tretinách tesný, do záverečného dejstva sľubný, výsledok 3:2. Príležitosť na body však hostia z tohto rezultátu nepremenili, inkasovali ešte dvakrát, prehrali 5:2 a bola to pre nich v poradí už šiesta prehra za sebou.

Osemnásť zápasov bude vystriedaných štrnástimi počas nasledujúcich troch hracích dní a nám zostáva len byť zvedaví na ďalšie tímové a individuálne prekvapenia alebo zakopnutia.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská 

PODOBNÉ ČLÁNKY