× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #36


25.01.2021

V úvode týždňa sa najskôr tri zápasy troch rôznych kôl po dlhšej dobe dočkali svojej dohrávky a piatok s nedeľou boli vyplnené maximálne možným počtom ligových duelov, a teda dvanástimi zápasmi Tipos extraligy. Uplynulých sedem dní bolo pomerne bohatých na gólové zásahy, hlavne nedeľa stála naozaj za to. Pozrime sa, komu tieto góly priniesli radosť a komu priestor na zamyslenie.

 

TRIEDA

Nedeľa patrila Chromiakovi

Z rukáva dresu trenčianskej Dukly sa v nedeľu vysypalo prekvapivé eso. Martin Chromiak má za sebou zápas, na ktorý sa nezabúda. V Nových Zámkoch sa mu totiž podarilo streliť prvý hetrik medzi seniormi. Všetko to začalo v šestnástej minúte duelu, keď si mládežnícky reprezentant Slovenska našiel dostatočný priestor na svoje ofenzívne počínanie a technickou strelou nasadil gólmanovi Lackovičovi teplomer, ktorým ho zároveň poslal aj na striedačku, pretože to bol už tretí gól Trenčína. V šiestej minúte druhého dejstva prepasíroval Martin puk medzi betóny brankára Kiviaha a jeho druhý presný zásah znamenal skóre 0:5 v prospech jeho tímu. O dvadsať minút neskôr svoje dielo dokonal tretím gólom, čo bolo už priveľa aj pre Kiviaha, ktorý po inkasovaní odhodil svoju hokejku k zadnému mantinelu. Mladý ofenzívny hokejista všetkým ešte raz ukázal, že je pri chuti, keď šesť minúť pred koncom k svojej streleckej efektivite pridal čerešničku v podobe asistencie na predposledný gól stretnutia, ktoré nakoniec aj vďaka nemu skončilo 0:8. Pre Chromiaka to teda bol jednoznačne výnimočný večer, na ktorý sa s výhľadom do budúcnosti dobre pozeralo každému fanúšikovi slovenského hokeja. Obzvlášť, keď vezmeme do úvahy, že týmto počinom sa stal najmladším hráčom histórie najvyššej slovenskej hokejovej súťaže, ktorý si v jednom zápase pripísal tri góly a jednu asistenciu. Týmto svojím vydareným predstavením pomohol Trenčínu už k štvrtému víťazstvu v rade. Určite nie len my prajeme Martinovi ešte veľa podobných duelov a držíme mu palce rovnako ako všetkým ostatným mladíkom.

 

Víťazstvá a pretrhnutie negatívnej šnúry

Zvolenskí Rytieri si stihli v ostatných troch ligových dueloch uchmatnúť  cenných osem bodov, z ktorých jednoznačne najcennejšie boli posledné dva. Tomuto vzácnemu skalpu však prechádzali ešte dva zápasy a prvý z nich v Miškovci. Prvá tretina tohto stretnutia nikoho k trom bodom nepriblížila, keďže skončila výsledkom 1:1. O všetkom podstatnom sa rozhodlo za sedem minút nasledujúcej periódy. V tomto časovom rozpätí padli tri presné zásahy a dva z nich v prospech Zvolena. Keďže záverečné dejstvo neprinieslo nič dôležité, hostia si po rezultáte 2:3 odnášali z ľadu súpera všetky body. Na domácom ľade im v boji o body bola ďalším protivníkom Nitra. Domáci si Corgoňov v tomto zápase postupne rozložili, keď sa počet ich strelených gólov stále zhodoval s poradovým číslom tretiny, v ktorej padli. Dohromady ich teda dali šesť, inkasovali len jeden a opäť si pripísali tri body tentoraz po hladkej výhre 6:1. Ťahákom celého minulého týždňa bol nedeľný súboj Slovana so Zvolenom. Hneď od úvodu domáci ponúkli Rytierom až štyri možnosti na zlomenie bezgólového stavu v podobe vlastných vylúčení a oslabení. Hostia však poskytnutou výhodou štyrikrát pohrdli a zákonite prišiel trest, keď im Slovan ukázal, ako sa to má a využil hneď svoju prvú presilovú hru. O pár sekúnd už ale bolo vyrovnané a do šatní sa išlo za stavu 1:1. Vo vyrovnanom stretnutí celkov zo špice tabuľky sa gólovo blysla každá strana ešte raz a víťaz dôležitého duelu sa šiel hľadať do predĺženia. To však meno víťaza neprezradilo a na svoje si prišli milovníci samostatných nájazdov. V tejto hernej činnosti sa tentokrát darilo hosťom a z Bratislavy si odniesli dva body. Okrem toho to pre Zvolen bola prvá výhra v súťažných dueloch so Slovanom od jeho návratu z KHL. Z doterajších ôsmich vzájomných stretnutí mali stále viac radosti práve hokejisti z hlavného mesta. Zaujímavosťou je aj fakt, že posledné štyri duely týchto celkov sa skončili práve výsledkom 3:2, o ktorom raz rozhodlo predĺženie a trikrát nájazdy. To, že tento výsledok je v zápasoch týchto rivalov asi osudový, dokazuje aj doteraz posledná ligová výhra Rytierov so Slovanom. Štvrtého marca 2012 bratislavský káder pred odchodom do KHL podľahol Zvolenu 3:2 a takisto to bolo až po nájazdoch.

 

3 zápasy, 8 bodov, 15 gólov

Kvalitu a silu svojho kádra aj naďalej potvrdzujú hokejisti Popradu. Tento týždeň začali rovnako, ako ukončili ten predchádzajúci, a síce východniarskym derby v Michalovciach v rámci dohrávky 24. kola. Okrem rovnakého súpera v priebehu troch dní čakal na aktérov duelu aj rovnaký výsledok, lenže tentoraz v prospech hostí spod Tatier. Celé sa to zrodilo v prvej a tretej tretine tohto derby. Obe tieto časti zápasu sa skončili výsledkom 2:1, no stále s iným víťazom a na rad prišlo nevyhnutné predĺženie, ktoré však vôbec netrvalo dlho. Už po jeho štyridsiatich sekundách rozhodol o dvoch bodoch pre svojich spoluhráčov popradský kapitán Patrik Svitana. Gólovo bohatšie stretnutie čakalo na Podtatrancov doma proti Novým Zámkom. Každé z úvodných dvoch dejstiev prinieslo rezultát 2:2, a tak sa za stavu 4:4 šlo do poslednej periódy, v ktorej väčšiu túžbu uspieť preukázali domáci a ďalšími dvomi gólmi dali výsledku konečnú podobu 6:4. V oboch spomínaných zápasoch si Kamzíci držali vysokú početnosť streľby a nebolo tomu inak ani v dueli s DVTK, v ktorom domáci prestrieľali hostí 39:25, no výsledok až takýto jednoznačný nebol. Najmä prvá časť duelu nevyzerala pre hostiteľov dobre, pretože ju prehrali 1:2. V nasledujúcich chvíľach však zapli na vyššie obrátky a po šesťdesiatich minútach svietilo na ukazovateli skóre 5:3. Ostatné dni teda pre Poprad znamenali osem domov a priebežné prvé miesto v tabuľke.

zdroj: HK Poprad (Martin Krystynek)

BIEDA

Jeden strelený gól a dve prehry.

Takmer identické ligové stretnutia majú za sebou celky Detvy a Košíc. Oba tímy odohrali v minulom týždni dva zápasy, počas ktorých vyslali na bránku súpera dohromady 68 streleckých pokusov, no cestu do siete súperovej bránky si našiel len jediný. Málokedy to v hokeji stačí čo i len na bod z jedného duelu, nieto ešte z dvoch. Detve to však proti Banskej Bystrici na spomínaný bod stačilo. Jej jediný gól uplynulých zápasov prišiel v druhej tretine stretnutia s Baranmi, ktorí sa v riadnom hracom čase presadili takisto len raz a takisto v druhej tretine. V predĺžení sa ale hostia radovali druhýkrát, a to z rozhodujúceho zásahu Sukeľa a taktiež z dvoch bodov z ľadu Detvy. Tá následne cestovala na východ do Michaloviec, odkiaľ si priniesla prehru 4:0. Gólové a bodové trápenie čakalo aj na Oceliarov, ktorí v piatok najprv doma privítali bratislavský Slovan. V zápase, v ktorom sa viacerými zákrokmi zaskveli najmä brankári oboch tímov, domáci síce vyhrali v počte striel na bránku 36:34, no na góly to nakoniec bolo futbalových 0:1 v prospech hostí. Jediný moment košickej radosti z minulých ligových dní prišiel v dvanástej minúte stretnutia v Banskej Bystrici, keď hostia otvorili gólový účet a osem minút aj viedli. Ďalší priebeh však zobrali do svojich rúk už len domáci a vyhrali 4:1. Dôvodom nelichotivého týždňa Detvancov a Košičanov je hlavne ich strelecká (ne)efektivita.

 

5:12 a 4:14

Bez bodov do tabuľky odchádzali zo zápasov aj hokejisti Miškovca a Nových Zámkov. Pre DTVK to vyzeralo sľubne hlavne v utorok doma proti Zvolenu v dohrávke desiateho kola. Domáci favorita trápili a po štyridsiatich minútach znel rezultát nádejných 2:3, no v poslednej časti duelu sa tento výsledok už nezmenil a body teda doma neostali. O to, aby nejaký z bodov doma ostal, sa Miškovec snažil v dueli s Michalovcami, no márne. Zemplínčania uštedrili domácim štyri kúsky a obrali ich o všetky body. Na záver týždňa čakal na DTVK súboj na pôde súpera najťažšieho kalibra. Nádej na body z Popradu trvala len úvodnú dvadsaťminútovku, po ktorej to bolo 1:2 pre hostí. O zvyšnú réžiu stretnutia sa už postarali Podtatranci a zvíťazili 5:3. Maďarský účastník Tipos extraligy teda ukončil týždeň bez bodov a so skóre 5:12. O trochu horšie skóre stihli nazbierať Nové Zámky, no tým na to stačili len dva duely. Prvý z nich absolvovali pod Tatrami a treba povedať, že po dvoch tretinách to nevyzeralo vôbec zle. Prvýkrát od svojho príchodu sa presadil aj Brandt Clarke a bolo to 4:4. Posledných dvadsať minút už skóre menili len domáci a Nové Zámky prehrali v Poprade 4:6. Ani len pomyslenie na zisk bodov si však Novozámčania nemohli dovoliť na domácom ľade proti Trenčínu. Rozbehnutá Dukla svojho hostiteľa prevalcovala a po tretinách 0:3, 0:2 a opäť 0:3 sa pre domácich zrodila nelichotivá prehra 0:8. Summa summarum je to pre Novozámčanov nula bodov a skóre 4:14.

Rozloženie duelov nasledujúcich ligových hracích dní je totožné s práve ukončeným týždňom. V utorok to znova najprv budú tri dohrávané stretnutia a v piatom a siedmom dni v týždni kompletné kolá 35 a 36. Zaujímavé zvraty nás môžu čakať v každej časti extraligovej tabuľky.

 

autor: Martin Lehotský | grafik: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY