× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Komentár: Čo nás čaká v extraligovom februári?


04.02.2021

Prvý mesiac z roku 2021 je už definitívne za nami, vstúpili sme do toho najkratšieho, z hľadiska počtu dní. V našom komentári, sa podobne ako pred mesiacom, pozrieme na to, čo nás čaká v extraligovom februári, aké sú šance jednotlivých klubov na posuny v ligovej tabuľke, či je už jasné, kto bude prvým a posledným tímom v tabuľke, či v akej forme sú niektoré kluby. Na úvod si však zhodnoťme predchádzajúci mesiac aj z pohľadu nášho januárového komentára.

Na začiatku januára sme tvrdili, že tento mesiac bude kľúčovým, no nie úplne rozhodujúcim z hľadiska celkového umiestnenia v tabuľke a počtu získaných bodov. Ukázalo sa však, že nie Nitra bude tým mužstvom, ktoré dokáže držať krok s lídrom tabuľky, ale Zvolen. Ten sa dokonca dostal až na jej čelo, hoci bodové rozdiely sú minimálne, o tom však až neskôr. Správne sme predpokladali aj to, že ak sa niektorému z mužstiev na šiestom až deviatom mieste v januári podarí „chytiť“ formu, môže sa dostať do boja o čelo tabuľky. Podarilo sa to Michalovciam, úplne bez šance ešte nezostal ani Trenčín. Správne sme predpokladali aj to, že návrat juniorských reprezentantov do svojich materských klubov bude očividný, čo sa v prípade viacerých hráčov aj potvrdilo. Poďme sa ale už pozrieť na to, čo nás čaká v aktuálne začatom kalendárnom mesiaci.

 

Zmena na čele tabuľky

Absolútne najdôležitejším faktom, s ktorým vstupujeme do mesiaca február, je zmena na líderskej pozícii. HK Poprad bol nahradený mužstvom HKM Zvolen, no bodové rozdiely medzi týmito dvoma tímami sú len nepatrené – aktuálne na úrovni troch bodov. Zvolen vyťažil z lepšej formy, v posledných desiatich zápasoch získal 23 bodov, Poprad o päť menej. Ťahákom mesiaca bude preto zápas medzi prvou dvojicou, ktorý je na programe hneď v prvom februárovom kole, teda 5.2. Práve v ňom môže Zvolen zvýšiť svoj náskok pred druhým Popradom a o niečo sa priblížiť k víťazstvu v základnej časti. Samozrejme, do jej konca zostáva ešte veľa zápasov, bodový rozdiel nie je veľký a záležať bude hlavne od formy mužstiev, no tento duel môže v tomto smere napovedať veľa. Pre poriadok ešte dodáme, že bodový stav aktuálneho lídra sa v mesačnom porovnaní navýšil z 52 na 75 bodov.

 

V hre je 21 bodov

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, nás vo februári čaká menšia porcia zápasov. Na programe je 7 kôl, a teda 21 bodov, no okrem toho ešte dve dohrávky – jedna sa už uskutočnila a jedna je naplánovaná v druhej polovici februára. Kalendár zápasov tým pádom nie je tak nahustený, ako bol v januári, hráči preto budú mať viac času aj na oddych, či regeneráciu, prípadne na natrénovanie rôznych herných situácii. Až na jednu výnimku sa všetky kolá (okrem dohrávok) uskutočnia vo víkendových termínoch piatok – nedeľa.

 

Skokani mesiaca

Ako sme už v úvode spomínali, výborná januárová forma vyhupla Duklu Michalovce a Duklu Trenčín do bojov o prvú šestku. Michalovce sú aktuálne na štvrtom mieste so 65 bodmi a môžu dokonca atakovať aj pozície na čele tabuľky, Trenčínu patrí siedma priečka s 59 bodmi. V posledných desiatich kolách ich Vojaci získali až 24 a majú momentálne najlepšiu formu. Ak si obe mužstvá udržia nastolený trend, je možné, že na začiatku marca bude aj Trenčín súčasťou prvej štvorky a Zemplínčania zamiešajú kartami na špici tabuľky. Tento fakt však spôsobil, že prvá polovica ligy je mimoriadne prehustená, bodový rozdiel medzi prvým a siedmym mužstvom je len na úrovni16 bodov. Zároveň ale narástli rozdiely medzi tímami na chvoste tabuľky a spomínanou špičkou. Je zrejme málo pravdepodobné, že Banská Bystrica, Nové Zámky a DVTK Miškovec by mohli ohroziť pozície vyššie postavených tímov. Táto trojica spolu s Liptákmi sa skôr bude sústrediť na boj o zvyšné dve osemfinálové miestenky

zdroj: HK Dukla Ingema Michalovce (Tomáš Feigl)

 

Mimo formu

Okrem skokanov mesiaca musíme spomenúť aj kluby, ktorým sa v januári toľko nedarilo. Najhoršie sú na tom Nové Zámky, tie si v predchádzajúcich desiatich zápasoch pripísali na svoje konto iba 4 body, čo je extrémne málo, so 6 bodmi im sekunduje DVTK. Nedarilo sa aj ďalším mužstvám. Ako na hojdačke sú na tom Nitrania, hoci prvú polovicu januára sa im ako tak darilo, aktuálne sa nedá hovoriť o víťaznej forme, navyše inkasujú v zápasoch príliš veľa gólov. Uvidíme, či ide o chvíľkové zaváhanie, alebo sa jedná o dlhodobý problém a výsledkové trápenie bude pokračovať aj naďalej, čo sa následne môže prejaviť aj vypadnutím z prvej šestky. O niečo lepšie je na tom Detva, hoci tiež momentálne nie je naladená na víťaznej vlne. Podpoľancom zrejme neprospel náhly odchod brankára Sholla, odvtedy zaznamenávajú kolísavé výsledky a rovnako môžu prísť o prvú šestku a víťazný elán. Spomenúť treba aj Košice, ktoré sa uhniezdili na ôsmom mieste, pričom im väčšina januárových zápasov nevyšla. Oceliari ale môžu byť relatívne pokojní, deviata Banská Bystrica má voči nim manko aktuálne na úrovni štrnástich bodov.

 

(Ne)reprezentačná prestávka a dôležitý dátum

Vo februári sa mal na Slovensku v asociačnom termíne uskutočniť pravidelný medzinárodný hokejový turnaj – Kaufland Cup. Vzhľadom na nevyhovujúcu epidemiologickú situáciu sa vedenie SZĽH rozhodlo turnaj presunúť až na apríl. V priebehu základnej časti extraligy sa tak neuskutoční žiadny reprezentačný zraz seniorov a národný tím bude bez súťažného zápasu viac ako rok. Voľný termín medzi 7. a 16. februárom tak môžu kluby využiť na oddych svojich hráčov, ako aj na posledné posilnenie pred vrcholom sezóny. 15. február je totiž vo svete hokeja dôležitý termín, kedy sa konči prestupové obdobie. Tímy so šancou na play – off sa budú snažiť doplniť svoje kádre o vhodných a kľúčových hráčov a naopak u mužstiev z konca ligovej tabuľky môžeme zaznamenať aj výraznejší odliv hokejistov, najmä tých šikovnejších. Zmeny na hráčskom poli pre Vás budeme určite ostro sledovať a poskytovať čo možno najaktuálnejšie informácie.

Rovnako ako v januári, aj v aktuálnom mesiaci nás čaká veľa atraktívnych zápasov, no pozornosť sa bude vždy upierať najmä na tie, v ktorých pôjde o veľa. Preto pre Vás opäť vyberáme tie najdôležitejšie zápasy mesiaca február, aby Vám neunikli dôležité zmeny, ktoré tieto stretnutia môžu priniesť.

HKM Zvolen – HK Poprad  - 5.2.2021, 17:00

HK Nitra – HK Dukla Ingema Michalovce – 16.2.2021, 18:00

HC Slovan Bratislava - HK Dukla Ingema Michalovce 18.2.2021, 18:30

HC Slovan Bratislava – HK Poprad – 21.2.2021, 16:30

HC 07 Detva – HK Dukla Trenčín – 21.2.2021, 17:00

HK Nitra – HC 07 Detva – 26.2.2021, 18:00

HK Poprad – HK Dukla Ingema Michalovce – 28.2.2021, 17:00

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

 

 

 

PODOBNÉ ČLÁNKY