× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Komentár: Dosiahne Detva historický úspech?


11.02.2021

Sezóna 2020/2021 je pre klub HC 07 Detva v poradí štvrtou, v ktorej je mužstvo spod Poľany súčasťou najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Detvania zatiaľ nedosiahli výraznejší úspech, počas pôsobenia v extralige sa zachraňovali v play – out, ale aj prebojovali do štvrťfinále. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že výkony a celkové umiestnenie Detvy sa každou sezónou zlepšujú, no ešte nedosiahli významnejšie umiestnenie, ktoré by výraznejšími písmenami zapísalo mužstvo spod Poľany do histórie extraligy. Všetko sa však môže zmeniť v aktuálne prebiehajúcom ročníku a my sme sa zamerali na faktory, ktoré tomu výrazne prispievajú.

Na úvod je v nutné v skratke zhrnúť pomerne krátku históriu tohto klubu v najvyššej slovenskej súťaži. Po tom, čo sa v sezóne 2017/2018 Detvanci zachraňovali v play – out, priniesla nasledujúca sezóna o čosi väčšiu radosť na tváre fanúšikov Detvy. V ročníku 2018/2019 sa Podpoľanci umiestnili na desiatom mieste po základnej časti, teda poslednom, ktoré zaručovalo účasť v osemfinále. V ňom sa stretli s mierne favorizovanými Novými Zámkami a prekvapujúco, no pomerne jednoznačne, postúpili do štvrťfinále. Tu narazili na neskoršieho majstra, Banskú Bystricu, a hoci sa im podarilo zvíťaziť v jednom zápase, prekvapenie sa už nekonalo. Konečné ôsme miesto a účasť vo štvrťfinále bol nateraz jediný výraznejší úspech Detvy v jej krátkej klubovej histórii. A zrejme ani nedohraná minuloročná sezóna by na tom nič nezmenila – Detva bola v čase ukončenia ligy na dvanástom mieste, čo nestačilo ani na účasť v osemfinále. Okrem toho bola Detva v minulej sezóne skôr tímom, s ktorým sa získavali povinné body a súperi mali zväčša pozitívnu bilanciu. To ale neplatí v aktuálne prebiehajúcom ročníku extraligy. Prejdime však teraz na jednotlivé faktory, ktoré podľa nášho názoru stoja za úspechom Detvy.

Kolektív a jeho sila

V kádri Detvy nenájdeme výrazné silnú hokejovú osobnosť. Áno, z hľadiska lokálneho a aj celoslovenského sú v Detve hráči, ktorí patria k lídrom mužstva – napríklad Ján Sýkora, Ladislav Ščurko či Roman Petrík. Ani v jednom prípade však nejde o hráča, ktorý by bol tak bodovo a herne výrazný, že by sa nikým nedal nahradiť. Nakoniec, videli sme to pri odchode Rastislava Gašpara na začiatku aktuálnej sezóny. Hoci jeho góly by sa Detve hodili a pomohli by jej ľahšie získavať body, Podpoľanci si dokázali poradiť aj bez neho. Výkony Detvy sú jednoznačne o kolektíve, jeho sile a súdržnosti, či bojovnosti a vzájomnej obety. Hráči hrajú jeden pre druhého, na ľade sa snažia odovzdať všetko a to sa odzrkadlí na výsledkoch a predvedenej hre. Napokon, ako sa pre Denník SME prednedávnom vyjadril Ján Sýkora. „Vždy máte v tíme chumaja, ktorého niektorí nemusia. Medzi dvadsiatimi hráčmi sa najde takmer všade. V Detve ho nemáme. Takú partiu som dlho nevidel.“  Aj to dokazuje, že v kabíne Detvy je skvelá nálada a hráči sa hokejom bavia. Práve to je častokrát najdôležitejší faktor úspechu tímov, ktoré nie sú prešpikované hviezdami. Dokáže to byť veľkou výhodu najmä v play – off zápasoch, ktoré často nevyhrávajú jednotlivci, ale skôr kolektív. Je preto možné, že od Detvy môžeme vo vyraďovacej časti aktuálnej sezóny čakať prekvapenie. Záležať však bude, na akého súpera narazia.

Zámorské posily

Ďalším výrazným faktorom tohto sezónneho herného prejavu a umiestnenia tímu HC 07 Detva, sú zámorské posily. Robertovi Ľuptákovi sa na začiatku sezóny a aj počas nej, podarilo pod Poľanu dotiahnuť niekoľko hráčov, o ktorých väčšina slovenských hokejových fanúšikov ani nechyrovala, no tí v súčasnosti patria k produktívnym hokejistom, dôležitým pre mužstvo. Spomenúť by sme mohli napríklad útočníkov Trevora Coxa, ktorý v 37 zápasoch získal 25 bodov za 10 gólov a 15 asistencii a Jonathana Charbonneaua s 28 bodmi (16 + 12) v 34 zápasoch, či Rymshu Rivera, ktorému sa ako obrancovi podarilo získať v 37 zápasoch 20 kanadských bodov (4+16). Zo zámorských hráčov musíme spomenúť aj Tomasa Sholla. Jemu a celému brankárskemu postu Detvy sme sa rozhodli venovať samostatnú kapitolu

zdroj: Projekt Timeout (Denis Sivák)

Ernest Bokroš

Hlavný tréner Ernest Bokroš je ďalším dôležitým elementom v detvianskej skladačke. Tréner, na ktorého názory a počiny by sme medzi odbornou aj laickou verejnosťou našli diametrálne odlišné názory. Šesťdesiatjeden ročný kormidelník predtým dlhodobo pôsobil v projekte slovenskej „dvadsiatky“, v predchádzajúcej sezóne zastával post generálneho manažéra v prvoligovej Žiline. Je pravda, že k jeho trénerským metódam a praktikám sa média vyjadrovali v minulosti rôzne, faktom zostáva, že dokáže svojim prístupom a vplyvom na hráčov vyťažiť z nich maximum a možno práve kolektívu, ktorý sa zišiel pod Poľanou, je trénerská ruka a skúsenosti, ktoré Ernest Bokroš má, tou správnou a kľúčovou ingredienciou.

Brankári

Mať kvalitného brankára je základný faktor úspechu, presvedčiť sa mohlo o tom už niekoľko tímov, a to nie len v našej extralige. Častokrát, a to najmä smerom do play – off, je nutné stavať rovno na vyrovnanej a kvalitnej brankárskej dvojici a aj v našich podmienkach to postupne začína byť trendom. V Detve si v prebiehajúcej sezóne dali na tomto poste záležať. K Romanovi Petríkovi angažovali Tomasa Sholla, ktorý odchytal za Detvu 22 zápasov a jeho percentuálna úspešnosť zákrokov dosiahla 92,86 %, čo ho radilo a stále radí do prvej trojky extraligových brankárov. Dvadsaťšesť ročný Američan už pod Poľanou nepôsobí, jeho náhly odchod akiste prekvapil viacerých vrátane vedenia Detvy. Sholl však využil možnosť návratu do zámoria, pričom aktuálne háji farby tímu Texas Stars v AHL. Od jeho odchodu v závere januára Detva akoby stratila víťazný elán a zrejme prišla o výrazný pilier pred vstupom do play – off. Vedenie Medveďov dlho nezaháľalo a angažovalo ako náhradu za Sholla tridsaťdva ročného ruského brankára Alexandra Lazushina. Ten má bohaté skúsenosti z KHL, v ktorej obliekal dresy Dynama Moskva aj Lokomotivu Jaroslavľ. Či bude tento brankár adekvátnou náhradou za Tomasa Sholla, je teraz ťažké odhadnúť. Predpoklady na to má, ide však o ruského hráča o ktorých vieme, že im slovenské podmienky častokrát nesadnú. Aj v Detve sa však voči tomuto tvrdeniu už našli svetlé výnimky a možno to tak bude aj v prípade Lazushina.

Zdá sa, že v Detve nenechávajú nič na náhodu. Pred vrcholom sezóny posilňujú svoj káder, pod Poľanu zavítal v poslednom období Matej Bača, po konci v Nových Zámkoch sa k tímu pridal obranca Jeff King, do útoku zase kanadský útočník Brett Ferguson, či spomínaný brankár Alexander Lazushin. Podpoľanci sa aktuálne nachádzajú na piatom mieste ligovej tabuľky na konte majú 64 bodov, rovnako ako šiesta Nitra. Bude ešte zaujímavé sledovať, či si Detva napokon udrží pozíciu v prvej šestke. Siedmy Trenčín aktuálne stráca na dvojicu iba štyri body, naopak k štvrtej priečke chýba Detve len 6 bodov. Záver základnej časti preto určite sľubuje zaujímavý priebeh a to aj z pohľadu Detvy. Fanúšikovia tohto tímu si preto v prebiehajúcej sezóne môžu užiť pred vyraďovacou časťou patričné napätie. S veľkou pravdepodobnosťou už môžeme predpokladať, že osemfinále majú v Detve isté, a to aj vďaka spomínaným faktorom. Napomôcť však môžu aj k postupu do ďalších kôl play -off, pričom je možné, že pod Poľanou sa budú tešiť z pre nich nateraz historického úspechu v extraligovom hokeji.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY