× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Ako začne záverečná pätina základnej časti?


20.02.2021

Počas poobedňajších nedeľňajších hodín je v našej Tipos extralige na programe opäť 6 divácky veľmi zaujímavých stretnutí. Všetky zápasy spadajú do 41. kola, čo znamená, že každý celok sa v závere týždňa definitívne prehupne do poslednej pätiny základnej časti slovenskej najvyššej súťaže. Tá nám môže priniesť mnoho prekvapivých tabuľkových posunov, avšak môžeme sa ich dočkať už hneď na jej začiatku. Rozoberme si to však na drobné. 

 

Dve rozbehnuté mašiny

Hrací deň o 16:00 otvoria dve družstvá, ktoré sa môžu pýšiť výbornou fazónou – Michalovce Banská Bystrica. Po príchode fínskeho trénera Poikonena Barani ožili a z posledných 11 zápasov vyhrali až 8-krát. Pred kľúčovou fázou sezóny tak podľa všetkého našli kľúč k víťazstvám a potvrdiť to budú chcieť aj na horúcom ľade Zemplínčanov. Líšky budú mať čo robiť, aby si ustrážili domácu pôdu, takisto netreba zabúdať na to, že Dukla má ešte lepšiu formu a v posledných 7 zápasoch neokúsila chuť prehry. Pred niečo vyše mesiacom by sme vraveli, že to bude jasná záležitosť pre domácich, no časy sa rýchlo menia a nás čaká súboj dvoch rozbehnutých mužstiev, ktorý môže dopadnúť naozaj všelijako.

 

Šesťbodový zápas

Televízny duel bude mať tentokrát úvodné buly o 16:30 a stretnú sa v ňom dva tímy, ktoré môžeme už teraz bez okolkov označiť za favoritov na titul. Do hlavného mesta Slovenska pricestujú Popradčania a pri pohľade na aktuálne tabuľkové postavenie bude toto stretnutie nesmierne dôležité. Buď Slovan dorovná trojbodovú stratu na svojho súpera, alebo im Kamzíci odskočia na rozdiel 6 bodov. Vzhľadom na to, aké výkony predvádzajú tieto celky v tomto období a ak zoberieme do úvahy výsledky ich tohtoročných vzájomných zápasov (3 víťazstva Popradu), tak miernym favoritom sú hostia spod Tatier. Avšak pri takýchto šlágroch si nikdy nemôžeme byť dopredu istí, ako to dopadne, preto očakávame bojovný, záživný a taktiež vyrovnaný duel.

 

Priblížia sa Vojaci prvej šestke?

Tvrdé boje o pozície neprebiehajú len na špici ligovej tabuľky, ale rovnako aj v strede či na spodku. Práve v strede môžeme sledovať vyrovnaný súboj o 5. miesto, na ktoré siahajú momentálne Detvania, Nitrania, Trenčania a z úzadia sa pomaly doťahujú Košičania. Medvede zažívajú v týchto dňoch hernú krízu, veď z posledných 10 stretnutí dokázali zvíťaziť len v troch prípadoch, a to rozhodne nie je číslo, s ktorým by mohli byť spokojní. Ich nedeľňajší súper spod Hradu Matúša Čáka sa však tiež oslnivou formou chváliť nemôže. Síce Dukla dokázala v piatok doma poraziť DVTK, no pred tým ťahala za kratší koniec štyrikrát po sebe. Posledný vzájomný súboj priniesol prekvapivú výhru 8:1 z pohľadu Trenčína, Detva im tak rozhodne má čo oplácať. Pod poľanou budeme môcť sledovať nesmierne dôležitý zápas pre oboch jeho aktérov a víťaz si okrem cenných troch, resp. dvoch bodov odnesie aj výraznú psychickú vzpruhu do ďalšieho priebehu ročníka.

 

zdroj: HK Dukla Trenčín

 

Povinné tri body

Liptovský Mikuláš prakticky v priebehu tohto týždňa ukončil sezónu, keďže šanca na postup je len čisto v teoretickej rovine. Z kádra teda odišlo viacero opôr a v ostatných zápasoch budú dávať šance svojim talentovaným mladíkom. V nedeľu na ich ľad pricestujú Oceliari, ktorí ak chcú ešte prehovoriť do boja o najlepšiu šestku, potrebujú body ako soľ. Po nečakanom zakopnutí v utorok doma s Novými Zámkami a prekvapujúcou výhrou vo Zvolene by ich práve tento duel mohol nakopnúť k dlhšej bodovej sérii. No nechajme sa prekvapiť, či Košičania dokážu na Liptove potvrdiť jednoznačnú rolu favorita.

 

Dostanú sa Rytieri na čelo?

Po Košiciach tentokrát Zvolenčania na svojom štadióne privítajú pomaly ožívajúce Nové Zámky. Tie im v posledných dvoch vzájomných stretnutiach dokázali streliť len jeden gól a domáci urobia všetko pre to, aby ich znova udržali na uzde. Nálada v týchto dvoch kabínach je diametrálne odlišná. Zatiaľ čo Rytieri majú šancu v tomto kole dostať sa na čelo ligovej tabuľky, tak pre Býkov je každý jeden bod priam životne dôležitý, pretože Miškovec urobí všetko pre to, aby ich zosadil na nepostupové 11. miesto. Pri tomto zápase je jasné, kto mu bude udávať tempo a všetko iné ako víťazstvo po riadnom hracom čase by bolo pre Zvolenčanov zbytočnou stratou.

 

Vráti sa Nitra k svojej starej forme?

Koncom roka 2020 patrili Corgoni k horúcim ašpirantom na víťazstvo v základnej časti Tipos extraligy, no od 8.1. sa im prestalo dariť, zo 14 zápasov uspeli len štyrikrát a v tabuľke sa prepadli až na 6. miesto a môžu klesnúť dokonca aj nižšie. Piatkové víťazstvo v Tipsport Kaufland Cup-e proti Popradu však pre Nitranov môže byť pozitívnym zlomovým momentom. Je najvyšší čas začať vylaďovať formu na play-off, a práve družstvo ako Miškovec môže byť pre nich odrazovým mostíkom na ceste k lepším a konzistentným výkonom. DVTK sa síce snaží o posun nahor, no ani po príchode viacerých posíl to pre nich nevyzerá na šťastný koniec. Nádej však umiera posledná a ľadové medvede v Nitre bojovať o to, aby Corgoňov prvýkrát počas tejto sezóny zdolali v riadnom hracom čase. Ako to už pri týchto dvoch celkov býva zvykom, môžeme sa tešiť na ofenzívny hokej, ktorý bude okorenený viacerými gólmi na jednej či druhej strane.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY