× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #40


22.02.2021

Okrúhle výročie našej rubriky bolo opäť gólovo oslávené! V období prvých dní mesiaca december, keď naše týždňové okienko oslavovalo tridsiatku, hokejisti v Tipos extralige nastrieľali 114 gólov. Tentoraz píše Trieda a bieda už svoj štyridsiaty diel a na slovenských klziskách padlo v uplynulých dňoch 105 presných zásahov. Okrem tímových štatistík sa výrazne menili aj tie individuálne.

 

TRIEDA

 

9 bodov a 9. víťazstvo

Suverénnym spôsobom pokračuje v stúpaní v tabuľke káder zo Zemplína. V posledných troch hracích dňoch si Michalovčania pripísali plný počet bodov a vyšvihli sa už na tretiu extraligovú priečku. Nedávnymi úspechmi natiahli víťaznú šnúru už na deväť duelov. V utorok si pod Zoborom poradili s domácou Nitrou, ktorú porazili prakticky v rozpätí dvanástich minút prostrednej časti. V tomto časovom úseku sa hosťom podarilo vsietiť tri rozhodujúce góly. Corgoni síce dvomi gólmi v treťom dejstve kontrovali, no Michalovce v poslednej minúte trefou do prázdnej brány  spečatili výhru 4:2. Následne ich po dlhej ceste do hlavného mesta čakal tabuľkový sused Slovan. Zemplínčania strieľali góly do 22. minúty zápasu, domáci sa strelecky činili až v poslednej perióde.  Strelili však o gól menej ako ich súper a na východ putovali tri dôležité body po víťazstve 3:2. V nedeľu pricestovali na Zemplín odhodlaní Barani. Domáce Líšky však o všetkom dôležitom rozhodli už v úvodnej časti, ktorú vyhrali 3:0. Keďže druhá tretina skončila remízou 1:1 a v záverečnom dejstve už góly nepadali, Michalovce ukončili ďalší vydarený týždeň víťazstvom 4:1. Zdá sa, že v tomto tíme si to všetko konečne sadlo podľa predsezónnych predpokladov a michalovské ambície sa môžu naplniť.

 

Boj ako sa patrí

O istotu svojho miesta medzi prvou desiatkou sa ukážkovo bijú Novozámčania. V ostatných troch extraligových dueloch získali sedem cenných bodov a v tabuľke sa dostali na deviate miesto pred Banskú Bystricu. Získané body sú o to cennejšie, keď zoberieme do úvahy, proti akým protivníkom Nové Zámky nastúpili. Prvou prekážkou im v úvode týždňa boli domáci Košičania. Vyrovnaný duel čakal na svoje rozuzlenie až do úplného konca. Hostia si celé tretie dejstvo strážili jednogólový náskok. Domácim sa v závere naskytla možnosť presilovky, odvolali brankára, aby zvýraznili svoju početnú výhodu, no gól padol práve do ich prázdnej bránky. Nové Zámky na východe zvíťazili 3:1 a brali odtiaľ všetky body. O pár dní bol na pláne viac ako dôležitý zápas proti v tabuľke susediacim Baranom, v ktorom mali Novozámčania výhodu domáceho klziska. Po vyrovnaných štyridsiatich minútach svietilo na ukazovateli nerozhodné skóre 2:2. Potom však na rad prišla tretia tretina, ktorá bola výhradne v réžii domáceho mužstva. Hostitelia ju vyhrali 5:1 a celkovo v tomto významnom súboji uspeli 7:3. Na ostatný ligový stret smeroval celok z juhozápadu do Zvolena, ktorý zvádza boj o čelo tabuľky. Hostia si s neľahkou úlohou poradili veľmi dobre, no minútu pred koncom duelu to ale na body nevyzeralo. Bič však plieska na konci a 21 sekúnd pred záverečným klaksónom prišlo novozámocké vyrovnanie na 3:3. Následné predĺženie nemalo dlhé trvanie a po pätnástich sekundách si ho gólom Kelemena pre seba uchmatli Rytieri. Pre hostí to bol nakoniec v tomto týždni cenný siedmy bod, ktorý ich dostal na deviatu priečku.

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Veľkolepé predstavenie

Pavel Klhůfek má za sebou týždeň, na ktorý sa v hokejovej kariére len tak nezabúda. Košický ostrostrelec ho síce odštartoval len jedným kanadským bodom za asistenciu pri utorkovej domácej prehre 1:3 s Novými Zámkami, no následné dve stretnutia poriadne okorenil svojím streleckým kumštom. V náročnom zápase na zvolenskom ľade mal totiž leví podiel na víťazstve 3:2. Jeho chvíle prišli v záverečnej tretine. Najprv šesť minút pred koncom strhol vedenie na stranu Oceliarov gólom na 2:1. V poslednej minúte získal puk v obrannom pásme, následne sa v neľahkej situácii dokázal presadiť z vlastnej polovice jednou rukou v páde a skóroval do opustenej bránky Rytierov, čím svojmu tímu zabezpečil vzácne tri body. Skutočné úradné hodiny vyvesil Klhůfek až v nedeľu v zápase na Liptove, kde sa na demolácii Liptovského Mikuláša 9:1 podieľal až piatimi presnými zásahmi. Druhý najlepší strelec našej najvyššej hokejovej súťaže teda ukončil týždeň s ôsmimi kanadskými bodmi za 7+1. Posledných päťgólových strelcov nájdeme v sezóne 2012/13, kedy sa o rovnaký zápis postarali Kamil Brabenec a Marcel Haščák.

 

BIEDA

 

Tri domáce prehry so skóre 2:10

Najhorší týždeň v prebiehajúcom ročníku Tipos extraligy si odkrútili hokejisti Slovana. Tím, ktorý to mal slušne rozbehnuté v boji o líderskú pozíciu, sa v minulom týždni trikrát po sebe predstavil na domácom ľade, na ktorom však nezískal ani bod. V utorok si Bratislavčania pomerali sily s banskobystrickým kádrom a zlomovou v tomto strete bola prostredná časť. Góly totižto padali len v druhej dvadsaťminútovke, boli tri a všetky zo strany hostí. Presné zásahy mohli prísť aj od domácich hokejistov, to by však museli využiť nejaký z desiatich dvojminútových trestov hostí. Nestalo sa a Barani si z hlavného mesta brali tri body. O dva dni na to Slovan hostil Michalovce, ktoré mu v tabuľke dýchali na chrbát a po vyrovnanom dueli mali viac dôvodov na úsmev Zemplínčania. Tí zvíťazili 3:2 a pre Slovan to bola opäť nula do kolónky bodov. Druhý súboj, v ktorom gólovo mlčali, pridali bratislavskí Orli v nedeľu proti lídrovi z Popradu, keď Kamzíci zaznamenali skalp súpera 4:0. Po spomínaných stretnutiach klesol Slovan na štvrté miesto.

 

Dve deviatky

Liptovský Mikuláš sa počas prestupového obdobia rozlúčil s viacerými skúsenejšími hráčmi a do záverečnej pätiny základnej časti sa rozhodol ísť cestou dohrania sezóny. Pozitívom tohto kroku je, že väčší priestor na ľade dostali mladší hokejisti. Tí ale boli súčasťou tímu, ktorý má za sebou týždeň hrozivých výsledkov. V utorok z toho proti DVTK ešte nebol žiadny desivý rezultát a domáci podľahli Miškovcu 1:4. Chvíle hrôzy prišli až v domácom zápase s Detvou. Liptáci v tomto stretnutí inkasovali až deväť presných zásahov, zrodila sa prehra 2:9 a o nič lepšie to následne nebolo proti Košiciam. Hostitelia obdržali totožný počet gólov ako od Detvancov, strelili ale o jeden menej a pripísali si potupnú prehru 1:9. Vzhľadom na spomínané okolnosti prehry nie sú prekvapením, no ostatné výsledky motiváciu mužstvu asi nepriniesli.

Po gólových hodoch pravdepodobne nasleduje na presné zásahy chudobnejší  extraligový týždeň, ktorý vyplýva z počtu zápasov. Hracími dňami budú totiž len piatok a nedeľa, počas ktorých na nás čaká tucet duelov.

 

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

 

PODOBNÉ ČLÁNKY