× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Bitka o prvenstvo v základnej časti


05.03.2021

Magnetom 45. kola našej najvyššej súťaže, bude určite zápas medzi Zvolenom a Slovanom Bratislava, ktorý veľa napovie o možnostiach oboch tímov zvíťaziť v základnej časti. Dôležité body však budú chcieť nazbierať  aj iné mužstvá, dôležité zápasy sa odohrajú v Košiciach, resp. Trenčíne. Na diaľku sa bude rozhodovať aj o tom, či si Poprad udrží líderskú pozíciu, alebo ju prevezmú Michalovce. Máme sa preto na čo tešiť.

 

Priblížia sa Košice k prvej šestke?

Košičania privítajú na svojom ľade Banskú Bystricu. V lepšej forme sú aktuálne domáci, čo im výrazne nahráva do karát, „barani“ však potrebujú bodovať, aby dokázali odraziť prípadný atak Miškovca a zároveň si čo možno najviac vylepšili pozíciu pred osemfinále play – off. V aktuálnej sezóne majú vo vzájomných zápasoch mierne navrch „oceliari“ a dá sa predpokladať, že bodovať budú aj dnes. Zaujímavosťou je, že odchodom Jana Šťastného z postu hlavného trénera, zaznamenávajú domáci zlepšené výsledky.

 

Dukla so snahou o výmenu s Detvou

Cieľom hráčov trenčianskej Dukly v dnešnom zápase proti Novým Zámkom, bude určite zisk troch bodov. „Vojaci“ sa zároveň budú pozerať na zápas v Detve, pretože v prípade detvianskej prehry by sa aspoň nateraz prebojovali do prvej šestky. Túto pozíciu má Dukla na dosah prakticky od začiatku kalendárneho roka, no tak blízko ako dnes k nej ešte nebola. Zároveň Trenčania zaznamenali v ostatných zápasoch zlepšenú formu a aj z psychologického hľadiska by im určite postup na šieste miesto pomohol. Proti sebe ale budú mať neľahkého súpera, Nové Zámky dokázali v predchádzajúcom období potrápiť aj súperov z hornej polovice. Nemožno sa čudovať, „býci“ stále bojujú o účasť v predkole play – off, preto je každý bod pre nich nesmierne cenný.

 

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská)

 

Povinné body pre Nitru

Nitrania pocestujú na Liptov s cieľom získať povinné tri bodov, hocičo iné by totiž bolo možné považovať za neúspech, najmä vzhľadom na aktuálne dobrú formu a víťazstvo v utorkovom zápase nad Zvolenom. Strata bodov by im zároveň výrazne skomplikovala snahu udržať sa v prvej šestke, na ktorú tlačia už spomínané tímy zdola tabuľky. Liptovský Mikuláš naposledy zvíťazil ešte v januári, a aktuálne má na konte osem prehier, pričom všetky zaknihoval na domácom ľade. Zápasy Nitry s Liptákmi boli v priebehu tejto sezóny divoké a padalo v nich pomerne veľa gólov, no vo všetkych uspeli „corgoni“. Dá sa preto predpokladať, že ani teraz to nebude iné.

 

Ustojí Detva tlak zdola?

Zaujímavý zápas sa odohrá aj pod Poľanou. Domáci majú o motiváciu zvíťaziť postarané vo forme udržania sa v prvej šestke, hostia zase vo forme posunu na prvé miesto tabuľky. Dá sa preto očakávať zo začiatku opatrený hokej, ani jedno mužstvo nebude chcieť pochybiť. Zároveň ale bude zo strany domácich veľmi náročné odolať tlaku michalovskej Dukly, ktorá je už tretí mesiac vo vynikajúcej forme a má aktuálne dvanásť zápasovú víťaznú sériu. Počas nej zdolala aj Detvu, a to na domácom ľade. V troch doterajších vzájomných zápasoch uspeli „medvede“ iba raz, „líšky“ si pripísali dve víťazstvá. Bude tomu tak aj dnes?

 

Boj o líderskú pozíciu

Paralelne so zápasom v Detve bude prebiehať na diaľku súboj o prvú priečku v ligovej tabuľke, a to medzi Michalovcami a Popradom. „Kamzíci“ nastúpia na ľade DVTK a aj napriek tabuľkovému rozdielu to určite v Maďarsku nebudú mať ľahké. DVTK má ešte stále šancu na účasť v predkole play – off a „ľadové medvede“ o ňu určite budú bojovať až do poslednej chvíle. Desaťbodová strata na desiatu Banskú Bystricu pri šiestich kolách nie je nedostihnuteľná, no Miškovec to už nemá úplne vo vlastných rukách. Maďarské mužstvo už v tejto sezóne dokázalo nad Popradom zvíťaziť a môže to kľudne zopakovať. Aktuálna forma oboch celkov je len o niečo lepšia v prospech Popradu, môže sa teda stať, že dnes večer dôjde k výmene na líderskej pozícii.

 

Šláger kola vo Zvolene

Najväčším lákadlom dnešného programu bude určite zápas medzi HKM Zvolen a HC Slovan Bratislava. Domáci budú chcieť napraviť zaváhanie v Nitre, a keďže je ich cieľom víťazstvo v základnej časti, proti Slovanu by mali bodovať. Problémom môže byť ich aktuálna forma a najmä slabá strelecká efektívnosť v ostatných zápasoch. Ideálnu formu nemá ani Slovan, po troch prehrách však už zaznamenal dve víťazstvá a je tak určite lepšie naladený. Zaujímavosťou týchto dvoch súperov je fakt, že všetky tri doterajšie zápasy skončili výsledkom 3:2 a rozhodli sa až v samostatných nájazdoch. Dve víťazstvá si pripísali „belasí“ jedno „rytieri“. Bude preto aj dnešný zápas extrémne vyrovnaný a skončí rovnakým výsledkom, alebo po štvrtý raz uvidíme iný priebeh?

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY