× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Súboj dvoch nevyspytateľných tímov


23.03.2021

V stredu 24. marca je na programe štart kvalifikácie o postup do play-off Tipos extraligy. Bojovať v nej budú mužstvá, ktoré sa v základnej časti umiestnili na siedmej až desiatej priečke. Hrať sa bude rovnakým formátom ako v roku 2019 – siedmy tím po základnej časti si zmeria sily s desiatym, ôsmy s deviatym. Série sa hrajú na tri víťazstvá, v domácom prostredí ich začína vyššie postavený tím po základnej časti. Rozhodli sme sa, že Vám obe dvojice súperov bližšie predstavíme a pozrieme sa na tri kľúčové faktory, ktoré môžu rozhodnúť o postupujúcich.

 

Druhú osemfinálovú dvojicu vytvorili Košice Nové Zámky. Východniari v tejto sezóne nedisponujú takým nabitým kádrom ako obvykle, no po dlhých piatich rokoch rozhodne chcú uspieť v play-off sérii. Novozámčania zo svojich doterajších dvoch pokusov nepostúpili ďalej ani raz, preto do tretice urobia všetko, aby premiérovo zvíťazili vo vyraďovacích súbojoch a dostali sa tak do štvrťfinále. O motiváciu teda majú obe družstvá dobre postarané, poďme sa však pozrieť na sľubované najdôležitejšie faktory.

 

Chovan – Réway – Klhůfek

Tri mená, ktoré pozornému fanúšikovi našej elitnej súťaže nemusíme zvlášť predstavovať. Najlepšieho nahrávača ligy a druhého najlepšieho strelca dopĺňa niekdajší obrovský talent slovenského hokeja, ktorý v tejto sezóne ukazuje, že na to ešte určite má. Dohromady získali v základnej časti 134 kanadských bodov. Chémia medzi nimi nebola hneď od začiatku ročníka, avšak postupom času sa vypracovali a v najlepšej forme boli zrovna v jeho závere. Ak si svoju výkonnosť dokážu preniesť do play-off, „býci“ budú mať čo robiť, aby ich zastavili, resp. udržali na uzde. Ako sme už  vyššie spomínali, „oceliari“ nemajú najnabitejšiu súpisku, ale títo traja útočníci spolu vytvárajú jednu z najnebezpečnejších formácii v Tipos extralige a úspech Košičanov sa z veľkej časti odvíja práve od nich.

 

zdroj: HC Košice (Bianka Palenčárová)

 

Efektivita streľby „býkov“

Nové Zámky odštartovali sezónu vo veľkom štýle a dokonca boli istý čas aj na samotnom čele tabuľky. Neskôr však na nich prišiel obrovský útlm, pomaly, ale isto sa začali prepadať nižšie a nižšie, no nakoniec si postupové miesto ustrážili. Dôvodov, prečo sa im prestalo dariť by sme našli mnoho. Jedným z tých najhlavnejších je určite strelecká efektivita. Darmo máte ako tím tridsať striel na bránu, keď z nich dokážete vyťažiť priemerne dva až tri góly. S úspešnosťou 8,25% sa „býci“ v tomto ukazovateli nachádzajú na samotnom chvoste celej ligy. Ak chcú teda pomýšľať na postup cez Košice, toto je jeden z faktorov, ktorý musia okamžite zlepšiť. V hokeji totižto nevyhráva ten, kto vystrelí viackrát na bránu, ale ten, kto dá viac gólov.

 

Najslabšie presilovky proti výborným oslabeniam

Čoraz častejšie sa hovorí, že stretnutia v modernom hokeji rozhodujú špeciálne tímy, obzvlášť to platí v play-off. Pri formáte hry päť na päť sú si všetci vyrovnaní, preto sa najviac dá získať, ale aj stratiť v početných výhodách. Pri tejto dvojici družstiev však narážame na zaujímavý paradox. Nové Zámky podobne ako pri efektivite streľby, okupujú posledné miesto taktiež pri využívaní presilových hier. Z dvestoštyridsiatich príležitostí dokázali skórovať iba dvadsaťosemkrát, čo presne predstavuje chabých 11,67%. Naopak „oceliari“ sa môžu počas oslabení pýšiť skvelou defenzívou. V tomto smere sú štvrtí najlepší so slušnou úspešnosťou vyše osemdesiattri percent. Vidíme teda dva protipóly a z toho nám vyplýva otázka: Dokážu Novozámčania nájsť recept na košický obranný val?   

 

Vzájomné duely v sezóne 2020/2021

10.11.2020 Košice – Nové Zámky 4:3 pp a sn

13.12.2020 Nové Zámky – Košice 0:1

16.2.2021 Košice – Nové Zámky 1:3

21.3.2021 Nové Zámky – Košice 4:3 pp

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY