× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

KOMENTÁR: Podarí sa Slovanu v play-off zlepšiť svoje výkony?


25.03.2021

Ešte začiatkom marca sme si bližšie rozobrali, čo sa udialo so Slovanom Bratislava po výmene trénerského štábu. Očakávali sme, že to je z ich strany len dočasný výpadok formy, avšak ich herná a výsledková kríza naďalej trvá. Pred štartom štvrťfinále play-off má tím z hlavného mesta Slovenska čo robiť, aby sa prinavrátil k výkonom z obdobia pod vedením Romana Stantiena, pretože ak by sa im to nepodarilo, reálne im hrozí vypadnutie hneď v prvom kole.

 

Musíme skonštatovať, že januárová výmena lodivodov bola prekvapením pre celú ligu. Osemnásobný majster Slovenska bol v tom období na tretej priečke a chystal sa útočiť na úplné čelo tabuľky. V priebehu celej základnej časti síce „belasých“ trápili viaceré zranenia kľúčových hráčov, no aj vďaka skúsenostiam Romana Stantiena sa s tým vedeli výborne popasovať. Všetko tak nasvedčovalo tomu, že niekdajší hokejový útočník je mužom na správnom mieste. Ako už všetci vieme, vedenie klubu malo iný názor. Odvolanie 56-ročného kormidelníka odôvodnili zavŕšením reštrukturalizačného procesu, ktorým sa majú zjednotiť jednotlivé zložky ich organizácie. Či to bol ozaj ten pravý dôvod sa nikdy nedozvieme, ale našim záujmom rozhodne nie je vytvárať zbytočné konšpirácie. Napadá nám však pritom jedna vec: Prečo sa to rozhodli spraviť takto uprostred dobre rozbehnutej sezóny? Nebolo by výhodnejšie urobiť to po konci ročníka, prípadne ešte pred jeho začiatkom? Samozrejme, sú to len naše úvahy, nie sme totižto žiadni manažéri, ale z nášho laického pohľadu to je pomerne netypické riešenie.

 

zdroj: Projekt Timeout (Denis Sivák)

 

Novými hlavnými trénermi sa teda stali Róbert Döme a Marián Bažány. Dve dobre známe mená, no v Tipos extralige doteraz ešte veľa zápasov neodkoučovali. Pre prvého menovaného to je vôbec slovenská premiéra na takejto pozícii. Pre dlhoročného hráča nemeckej DEL-ky to už však je druhý angažmán na našom území, keďže počas vlaňajšej sezóny to skúšal pod Zoborom, kde však veľa vody nenamútil a dlho sa v Nitre neohrial. Oboch môžeme považovať za perspektívnych lodivodov. Sú mladí a majú obdivuhodné hráčske kariéry za sebou. Slovan však vždy chce atakovať tie najvyššie možné pozície a k tomu potrebujú ohromnú kvalitu na každom jednom poste. Súhlasíme, že je priam nevyhnutné dávať šancu nádejným slovenským trénerom, ktorí o pár rokov môžu pokojne viesť aj reprezentáciu, no zatiaľ táto taktika v ročníku 2020/2021 „belasým“ veľmi nevychádza. Pozrime sa na to cez čísla. V základnej časti odohrali Bratislavčania pod novým trénerským štábom rovných dvadsať zápasov a v nich zaznamenali jedenásť výhier a deväť prehier. Nepôsobí to možno až tak katastrofálne, ale musíme brať ohľad na ich vysoké ambície. Horšie to však vyznieva v komparácii s bilanciou Romana Stantiena. Ten v tridsiatich stretnutiach tiež so svojím mužstvom deväťkrát neuspel, no až dvadsaťjedenkrát sa tešil z víťazstva. Toto porovnanie hovorí za veľa, preto sú namieste obavy z ich výkonov v blížiacej sa vyraďovacej časti. 

 

Na záver tohto komentára je dôležité poznamenať, že bratislavský klub má vo svojom kádri množstvo skvelých hokejistov, ktorí v takejto situácii boli už viackrát, a preto ich rozhodne neodpisujeme. „Belasí“ stále patria medzi najhorúcejších adeptov na zisk titulu, no s takou hrou, akú predvádzali posledné dva mesiace, to určite nepôjde. Vo štvrťfinále ich čakajú „corgoni“ a na to, aby sa na nich stopercentne pripravili a zlepšili svoj celkový herný prejav majú ešte necelý týždeň. Sme nesmierne zvedaví, aký Slovan uvidíme. Buď nechajú zabudnúť na klesavú tendenciu svojich výkonov alebo ich nevýrazná forma bude pretrvávať a sezóna pre nich tak môže skončiť obrovským sklamaním.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristina Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY