× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Skalopevná obrana vs. ofenzívna sila


30.03.2021

A je to tu! Po predkole vyraďovacej časti začína extraligové play – off, najnapínavejšia a najzaujímavejšia časť sezóny. Osmička najlepších, ako aj jednotlivé štvrťfinálové dvojice sú už známe, a tak sa v najbližších hodinách môže vhodiť prvé bully. Rovnako ako pri SHL či osemfinále extraligy, aj teraz sme sa zamerali na tri faktory, ktoré môžu byť jazýčkom na váhach v jednotlivých zápasoch štvrťfinále play – off.

 

Zápasy medzi Nitrou a Slovanom boli a stále sú atraktívnymi duelmi plnými vášne a emócii, rôznych herných situácii, ale aj šarvátok a podobne. Emócie týmto duelom dodávali aj diváci, a tak je škoda, že sa tát štvrťfinálová séria uskutoční pred prázdnymi tribúnami. Tieto dve mužstvá sa v priebehu aktuálneho ročníka extraligy stretli doposiaľ už deväťkrát – šesťkrát v rámci extraligy a tri zápasy boli súčasťou Tipsport Kaufland cup-u. Zaujímavosťou ale je, že v play – off sa tieto kluby stretli v celej histórii slovenskej extraligy iba raz, a to v sezóne 2009/2010. V semifinálovej sérii Nitra nezvíťazila ani v jednom dueli a z postupu do finále sa vtedy tešili Slovanisti.

 

Sila brankárskeho postu

V play – off rozhodujú brankári. V súčasnom hokeji sa táto veta potvrdzuje čoraz častejšie, na vlastnej koži to pocítilo už niekoľko tímov, a inak tomu nebude ani tentokrát. Slovan Bratislava vstupuje do štvrťfinále s kvalitnou brankárskou dvojicou tvorenou legionármi Parksom a Gudlevskisom. Američan Tyler Parks patrí k lídrom brankárskych štatistík, čo sa týka percentuálnej úspešnosti, s 93,97 % je na prvom mieste v rámci celej ligy. Treba však upozorniť, že aktuálna brankárska jednotka Slovana odchytala v sezóne iba 24 zápasov, a tak v porovnaní s ostatnými brankármi je jeho pozícia trochu skreslená. Smerodajnejším ukazovateľom je počet zápasov s nulou. Tých Parks dosiahol päť, pričom mu stačilo spomínaných 24 duelov, čo ho radí na čelo tejto štatistiky. Chrbát mu bude kryť Lotyš Kristers Gudlevskis, ktorý odchytal tri zápasy v NHL, skúsenosti má však z viacerých zahraničných líg. V extralige sa medzi tri žrde postavil zatiaľ sedemkrát a jeho úspešnosť je na úrovni 91,43 %. Slovanisti môžu ešte vytiahnuť žolíka z dvojice mladíkov Beke – Noskovič, ktorých si počas základnej časti vyskúšali v niekoľkých zápasoch. O tom, že zadné rady Bratislavčanov sú postavené na kvalitných základoch, hovorí aj počet inkasovaných gólov v celej sezóne, „belasí“ ich dostali iba 115 a sú po Michalovciach druhým najlepším mužstvom. Hoci Nitra tiež disponuje kvalitnou legionárskou brankárskou dvojicou, nie je taká výrazná ako v prípade Slovana. Jednotku Evana Cowleyho doplnil v priebehu sezóny Matthew O´Connor. Cowley odchytal 42 ligových zápasov a dosiahol v nich úspešnosť 90,99 %, čím uzatvára prvú desiatku ligových brankárov. O´Connor sa medzi tri žrde postavil päťkrát a dosiahol úspešnosť 94,89 %. Dá sa predpokladať, že pri väčšom počte zápasov by v tomto ukazovateli nastal určitý pokles, no i tak môže byť O´Connor kvalitným žolíkom vo vyraďovacej časti.

 

Útočný potenciál a strelecká efektivita

Kým Nitra má v prvej desiatke produktivity hráčov hneď dvoch útočníkov, hráča Slovana by sme v nej hľadali márne. Dovedna 101 kanadských bodov zabezpečila pre Nitru v základnej časti dvojica Marekov – Tvrdoň a Slovák. Prvý menovaný je s 23 presnými zásahmi na štvrtej priečke v rámci ligy, k nim pridal 30 asistencií, čo ho radí rovnako na štvrtú priečku aj v rámci produktivity celej ligy. Slovák zaznamenal 18 gólov a 31 asistencií, pričom obaja odohrali plný počet päťdesiat zápasov. Ak by bola útočná sila „corgoňov“ založená iba na tejto dvojici, išlo by pre Slovanistov o pomerne ľahkú úlohu. Avšak ofenzíva hráčov spod Zobora je rozdelená rovnomerne a do viacerých útokov. Svedčí o tom aj počet strelených gólov v základnej časti – 163, Nitra je teda štvrté najútočnejšie mužstvo. Spomínaná dvojica Slovák – Tvrdoň však zabezpečila „len“ 41 presných zásahov, na zvyšku sa podieľali ostatní nitrianski hráči. Naopak Slovan zaznamenal v základnej časti iba 146 gólov, čo je najmenší počet z prvej šestky, v takýchto číslach sa pohybujú mužstvá na 8. – 10. mieste tabuľky. Svedčí o tom aj pozícia najproduktívnejšieho Slovanistu, ktorým je Brendan O´Donnell, - zaznamenal 22 gólov a 19 asistencií, čo ho radí na 17.  miesto extraligy. Aj Slovan má útočnú silu rozdelenú medzi viacerých hráčov, spomenúť treba napríklad Gašpara, Harrisa či Ranforda, nedosahujú však také čísla, ako Nitrania. V tomto má teda naopak na vrch mužstvo spod Zobora. Netreba však zabudnúť na trojicu Buček – Bortňák – Rapáč, ktorá práve v drese Nitry, počas play – off pred dvoma rokmi, výrazne prispela k úspechu Corgoňov.

 

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská)

 

Najlepšie presilovky proti najlepším oslabeniam

Rozdiel medzi útočnou silou „corgoňov“ a obrannou kvalitou „belasých“ umocňuje aj faktor presiloviek, resp. oslabení. Práve Nitra je mužstvom ,ktoré v základnej časti dosiahlo druhú najlepšiu úspešnosť presilových hier – 22,91 % a vsietila v nich 52 gólov. Darilo sa im aj v presilovkách o dvoch hráčov, ktorých odohrali dvadsať a skórovali šesťkrát, čo je v konečnom dôsledku využitie zhruba na úrovni 30 %. Práve presilovky sú teda silnou zbraňou Nitry, a 35 % všetkych gólov, ktoré Nitrania dosiahli počas sezóny, padlo v presilovkách. To je pre Slovan zdvihnutý varovný prst. V kádri „belasých“ ale môžu byť o niečo pokojnejší, do karát im totiž hrá ich úspešnosť ubránenia oslabových hier na úrovni 88,19 %. V 237 oslabeniach o jedného hráča inkasovali brankári Slovana iba 28 gólov, v početných nevýhodách o dvoch hráčov je táto úspešnosť ešte o čosi lepšia – 88,46 %. Napriek silný presilovkám to teda hokejisti Nitry nebudú mať ľahké, prekonať skalopevnú defenzívu Slovana bude určite náročné.

 

Otázkou teda zostáva, ktorý z prvých dvoch spomenutých faktorov sa ukáže ako dôležitejší. Bude to pevná obrana Slovana podporená silnou brankárskou dvojicou, alebo nájdu šikovní útočníci Nitry ten správny recept na zadné rady Bratislavčanov a zápasy sa budú ladené v útočnom duchu. Veľa záleží aj od aktuálnej formy oboch mužstiev, na konci základnej časti ju mali lepšiu práve Nitrania a nechýbalo veľa, aby svojho štvrťfinálového súpera v tabuľke prebehli, čím by si zabezpečili výhodu domáceho prostredia v prípadnom siedmom zápase. Play – off je ale iná súťaž a forma zo základnej časti možno nebude dôležitá. No určite nás čakajú nás zaujímavé stretnutia a fanúšikovia oboch klubov sa majú na čo tešiť.

 

Vzájomné zápasy v aktuálnej sezóne (vrátane zápasov Tipsport Kaufland Cupu)

HK Nitra – HC Slovan Bratislava (TKC) – 5:7

HK Nitra – HC Slovan Bratislava (TKC) – 4:5

HC Slovan Bratislava – HK Nitra (TE) – 5:4

HC Slovan Bratislava – HK Nitra (TKC) – 1:3

HK Nitra – HC Slovan Bratislava (TKC) – 1:4

HC Slovan Bratislava – HK Nitra (TE) – 1:2

HK Nitra – HC Slovan Bratislava (TE) – 3:4 sn.

HK Nitra – HC Slovan Bratislava (TE) – 2:4

HC Slovan Bratislava – HK Nitra (TE) – 3:2 sn.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY