× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW SHL: Kto si splní postupový cieľ?


07.04.2021

Hlavná pozornosť slovenských hokejových priaznivcov sa síce teraz sústredí na prebiehajúce vyraďovacie boje Tipos extraligy, už vo štvrtok sa však začína aj finále play-off našej druhej najvyššej súťaže. Sily si v ňom zmerajú Žilina a Spišská Nová Ves. Rovnako ako pri predošlých sériách, aj tentoraz sme sa pokúsili vybrať tri faktory, ktoré môžu byť podľa nás rozhodujúce. 

 

Prestíž finálovej série zvyšuje fakt, že jej víťaz získa nielen titul, ale aj priamu miestenku do Tipos extraligy. Žilina sa do nej môže vrátiť po dvoch rokoch, Spišská Nová Ves po jedenástich. Obe mužstvá už dlho deklarujú postupový cieľ, teraz na nich čaká posledná prekážka. V doterajších vzájomných stretnutiach sa lepšie darilo žilinským Vlkom, pred finále je ale všetko otvorené, a tak sa určite máme na čo tešiť. 

 

Disciplinovanosť

Dôležité duely play-off často rozhodujú najmenšie detaily. Mnohokrát sa stáva, že v plnom počte sú tímy schopné ustrážiť sa, a preto má výrazné slovo hra v nerovnovážnom stave. Treba povedať, že obaja fináloví súperi patria v špeciálnych tímoch k tomu najlepšiemu, čo prebiehajúca sezóna SHL ponúkla – využili viac než dvadsať percent presiloviek a slušne sa im darilo aj v oslabeniach. Disciplinovanosť bude teda vo finále hrať výraznú rolu. Chyby sa v takejto fáze zvyknú kruto trestať, zbytočné vylúčenia nevynímajúc. Disciplínu si bude musieť postrážiť najmä tím zo Spiša, ktorý má v doterajšom priebehu sezóny štvrtý najvyšší priemer trestných minút na zápas z celého pelotónu SHL – vyše šestnásť. Žilinčania doteraz strávili na trestnej lavici priemerne o dve minúty menej. 

 

Marcel Melicherčík

V decembri potešila fanúšikov Spišskej Novej Vsi správa, že na Spiš prichádza skúsený brankár Marcel Melicherčík. Bývalý gólman Popradu, Liberca či Košíc okamžite začal ukazovať svoje kvality a stala z neho veľká opora „Novejši“. V doterajšom priebehu ročníka si drží skvelú úspešnosť zákrokov, ktorá atakuje hranicu 94%, pričom až šesťkrát sa mu podarilo udržať čistý štít. S výnimkou tretieho semifinálového duelu proti Martinu sa Melicherčíkovi skvelo darí aj v play-off – v doterajšom priebehu vyraďovacej časti si až štyrikrát vychytal nulu, v dvoch prípadoch inkasoval len po góle. Jednoducho, v osobe tohto popradského rodáka majú Spišiaci rozdielového muža, ktorý vie chytiť aj niečo navyše. Presvedčila sa o tom už aj Žilina, ktorej Melicherčík hneď pri svojom treťom štarte v SHL zneškodnil štyridsaťtri striel a priviedol svoj tím k cennej výhre 2:1 po predĺžení. Spišská Nová Ves je, nepochybne, kvalitným tímom, no na úspech proti produktívnej žilinskej ofenzíve bude potrebovať pokračovanie skvelých výkonov svojej brankárskej opory.

 

zdroj: Vlci Žilina

 

Súboj skúseností

Finálové súboje bývajú často viac o hlave, ako o herných zručnostiach. Kto lepšie ustojí nervozitu, ten dokáže zo seba v kľúčových okamihoch vydať to najlepšie. V tejto súvislosti je potrebné poznamenať, že na oboch stranách možno nájsť množstvo skúsených hokejistov, ktorí počas svojich kariér zažili viacero náročných zápasov. Na žilinskej strane stačí spomenúť kapitána Jaroslava Markoviča, hrajúceho manažéra tímu Františka Skladaného, skúseného centra Jakuba Lineta či Patrika Koyša, ktorý toho napriek mladému veku preskákal v hokeji už pomerne veľa. Trénerské duo Gregor - Škorvánek má k dispozícii vyrovnaný tím, ktorého drvivá väčšina si už zahrala v našej najvyššej súťaži. Spišiaci sú na tom, čo sa týka šírky a vyváženosti kádra, podobne. Na súpiske mužstva z východu sa nachádza množstvo skúsených hráčov. Okrem spomínaného Marcela Melicherčíka sa tréner Miroslav Mosnár môže spoľahnúť na skúsených bekov Štefana Fabiana, Daniela Hančáka, Petra Ordzovenského či útočníkov Lukáša Hvilu, Richarda Rapáča a Mateja Češíka. Bude teda zaujímavé sledovať, ako sa početné skúseností na oboch stranách premietnu do samotného diania na ľade a kto lepšie zvládne vypäté finálové momenty.

 

Vzájomné duely v sezóne 2020/2021

9.12.2020 Žilina – Spišská Nová Ves 4:3

20.12.2020 Spišská Nová Ves – Žilina 2:1pp

13.1.2021 Spišská Nová Ves – Žilina 1:5

10.2.2021 Žilina – Spišská Nová Ves 5:1

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY