× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Historické okienko: Dubnický návrat


16.05.2021

V našej najvyššej súťaži sa nedávno začalo dlhšie medzisezónne obdobie a my sme sa rozhodli, že ho využijeme na vytvorenie novej rubriky. Každý týždeň Vám v nej budeme prinášať návraty k vybraným extraligovým zápasom z minulosti. Začneme duelom z roku 2004, v ktorom Dubnica nad Váhom privítala bratislavský Slovan.

 

Písal sa sedemnásty september roku 2004. Najvyššia slovenská hokejová súťaž mala na programe začiatok dvanásteho ročníka v samostatnej histórii. Po sedemročnej odmlke sa medzi ligovú elitu vrátila Dubnica nad Váhom. Pred štartom súťaže sa niesli rôzne šumy o tom, že Dubničania predajú licenciu Martinu a ako víťazi druhej najvyššej súťaže nevyužijú postupové právo, nič také sa však napokon nekonalo. ,,Neabsolvovali sme s Martinom nijaké rokovanie. V jednom telefonáte sa ma spýtali, či by sme v prípade, ak by v Dubnici nebol o extraligu záujem, nepredali licenciu. Bol to však len informačný telefonát. Naisto však môžem povedať, že v budúcej sezóne sa v Dubnici bude hrať najvyššia súťaž. Samozrejme, pokiaľ nám nepadne štadión alebo nevyskytnú sa technické problémy. Dávam však garanciu, že budeme hrať v Dubnici extraligu," povedal pre denník Pravda vtedajší prezident dubnického klubu Ladislav Janeček. Žreb pridelil Dubničanom mimoriadne atraktívny štart do nového ročníka. Prvým súperom Spartaka totiž nebol nikto iný ako bratislavský Slovan, teda klub, ktorý v tom čase ťahal šnúru siedmich medailových ročníkov po sebe a štyrikrát sa tešil z majstrovského titulu. 

 

Sezóna 2004/2005 bola výnimočná tým, že kvôli lock-outu sa nehrala NHL, a preto sme mali možnosť sledovať na slovenských klziskách viacero hviezd z profiligy. V čase konania prvého kola síce kvôli nejasnej situácii ešte priveľa hráčov spoza veľkej mláky na súpiskách extraligistov nebolo, v drese Slovana sa však už v dueli na ľade Dubnice predstavil majster sveta z roku 2002 Ľubomír Višnovský, inak hráč Los Angeles Kings. Okrem populárneho „Višňu“ prišli v drese belasých na Považie aj ďalšie zaujímavé mená ako Pavol Rybár, Radoslav Hecl, Richard Kapuš či Branislav Jánoš. Zaujímavé je, že vtedajší kouč Slovana Miloš Říha mal k dispozícii aj niektorých súčasných extraligistov – Tibora Vargu (v sezóne 2020/2021 hrával za Nové Zámky) a Daniela Hančáka (tohto roku postúpil do extraligy so Spišskou Novou Vsou, s ktorou hneď aj predĺžil zmluvu). Dubnický káder nebol prešpikovaný tak hviezdnymi menami ako slovanistický, Spartak si ale v domácom prostredí rozhodne veril potrápiť favorita. 

 

zdroj: TASR

 

A treba povedať, že to sa mu aj darilo. Vyše tisícšesťsto divákov dlho sledovalo bezgólovú partiu, ktorú prelomil až v dvadsiatej piatej minúte útočník Slovana Martin Kuľha. Keď sa následne v presilovke piatich proti trom presadil aj spomínaný Višnovský, zdalo sa, že Slovan má dianie pevne v rukách. Tesne pred druhou prestávkou sa ale domácim podarilo streliť kontaktný gól – prvý presný zásah Dubnice po návrate medzi ligovú elitu zaznamenal Miroslav Ižvolt. Definitívny zlom zápasu prišiel v polovici tretej tretiny, keď do čierneho v rozmedzí necelých dvoch minút trafili českí legionári Slovana Němčický s Horáčkom. Viac gólov už v Dubnici nepadlo, a tak sa Slovan mohol radovať z úspešného vstupu do sezóny.

 

Výsledok tohto zápasu akoby predznamenal, ako sa týmto dvom klubom bude dariť v priebehu samotného ročníka. Kým Slovanistom sa podarilo vyhrať svoj piaty titul, Dubničania obsadili posledné miesto. V päťdesiatich štyroch kolách získali iba štrnásť bodov, pričom vyhrať dokázali len štyri duely. Napriek tomu sa však nenachádzali v beznádejnej situácii. V porovnaní s predošlou sezónou totiž došlo k zmene formátu súťaže, ktorá spôsobila, že na posledný tím extraligy čakala namiesto priameho zostupu baráž s víťazom druhej najvyššej súťaže. V tomto prípade šlo o Topoľčany, ktoré Dubničania zdolali 4:2 na zápasy. Spokojnosť z tejto výhry však vystriedalo sklamanie, keďže Považania sa rozhodli predať extraligovú licenciu Martinu. Mesto, z ktorého vyšli do hokejového sveta mená ako Pavol Demitra, Tomáš Tatar, Rastislav Pavlikovský či Mário Bližnák, sa už ďalšej účasti medzi slovenskou ligovou elitou nedočkalo.

 

HK Spartak Dubnica nad Váhom - HC Slovan Bratislava 1:4 (0:0, 1:2, 0:2)

Góly: 39. Ižvolt (Sivák, Sýkora) - 25. Kuľha (Macho), 31. Višňovský (Kapuš, Pavlas), 50. Nemčický (Kapuš, Pavlas), 51. Horáček (Hudec). Rozhodovali: D. Konc - Bulko, Novák, strely: 22:34, vylúčení 6:3, navyše Jakab 10 min, presilovky 0:2, oslabenia 0:0, pred 1670 divákmi

Dubnica: Nemčák - Česnek, Potáč, Čop, Mainer, Jakab, Stančok, Laurenčík, Bezecný - Bobík, Žitňanský, Kristín - Šimčík, Kuric, Nemec - Ižvolt, Sivák, R. Sýkora - Kolínek, Vodrážka, Bohucký.

Slovan: Rybár - Višňovský, Sloboda, Pavlas, Jendek, Horáček, Tabaček - Spilar, Kapuš, Nemčický - Kuľha, Hujsa, Macho - Školiak, Jánoš, Junas – Varga, Hudec, Kokavec

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY