× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Ako hrali extraligisti na MS 2021?


07.06.2021

Majstrovstvá sveta v hokeji 2021, ktoré sa odohrali v lotyšskej Rige, sú už minulosťou, majstrovský titul získala Kanada, ktorá si vo finále v predĺžení poradila s hokejistami Fínska. Pre slovenskú reprezentáciu však prišla „stopka“ už skôr, tú nášmu tímu vystavili neskorší víťazi zápasu o tretie miesto, Spojené štáty americké. I napriek tomu ide pre slovenský hokej po dlhšej dobe o dobrý výsledok a v radoch verejnosti zrejme zavládla spokojnosť. K nej pomohli aj hráči extraligy, ktorí na majstrovstvách sveta neboli len do počtu, ale prispeli k úspešnému ukončeniu tejto zvláštnej reprezentačnej sezóny.

 

Na majstrovstvách sveta sa predstavila šestica extraligistov zo štyroch klubov - majstrovského Zvolena, Nitry, Detvy a Banskej Bystrice. Z ôsmich šampionátových duelov odohral najviac bývalý zadák Detvy, v novej sezóne už hráč Slovana Bratislava, Daniel Gachulinec. Spoľahlivé plnenie defenzívnych činností v jeho podaní určite prispelo tomu, že mal dôveru trénerov, a tí ho nasadzovali pomerne často - odohral všetkých sedem zápasov základnej časti. Za asistenciu v zápase s Českom si pripísal jeden kanadský bod.

 

V počte nasadení mu sekunduje útočník Zvolena, Miloš Kelemen. Ten si dôveru realizačného tímu vypýtal svojim výkonom proti Rusku, kde sa mu hneď v premiérovom zápase na majstrovstvách sveta a zároveň aj v seniorskej reprezentácii podarilo vsietiť gól. Dobrými výkonmi a nebezpečnými šancami sa prezentoval aj v ďalších dueloch, avšak gól ani asistenciu už nepridal. V jeho prípade však ide o “rozprávkovú” sezónu, obrovský progres a zisk majstrovského titulu zavŕšil účasťou na majstrovstvách sveta, kde určite nebol iba do počtu.

 

Tretím hráčom s najväčším počtom štartov je mladý obranca Nitry, Šimon Nemec. Aj ten získal iba jeden kanadský bod za asistenciu, a to hneď v prvom zápase proti Bielorusku. Na ľade však dostával pomerne veľa priestoru, ktorý využil na preukázanie svojho talentu a podpory ofenzívy. Samozrejme, nevyhol sa ani chybám, no vzhľadom na jeho vek a minimum skúseností s medzinárodným seniorským hokejom to nie je nič neprirodzené. V jeho prípade ale môžeme konštatovať, že angažovanie do národného tímu a ponúknutie šance v seniorskej reprezentácii bol dobrý krok a realizačný tím ho určite neoľutoval.

 

zdroj: hockeyslovakia.sk

 

O jeden zápas menej odohral bývalý útočník Banskej Bystrice, v nadchádzajúcej sezóne už hráč českého Liberca, Martin Faško - Rudáš. Rovnako ako ostatní hráči z extraligy, aj on si na medzinárodnej scéne pripísal jeden kanadský bod za asistenciu v dueli proti Česku. V porovnaní s Kelemenom nebol až takým výrazným hráčom, no aj pre neho išlo určite o veľmi cennú skúsenosť, ktorú zúročí vo svojej ďalšej hokejovej kariére. Zároveň patril k pätici hráčov, ktorí v hodnotení +/-dosiahli kladné hodnoty (+1). V troch zápasoch majstrovstiev sveta sme mohli vidieť klubového spoluhráča Šimona Nemca, Adriána Holešinského. Nastúpil v zápase proti Rusku, Švajčiarsku a Českej republike, bodoval práve v poslednom spomenutom dueli, kde zaznamenal jednu asistenciu. Zápas proti Čechom bol z pohľadu extraligistov bodovo najúspešnejší, piati hráči v ňom zaznamenali tri kanadské body. Pre Holešinského, rovnako ako pre Faška - Rudáša, išlo o veľmi cennú skúsenosť, obaja nesklamali a na medzinárodnom fóre sa predstavili v dobrom svetle.

 

Najmenej priestoru na ľade dostal Michal Ivan, bývalý obranca HKM Zvolen, dnes už spoluhráč Faška - Rudáša v Liberci. Odohral iba zápasy proti Rusku a Švajčiarsku, kde tvoril obrannú dvojičku s Danielom Gachulincom. Ivan je zároveň jediným z hráčov našej najvyššej súťaže, ktorý na MS nebodoval, no dostal na to najmenej priestoru. V jeho prípade sa však neočakávalo, že by zasiahol do väčšieho počtu zápasov, aj vzhľadom na to, že sa nezapojil do prípravy a tiež jeho minimálne reprezentačné skúsenosti. Ivan však nesklamal, no ani sa výraznejšie nepresadil.

 

Pozitívom je, že v každom jednom reprezentačnom zápase na tohtoročných majstrovstvách, boli v nominácii vždy aspoň dvaja hokejisti, a to v zápasoch proti najťažším súperom - Švédsku (Gachulinec, Kelemen) a USA (Kelemen, Nemec). Najviac nominovaných - päť - bolo v zápasoch proti Švajčiarsku a Českej republike. Šestica extraligistov získala na šampionáte dovedna päť kanadských bodov tvorených jedným gólom a štyrmi asistenciami. Vzhľadom na vek týchto hráčov a ich reprezentačné skúsenosti nejde o najhoršiu štatistiku, okrem kanadských bodov je rovnako dôležitý aj herný prejav, a ten mali hráči taktiež dobrý.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY