× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tím rodákov: HK Poprad


20.06.2021

HK Poprad oslávil okrúhlych deväťdesiat rokov. Za ten čas vyprodukoval množstvo skvelých hráčov. Za spomenutie stojí napríklad Peter Bondra alebo Ľubomír Bartečko. Rok čo rok hráva v našej najvyššej súťaži najviac odchovancov práve z tohto klubu. Kostra samotného tímu spod Tatier je každú sezónu taktiež poskladaná z rodákov, ktorí sú zároveň lídrami, a to aj v súčasnosti. Práve na týchto hráčov sa v tomto článku zameriame a vytvoríme si zostavu z aktívnych hokejistov z liahne HK Poprad. 

 

Marcel Melicherčík

V dnešnej dobe brankári nie sú hlavnou zbraňou popradského klubu. Z aktívne hrajúcich by bol jasná jednotka Marcel Melicherčík. Počas celej svojej kariéry podáva stabilné výkony, na ktoré sa môžu tréneri vždy spoľahnúť. Dokazuje to aj fakt, že iba v dvoch sezónach sa jeho úspešnosť zákrokov zastavila pod úrovňou deväťdesiatich percent. Za tú dobu si okrem Slovenska zahral aj v Rakúsku, Nemecku a Česku.

 

Daniel Brejčák

Daniel, starší z bratskej defenzívnej dvojice, odohral takmer celú svoju kariéru na východe.Počas toho dokazoval svoje obrovské kvality a jeho forma neustále stúpa. V súčasnosti sa vypracoval na asistenta kapitána HK Poprad a na jedného z najlepších obrancov v lige. Napriek nižšiemu vzrastu je známy svojou tvrdou hrou a dobrým pohybom. Tento štýl hry sa prejavuje aj na jeho číslach. Menej ako desať asistencií mal naposledy pred siedmymi rokmi a v štatistikách +/- bol negatívny iba štyrikrát v kariére.


zdroj: HK Poprad

 

Ján Brejčák

Na rozdiel od svojho bratranca, Ján Brejčák odohral v seniorke HK Poprad iba tri sezóny, z toho len jednu celú. Zároveň sa od Daniela odlišuje aj herným prejavom. Je síce podobne tvrdý, ale viac defenzívny. Zatiaľ čo starší z dvojice rád útočí, Ján sa viac sústreďuje na obranu. Svojho času patril k najlepším defenzívnym obrancom našej ligy. Okrem rodného mesta sa predstavil aj v Slovane, Kežmarku a Banskej Bystrici, s ktorou v sezóne 2017/2018 vyhral titul. Zahral si aj v českej, švajčiarskej, nemeckej, švédskej a fínskej lige. Za reprezentáciu odohral štyridsaťpäť zápasov.

 

Marcel Haščák

Najlepšieho strelca posledných dvoch rokov našej najvyššej ligy netreba predstavovať. Marcel Haščák pred odchodom do Čiech patril medzi najlepších hráčov. Je iba tretím popradským hráčom, ktorý sa stal najlepším strelcom ligy a celkovo len druhým hráčom, ktorému sa to podarilo dve sezóny po sebe. Zároveň sa stal historicky piatym najlepším kanonierom ligy a jedným z najproduktívnejších hráčov. Obe tieto magické hranice dokázal pokoriť v drese „kamzíkov“. Nastrieľal štyridsaťpäť gólov a nazbieral osemdesiatštyri kanadských bodov. Za posledné dva roky má priemerne 1,3 bodu na zápas. To mu znova otvorilo dvere do Česka, od budúcej sezóny bude pôsobiť v Brne. Okrem Popradu si zahral aj v Košiciach, v KHL a niekoľko sezón bol stabilným hráčom Karlových Varov a Komety Brno, s ktorou dokonca vyhral titul. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí strieborná medaila z Majstrovstiev sveta v roku 2012.

 

Dávid Skokan

V roku 2007 bol draftovaný do NHL tímom New York Rangers. Napriek výborným výkonom v Kanade sa ale v zámorskej profilige nikdy neobjavil. V dobrých výkonoch pokračoval aj po návrate na Slovensko. Vďaka tomu sa posunul do Česka, kde sa opäť nestratil. Po niekoľkých rokoch u našich západných susedov, v KHL a v Nemecku prišiel naspäť na Slovensko, konkrétne do Košíc. Po jeho príchode k oceliarom dostal kapitánske „C“. Príležitosti sa chopil perfektne a po sezóne mu v štatistikách svietil bod na zápas. Treba povedať, že práve Dávid Skokan má veľký podiel aj na úspechoch Marcela Haščáka. Zatiaľ čo Marcel Haščák je strelec, Dávid Skokan je tvorca hry. Po vydarenej sezóne v Košiciach sa vrátil domov spolu s Marcelom Haščákom a vytvorili ešte nebezpečnejšie duo. Je zjavné, že si rozumejú na ľade, kde sa navzájom dopĺňajú,  aj mimo neho. 

 

Patrik Svitana

Neexistuje  hráč, ktorý by vyššie spomenutých útočníkov doplnil lepšie ako Patrik Svitana. Je to typ hokejistu, ktorého by chcel každý tím - odchovanec, líder, talentovaný útočník a hlavne bojovník oddaný svojmu klubu. Takmer celú kariéru odohral v drese s kamzíkom na hrudi. Po sezóne 2012/2013 odišiel na dva ročníky do Kazachstanu a následne do Poľska. Po návrate domov sa z neho okamžite stal ofenzívny líder mužstva a kapitán. Po piatich sezónach si udržal priemer približne bod na zápas. Naposledy perfektne zapadol k už tak nebezpečnej dvojici Haščák – Skokan a spolu vytvorili jeden z najproduktívnejších a najnebezpečnejších útokov v histórii našej ligy. Všetci traja zároveň obsadili prvé tri priečky produktivity. Na titul, bohužiaľ, ešte stále čaká. Jeho najväčším snom je dosiahnuť ho práve s Popradom. K najväčším úspechom Patrika Svitanu patrí aj zlatý hetrik z majstrovstiev sveta v hokejbale.


zdroj: HK Poprad

 

Brankári:

M. Melicherčík (Spišská Nová Ves/SR), M. Pajpach (Frýdek-Místek/CZ)

Obrancovia:

D. Brejčák (Poprad/SR), J. Brejčák (Düsseldorf/DEL)

D. Kramár (Poprad/SR) – Ľ. Malina (Spišská Nová Ves/SR)

B. Česánek (Spišská Nová Ves/SR)– D. Romaňák(Spišská Nová Ves/SR)

A. Brejka (Clermont/FR)–M. Dubaj (Nice/FR)

Útočníci:

M. Haščák (Kometa Brno/CZ), D. Skokan (Poprad/SR), P. Svitana (Poprad/SR)

D. Buc (Bratislava Capitals/ICEHL), D. Bondra (Bratislava Capitals/ICEHL), M. Vandas (Poprad/SR)

A. Lapšanský (Košice/SR), S. Takáč (Slovan Bratislava/SR), A. Štrauch (Spišská Nová Ves/SR)

P. Bjalončík (Poprad/SR), P. Hrehorčák (Třinec/CZ)

 

autor: Daniel Kopáč | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY