× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tím rodákov: HK Nitra


08.07.2021

I keď sa vo väčšine prípadov snažíme tím rodákov tvoriť z hráčov mimo svoj materský klub, v prípade Nitry je to trochu náročnejšie, nakoľko podobne ako pri Poprade, veľa rodákov hráva práve v materskom klube. Vytvorený tím tak nie je iba virtuálny, ale z určitej časti aj reálny, čo však určite nie je na škodu. 

Branislav Konrád – brankárskou jednotkou Nitry by bol jednoznačne tridsaťtri ročný gólman českého Olomouca, v ktorom nastúpi už do siedmej sezóny. Rodák a odchovanec nitrianskeho hokeja patril k obľúbencom nitrianskeho publika, i keď za svoj materský klub odohral za mužov iba 43 zápasov, naposledy ešte v sezóne 2007/2008. V rámci extraligy si vyskúšal pôsobenie aj v Bratislave či v Trenčíne, okúsil bieloruskú a druhú nemeckú ligu, no stabilné pôsobisko našiel až v spomínanom Olomouci, v ktorom patrí k oporám mužstva. Je taktiež jedným z reprezentačných brankárov Slovenska.

Branislav Mezei – pri tvorbe mužstva rodákov padá prvá voľba v zadných radoch práve na Branislava Mezeia, ktorý je aktuálne najskúsenejším aktívne hrajúcim obrancom - rodákom z Nitry. Štyridsaťročný kapitán „corgoňov“ má na konte slušnú porciu zápasov v NHL, ktorá sa delí medzi dva kluby – New York Islanders, za ktorý odohral dve sezóny a Floridu Panthers, ktorej súčasťou bol päť sezón v rokoch2002 až 2008. K tomu pridal päť ročníkov v KHL, v tom poslednom však prevažnú časť sezóny strávil už v Nitre, či 61 reprezentačných štartov. Ako kapitán doviedol „corgoňov“ k titulu, majstrovskú trofej má aj z OHL a je tiež držiteľom bronzovej medaily z MS hráčov do dvadsať rokov. V drese Nitry sa predstaví aj v nadchádzajúcej sezóne.

Zdroj: sportky.zoznam.sk

Michal Krištof – odchovanec Nitry nepatril až do začiatku sezóny 2016/2017 k príliš známym hokejistom, aj po príchode do materského klubu, od vtedy dvadsaťtri ročného hokejistu, nečakali veľa. Mohli za to najmä roky strávené vo Fínsku, kam Krištof odišiel ešte v sedemnástich. Na úrovni druhej fínskej ligy sa mu však celkom darilo, a tak po ňom siahli práve v Nitre. V sezóne 2016/2017 a 2017/2018 naplno ukázal svoj potenciál, v pamäti zostáva najmä útok s Paulovičom a Mikušom, ktorý bol mimoriadne produktívny. To otvorilo Krištofovi dveredo reprezentácie a tiež nazad do Fínska, kde strávil tri sezóny v tíme Kärpät Oulu. V Oulu s ním však už od novej sezóny nepočítajú, a tak sa presunul do Česka, kde bude súčasťou kádra Kométy Brno.

Tomáš Hrnka – dobre stavaný center štartoval svoju kariéru v Nitre, odkiaľ sa na tri roky presunul do Košíc, s ktorými získal dva majstrovské tituly. Úspechy a odvedená hra v drese „oceliarov“ mu otvorila dvere do reprezentácie a následne aj do zahraničia. Upísal sa Plzni, na západe Čiech sa mu však príliš nedarilo, putoval preto nazad na Slovensko. Nie však do extraligy, siahol po ňom Slovan Bratislava hrajúci v KHL. Už v tom čase sa začala jeho „spolupráca“ s Banskou Bystricou, ktorú posilnil pred play – off v sezóne 2017/2018, čo mu prinieslo tretí extraligový titul. V drese Baranov nastupoval aj v ročníku 2019/2020, od sezóny 2020/2021 je súčasťou kádra materského klubu HK Nitra.

Andrej Kollár – rodák z Nitry hokejovo vyrastal najprv v Trenčíne, kde pôsobil aj jeho otec, následne sa presunul do Nitry, kde už v mladom veku dostal šancu v seniorskom tíme. Časť sezóny 2018/2019 strávil v zámorí, aby sa opäť mohol presunúť do Nitry, za ktorú odohral dve sezóny. Okrem účasti na MS hráčov do dvadsať rokov sa mu už podarilo prebojovať aj do seniorskej reprezentácie. Výkony v uplynulej klubovej sezóne mu zároveň otvorili dvere aj do zahraničia, v nasledujúcom ročníku bude spolu s Krištofom háji farby brnenskej Komety.

 

Brankári:

Branislav Konrád (HC Olomouc/ČR), Juraj Šimboch (EHC Lustenau/AlpsHL)

Obrancovia:

Karol Korím (HC Topoľčany/SHL), Filip Kuzma (HK Levice/SHL)

Branislav Mezei (HK Nitra/SR), Ivan Švarný (HK Nitra/SR)

Miroslav Pupák  (HK Nitra/SR), Matúš Rais (HC 07 Detva/SR)

Peter Trávniček (Clermont/FR2)

Útočníci:

Samuel Buček (HK Nitra/SR), Tomáš Hrnka (HK Nitra/SR), Marek Slovák (HC Košice/SR)

Andrej Kollár (HC Kometa Brno/ČR), Michal Krištof (HC Kometa Brno/ČR), Marek Mertel (Bergen/Nór3)

Marek Tvrdoň (HK Nitra/SR), Samir Saliji (HK Levice/SHL), Juraj Šiška (HK Nitra/SR)

Erik Čaládi (HC Topoľčany/SHL), Jakub Uram (HC Slovan Bratislava/SR), Daniel Štumpf (HK Skalica/SHL)

 

autor: Radovan Slávik| grafika: Lukáš Ďugel

 

PODOBNÉ ČLÁNKY