× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Extraligisti na Švajčiarskom pohári 2021


15.12.2021

Uprostred decembra je na programe druhá tohtosezónna reprezentačná prestávka, výber trénera Craiga Ramsayho sa tradične predstaví na turnaji NaturEnergie Challenge 2021, známejšom ako Švajčiarsky pohár. Rovnako ako na Nemeckom pohári, ani v tomto prípade nechýbajú na súpiske reprezentácie hráči hrajúci v najvyššej slovenskej súťaži. Nominovaným extraligistom a zmenám v porovnaní s predchádzajúcim reprezentačným zrazom venujeme nasledujúce riadky.

Zmenu harmonogramu turnaja zapríčinilo na poslednú chvíľu rozhodnutie výberu Nórska, ktorý kvôli protipandemickým opatreniam do Švajčiarska nepricestuje, turnaja sa tak zúčastnia iba tri reprezentácie – domáca švajčiarska, lotyšská a slovenská, a z tohto dôvodu boli organizátori nútení upraviť aj program zápasov. Z pôvodne plánovaného štvrtkového zápasu nášho výberu, nastúpime už dnes na zápas proti Lotyšsku a následne v piatok proti Švajčiarsku. Do nominácie sa dostalo desať extraligistov, a to v rozdelení štyria obrancovia a šesť útočníkov. V porovnaní s novembrovým Nemeckým pohárom je to o dvoch hráčov z Tipsport extraligy menej, do zostavy sa nedostal žiadny brankár. Zastúpenie bude mať šesť klubov, najviac hráčov má HK Nitra - troch, po dvoch hráčoch vyslali do Švajčiarska Michalovce a Slovan Bratislava a po jednom zástupcovi HK Poprad, HKM Zvolen a HC Nové Zámky.

Obranné rady mala pôvodne vystužiť trojica hokejistov zo slovenských klubov, pred odchodom od Švajčiarska došlo k menšej zmene a obrancu Mislava Rosandiča nahradí Martin Vitaloš  z Nitry. Ten mal šancu ukázať sa už v Nemecku, na tomto reprezentačnom zraze sa s ním nepočítalo, no napokon dostane šancu. V zápase proti Švajčiarsku pred mesiacom sa mu podarilo skórovať, čím si pripísal svoj prvý reprezentačný gól, v prípade, ak dostane šancu aj tentokrát bude môcť pridať aj ďalší, dokonca do siete toho istého súpera. Stálicou reprezentačných výberov sa už pomaly stáva Daniel Gachulinec, ktorý momentálne oblieka dres Slovana Bratislava. Vo svojich osemnástich reprezentačných dueloch sa mu zatiaľ skórovať ešte nepodarilo, šancu na nápravu tak bude mať aj vo švajčiarskom Vispe. Tréneri však v prvom rade od neho očakávajú spoľahlivú prácu v defenzíve, gól by ale určite bol pre neho veľkým spestrením. Okrem Gachulinca oblečie reprezentačný dres aj ďalší obranca Slovana, Andrej Golian. Pre mladého zadáka pôjde o reprezentačnú premiéru, z nominovaných hráčov pôjde o jedného z troch debutantov, čo je v porovnaní s výberom na Nemeckom pohári výrazný rozdiel a v tomto smere by malo byť aktuálne reprezentačné mužstvo o niečo skúsenejšie. Golian nastupoval v reprezentácii v mládežníckych kategóriách, bude zaujímavé sledovať, ako sa mu bude dariť medzi mužmi. Štvrtým extraligovým zadákom je obranca Dukly Michalovce, Dávid Mudrák. Aj pre neho išlo v Nemecku o debut, vo Švajčiarsku tak už bude nastupovať aj s reprezentačnou skúsenosťou. V troch zápasoch Nemeckého pohára gól nedal, šancu na reparát tak má teraz. Výkonmi však určite nesklamal a preto dostal pozvánku aj tentokrát.

V útoku sa na turnaji NaturEnergie Challenge predstaví sexteto extraligistov. Najskúsenejším z nich je Popradčan Dávid Bondra, ktorý doposiaľ nastúpil na 29 zápasov a zaznamenal päť presných zásahov. Bondra sa do Popradu presunul po ukončení sezóny tímu Bratislava Capitals v ICEHL, „kamzíkom“ však zatiaľ veľmi nepomohol dostať sa zo spodných priečok tabuľky. Na Nemeckom pohári sa nepredstavil, rovnako ako Peter Zuzin, hráč HKM Zvolen. Aj on však dostáva priestor ukázať najmä svoj gólový potenciál a pred olympijskými hrami v pozitívnom slova zmysle zamotať hlavy trénerov. Zuzin doposiaľ nastúpil na sedemnásť reprezentačných zápasov, skóroval iba raz, svoje štatistiky preto môže vylepšiť práve v najbližších stretnutiach. Šancu opäť dostane aj hráč HK Nitra, Jozef Baláž. Ten na svoje „vystúpenie“ v Nemeckom pohári určite nespomína najlepšie, ešte predtým, než by sa vôbec dostal na ľad a zažil svoj reprezentačný debut, bol pozitívne testovaný na koronavírus a musel zostať v karanténe. Premiéry v reprezentačnom drese sa tak  teraz už snáď dočká a potvrdí, že ponúknutá šanca nie je márna. Sekundovať mu bude spoluhráč spod Zobora, Róbert Varga. Aj pre neho pôjde o reprezentačný debut, vypýtal si ho najmä vďaka svojim výkonom v drese Nitry v aktuálnej sezóne, kedy najmä počas októbra ukazoval svoj útočný potenciál, ktorý by mohol byť prínosom aj pre extraligu. Nomináciu uzatvára dvojica Pavol Regenda – Juraj Šiška. Obaja dostali možnosť ukázať svoje kvality už v novembri a zatiaľ čo pre Novozámčana Šišku išlo o premiéru, útočník Michaloviec Regenda už nejaké zápasy na svojom konte mal. Ani jeden z nich však zatiaľ v najcennejšom drese neskóroval a obaja to určite budú chcieť prelomiť vo Vispe. Hrá sa o veľa a hoci šanca na olympiádu je pre oboch pomerne malá, v hre sú aj neskoršie majstrovstvá sveta.

Desiatka extraligových hráčov, nominovaných na dvojzápas vo Švajčiarsku, odohrala dovedna v reprezentácii  83 zápasov, je teda o niečo skúsenejšia, než zostava, ktorá sa predstavila v Nemecku. Zároveň však dovedna títo hráči vsietili iba 7 gólov, ktoré sú rozdelené medzi dvoch útočníkov a jedného obrancu, a tak je v tomto ukazovateli v najbližších zápasoch určite čo zlepšovať.

NOMINÁCIA SR NA ŠVAJČIARSKY POHÁR 2021 VO VISPE:

Brankári: Patrik Rybár (Dynamo Minsk/KHL, 12/0), Matej Tomek (HC Kometa Brno/ČR, 3/0)

Obrancovia: Martin Bučko (HC Motor České Budějovice/ČR, 12/1), Daniel Gachulinec (HC Slovan Bratislava, 18/0), Martin Gernát (HC Laussane/Švajč., 50/6) ),  Andrej Golian (Slovan Bratislava, 0/0), Michal Ivan (HC Bílí Tigři Liberec/ČR, 6/0), Patrik Koch (HC Vitkovice Ridera/ČR, 36/0), Dávid Mudrák (HK Dukla Ingema Michalovce, 3/0), Martin Vitaloš (HK Nitra, 6/1)

Útočníci: Jozef Baláž (HK Nitra, 0/0), Dávid Bondra (HK Poprad, 29/5), Dávid Gríger (HC Bílí Tigři Liberec/ČR, 11/3), Libor Hudáček (HC Lugano/Švajč. 104/25), Miloš Kelemen (BK Mladá Boleslav/ČR, 7/1), Adam Liška (Severstaľ Čerepovec/KHL, 37/7), Miroslav Mucha (Lake Superior University/USA, NCAA, 4/1), Pavol Regenda (HK Dukla Ingema Michalovce, 7/0), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR, 16/3), Juraj Šiška (HC Nové Zámky, 3/0), Róbert Varga (HK Nitra, 0/0), Peter Zuzin (HKM Zvolen, 17/1)  

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY