× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Mešár: Mediálnu pozornosť vnímam, no tlak si zatiaľ nepripúšťam


12.01.2022

Ako už bolo mnohokrát spomínané, ročník 2004 je podľa väčšiny hokejových expertov plný talentovaných hokejistov, ktorí majú v budúcnosti potenciál presadiť sa v najlepších ligách vo svete a opäť pozdvihnúť slovenský hokej na piedestál slávy. Koniec – koncov, naši mladíci nám svoju kvalitu tento rok ukázali na viacerých medzinárodných podujatiach , kde hrdo reprezentovali slovenskú trikolóru a dočkali sa solídnych úspechov, čo nám ako krajine zabezpečilo, že sa tento rok môžeme pýšiť niekoľkými hokejistami v letnom drafte NHL. Jedným z tria najsľubnejších draftových nádejí  je aj mladý, osemnásťročný, popradský útočník Filip Mešár, ktorého sme sa rozhodli vyspovedať ohľadne jeho pocitov z prebiehajúcej sezóny a jeho letných draftových vyhliadok.

 

Mladý center pokračuje v drese extraligových „kamzíkov“ už druhú sezónu. Minulý rok sa mu pomerne darilo, keďže v tridsiatich šiestich zápasoch si zapísal štyri presné zásahy a desaťkrát na gól asistoval. V prebiehajúcom ročníku to zatiaľ vyzerá s jeho streleckými štatistikami o čosi lepšie. V doterajších dvadsiatich zápasoch obohatil svoje konto o päť gólov a deväť asistencií. „Začiatok sezóny som mal vydarený, aj keď v posledných zápasoch možno prišla trošku kríza, keďže sa mi veľmi nedarí zbierať body,ale verím, že to znovu príde. Napriek tomu musím podotknúť, že sa na ľade cítim dobre,“ zhodnotil svoje doterajšie pôsobenie v lige juniorský reprezentant.

Mešár vstúpil do seniorského hokeja vo veľmi mladom veku, čo často býva miernou nevýhodou pri adaptácií v kabíne aj pre starších hokejistov, ktorí prechádzajú do extraligy z juniorských súťaží. „V tíme sa mi spolupracuje veľmi dobre, pretože sme super partia. V kabíne mi pomáhajú všetci spoluhráči, ale asi mojimi najväčšími mentormi sú Dávid Skokan a Daniel Brejčák,“ poznamenal na margo svojho pôsobenia v drese „kamzíkov“ mladý ostrostrelec. Pre rodáka zo Spišskej Belej však nie je extraliga jediným pôsobiskom v dospelom hokeji. V tejto sezóne si pripísal aj prvý štart v kariére vo výbere Craiga Ramseyho na Nemeckom pohári, kde zaznamenal v troch zápasoch jednu asistenciu. „Som veľmi rád za takúto príležitosť, ktorá sa mi vyskytla. Dostal som na ľade veľa priestoru a mal som šancu hrať v lajne po boku skvelých hráčov. Celý turnaj som si užil a hodnotím to ako skvelú skúsenosť,“ okomentoval s odstupom času svoj debut v seniorskej reprezentácií, talentovaný hokejista. 

Slovenská extraliga rozhodne predstavuje výbornú štartovaciu líniu pre mladých hráčov, ktorí majú perspektívne vyhliadky do svetových líg. Preto sme sa nášho respondenta opýtali na jeho názor, ako mu pôsobenie v najvyššej slovenskej súťaži pomohlo napredovať a priblížiť ho k draftu do NHL. „Myslím si, že je skvelou skúsenosťou pre každého mladého hráča si zahrať v extralige. Hoci to nie je možno úplne najkvalitnejšia liga, je dobrým odrazovým mostíkom do mužského hokeja,“ povedal Mešár.

Osemnásťročný center patrí k aktuálne najsľubnejšej trojici mladíkov, ktorý sú horúcimi kandidátmi pre tohtoročný draft. V jednom z posledných rebríčkov sa Mešár nachádzal na  priebežnom jedenástom mieste podľa portálu eliteprospect. Avšak do záverečného draftu je ešte ďaleko a mladý „kamzík“ má stále  veľa príležitostí svoje meno posunúť smerom nahor. „Moje umiestnenie ma veľmi potešilo a zároveň ešte viac motivovalo, aby som využil zostávajúci čas do draftu čo najlepšie,“ zhodnotil svoje aktuálne vyhliadky mladý hokejista.

S draftom sa v našich končinách spája veľká mediálna pozornosť, hlavne ak ide o vychádzajúcu hviezdu, akých sme mali na Slovensku za posledné roky málo. Tento mediálny tlak však nemusí dobre vplývať na tínedžera, ktorý iba vstupuje do sveta mužského hokeja. „ Áno, mediálnu pozornosť okolo svojej osoby sledujem, aj keď draft je ešte ďaleko, takže sa snažím si to ešte príliš nepripúšťať,“ skromne poznamenal talentovaný mladík. Ako sme niekoľkokrát  spomenuli, do draftu ostáva veľa času, čo ponúka Mešárovi dostatočný priestor na zdokonaľovanie formy. „Medzi moje silné stránky patrí určite korčuľovanie, myslenie a obratnosť. Naopak, na fyzickej sile a streľbe budem musieť viac popracovať,“ zhodnotil svoju aktuálnu fyzickú pripravenosť  Mešár.

Príprava na draft nespočíva iba vo fyzickom tréningu, hráč by mal mať zvládnutý aj anglický jazyk, aby bol život v USA pre neho vôbec možný. „V anglickom jazyku sa snažím stále zdokonaľovať, hoci mám aktuálne dobrú úroveň reči. Musím však podotknúť, že v kabíne mi s tým legionári a tréner dosť pomáhajú, za čo som im vďačný,“ skomentoval svoje jazykové predpoklady rodák zo Spišskej Belej. Vzhľadom na to, že Mešár už v mladom veku ukázal, že má v mužskom hokeji pred sebou sľubnú budúcnosť a o pár rokov sa takmer s určitosťou stane vzorom pre ďalších mladých hokejistov, nás zaujímalo, ktorý hráč je pre popradského centra veľkým vzorom. „Nathan MacKinnon je mojím veľkým, hokejovým idolom,“ uzavrel na záver nášho rozhovoru mladý talent.

 

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY