× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #61


17.02.2022

Hoci v tomto týždni už máme za sebou jedno hracie kolo, vráťme sa myšlienkami do toho predchádzajúceho, ktorý bol bohatý na zaujímavé momenty. Dokonca natoľko, že do našej rubriky sa nevošlo napríklad čisté konto brankára Nitry Honzíka, či gólový uragán Košíc. I tak sme však vybrali tie najzaujímavejšie pozitíva či negatíva hracieho týždňa, ktorý sa niesol v znamení dohrávok.

TRIEDA

Víťazná vlna Liptákov

Posledný Liptovský Mikuláš má nôž na krku a zdá sa, že hráči si tento fakt dobre uvedomujú.  V prebiehajúcej sezóne sa totiž nestávalo často, že by sa Liptáci v našej rubrike dostali do jej kladnej časti. O to zaslúženejšie si však toto miesto zastali v uplynulom týždni. Najprv totiž dokázali uspieť v podtatranskom derby na ľade Popradu, čim potvrdili, že výrazný rozdiel v tabuľke hneď ešte nemusí znamenať prehru. Následne si hokejisti Liptovského Mikuláša poradili vo veľmi dôležitom zápase doma s Novými Zámkami, pričom svoje víťazstvo potvrdili najmä v poslednej tretine, ktorá sa skončila výsledkom 3:0. Zdá sa, že Mikulášu pomohli aj zmeny v zostave, v oboch zápasoch sa presadil ešte donedávna prvoligista, Viktor Ďurina. Na víťazstvách sa výrazne podieľali aj skúsení Marek Hovorka a Martin Kriška, a tak si Liptáci mohli za minulý týždeň pripísať plný bodový zisk, ktorý im v boji o záchranu môže ešte pomôcť.

Salituro opäť katom „rytierov“

Spišiaci síce prvý z dvoch minulotýždňových zápasov prehrali, v derby podľahli Košiciam tesne 1:2, no táto prehra nimi nezamávala. Práve naopak, v nasledujúcom zápase si dokázali poradiť s v tabuľke druhým Zvolenom výsledkom 3:0. Okrem čistého konta Melicherčíka, ktorý čelil 29 strelám z hokejok „rytierov,“ sa opäť zaskvel aj kanadský útočník Dante Salituro. V decembrovom, na góly bohatom zápase na ľade Zvolena, si tento hráč pripísal tri kanadské body za gól a dve asistencie, tentokrát na domácom ľade zaznamenal dva presné zásahy a výrazne sa podieľal na výhre „rysov.“  Zdá sa teda, že tento súper Saliturovi sedí, z jeho šiestich tohtosezónnych presných zásahov skončili až tri v sieti Zvolena.

Dramatický záver v Prešove

Dohrávka 21. kola medzi Prešovom a Michalovcami bola takmer počas celého zápasu vyrovnaná, domáci dokonca potierali tabuľkové rozdiely a boli v stretnutí lepším mužstvom. Lepším, avšak nie úspešným. Pár minút pred koncom mali síce domáci možnosť rozhodnúť zápas v presilovej hre vo svoj prospech, no nestalo sa tak. Práve naopak, gól padol z hokejky michalovského obrancu Rossa, ktorý 28 sekúnd pred koncom rozhodol o plnom bodovom zisku „líšok.“ Domácim mohli zostať len oči pre plač, v dobre rozohratom zápase stratili všetky body a v závere sa už z inkasovaného gólu neotriasli. K víťazstvu im nepomohlo ani 31 striel na bránu, za chrbát Vošvrdu sa dostala iba jedna. Michalovciam na dva presné zásahy však stačilo iba sedemnásť pokusov a aj to je dôvod, prečo sa tento zápas napokon skončil výhrou hostí.

BIEDA

Čierny týždeň „kamzíkov“

Poprad hral v uplynulom týždni až tri duely, no ani v jednom neuspel. Najprv v dohrávke 21. kola podľahol favorizovanému Zvolen 3:5. Následne v už spomínanom podtatranskom derby podľahol Liptákom doma 2:3. Tabuľkové postavenie v tomto zápase sa síce prikláňalo na stranu domácich, no väčšia vôla po víťazstve bola na strane posledného celku tabuľky. Tretiu šancu na reparát mali „kamzíci“ v nedeľu, kedy doma privítali rivala z Košíc. Na tento zápas však tentokrát budú chcieť domáci zabudnúť čo najskôr, vysoká prehra 1:7 určite tisícku prítomných divákov nepotešila. Dôvodom prehry „kamzíkov“ bola hlavne strelecká efektivita hráčov Popradu, ktorá ani v jednom z týchto zápasov nepresiahla 7%, v zápase s Košicami bola dokonca iba na úrovni 3,33 %. 

Ofenzíva Prešova

Ako sme už spomínali vyššie, zápas s Michalovcami ušiel Prešovu až v závere, pričom domáci neboli horším tímom. Problémom je však strelecká efektivita „koňarov.“ V spomínanom zápase vystrelili na brankára hostí 31 krát, pričom skórovali iba raz. Horšie to pre útočné rady Prešova dopadlo v nasledujúcom zápase, v ktorom nastúpili opäť na domácom ľade proti Nitre. Tej, resp. jej brankárovi Honzíkovi nedokázali streliť ani jeden gól, pričom sa o to pokúsili až 34 krát. Mizerná strelecká efektivita sa už stihla prejaviť aj v tabuľke, Prešov je momentálne mužstvom, ktoré dalo v sezóne najmenej gólov – 94. Lepšie sú na tom už aj poslední Liptáci, ktorí dali o jeden presný zásah viac. Za klobúk si hokejisti Prešova nedajú ani premieňanie presilových hier – v oboch zápasoch ich mali k dispozícii dostatok, no premenili iba jednu, čo v spojitosti s nízkou streleckou efektivitou nemohlo postačovať na víťazstvo ani v jednom z týchto duelov.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY