× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #63


03.03.2022

Hoci sa základná časť pomaly chýli ku koncu a väčšinu extraligových celkov, ktoré majú postup už takmer istý poznáme, kvalite zápasov z uplynulých dní rozhodne tento fakt nijako neubral. Poďme si tak opäť v našej pravidelnej rubrike spoločne zrekapitulovať najlepšie a najhoršie minulotýždňové výkony.

TRIEDA

Dvojzápasové prekvapenie „býkov“

Hokejisti z južného Slovenska nám v prebiehajúcej sezóne nepredvádzali veľmi oslnivé výkony, čo sa nakoniec pretavilo aj do tabuľky priebežného poradia, v ktorej súperia s Prešovom o poslednú postupovú priečku. Minulý týždeň si však pripísali veľmi cenný šesťbodový zisk z dvojzápasu proti „oceliarom“. Prvý duel odohrali Novozámčania proti východniarom v košickej Steel aréne na prelome týždňa. Tu je potrebné hlavne vyzdvihnúť  novozámockého gólmana, Dana Bakalu, ktorý si dokázal poradiť s košickou ofenzívou až tridsaťdeväťkrát a odniesť si tak 95,12% úspešnosť zákrokov. O dva dni neskôr mali východniari možnosť odvety v Nových Zámkoch. Avšak, ani teraz nedokázali otočiť kartu šťasteny na svoju stranu. Pochváliť je dozaista nutné novozámockú ofenzívu, ktorá výrazne prevyšovala Košičanov. Zatiaľ čo domáci si vypracovali až štyridsaťdva šancí, „oceliari“ sa prepracovali iba k tridsiatim trom pokusom, ktorými ohrozili Bakalovu bránku. Hra „býkov“  sa okrem iného vyznačovala aj skvele využitými presilovkami, z početnej výhody dokázali skórovať až štyrikrát. V nedeľu však toľko šťastia proti úradujúcim majstrom nemali, keďže vo Zvolene podľahli vysoko 5:2. Zostáva len dúfať, že v posledných zápasoch, ktoré zostali do konca základnej časti, nadviažu na svoje minulotýždňové výkony proti Košičanom a potešia svojich fanúšikov kvalitnou hrou.

Zvolenské bodové ťaženie pokračuje

„Rytieri“ majú postup do štvrťfinále istý, čo sa dozaista pretavuje aj na hernej pohode, ktorú posledný čas na ľade demonštrujú. Minulý týždeň odštartovali v piatok pod Tatrami. Hoci domáci otvorili skóre vďaka Arnielovi už v polovici prvej tretiny, hostia dokázali počas štyridsiatich minút pohodlne vyrovnať. V poslednej dvadsaťminútovke sme boli svedkami jedinej strely Oldricha Kotvana, ktorá nakoniec rozhodla o zvolenskom triumfe. Hoci „bryndziari“ nevyhrali v Poprade s veľkým náskokom, rozhodne boli počas celej hry ofenzívne dominantnejším mužstvom. Brankár „kamzíkov“ Štefan Valluš musel čeliť až štyridsiatim piatim zvolenským náletom, zatiaľ čo popradský útok potrápil Trenčana iba tridsaťkrát.  V nedeľu už úradujúci majstri privítali pod Pustým hradom víťazne naladených „býkov“. Tým však pozitívna nálada zmizla už počas prvej tretiny, zásluhou Maroša Jedličku, ktorý si pripísal už sedemnásty presný zásah v tejto sezóne a svojimi dvoma asistenciami si tak odniesol zo zápasu tri kanadské body. Spomenúť by sme mali taktiež zvolenského kanoniera Radovana Puliša, ktorý k víťazstvu domácich prispel dvoma gólmi. Celkovo však ofenzívna aktivita hostí v tomto stretnutí, v porovnaní s predchádzajúcim zápasom, mierne upadla. Zvolenčania vyslali na Bakalu až štyridsaťšesť striel, zatiaľ čo hostia dokázali ohroziť Rahma tridsaťdeväťkrát. „Rytieri“ majú ku koncu základnej časti veľmi dobre našliapnuté k obhajobe trofeje za víťazstvo v základnej časti, preto sa nechajme prekvapiť, či sa im nakoniec podarí si svoj pobyt na výslní o rok predĺžiť.

Hattrickový Urbánek

Dvadsaťdvaročný rodák z Martina odštartoval prebiehajúcu sezónu v bratislavskom Slovane, kam dorazil z Martina v sezóne 2019/2020. V prebiehajúcom ročníku v drese belasých dostal priestor iba v dvanástich zápasoch, v ktorých však zaznamenal len dva presné zásahy. Odtiaľ putoval neskôr do prvoligových Modrých krídel, ktoré sú rezervným tímom bratislavského klubu. Tam naskočil na ľad sedemnásťkrát, z čoho dokázal obohatiť svoje konto o desať kanadských bodov. Jeho konečnou zastávkou sa začiatkom februára tohto roku stala Banská Bystrica. A treba poznamenať, že to bol skutočne veľmi dobrý ťah od vedenia „baranov“. Urbánek nastúpil zatiaľ pod Urpínom v devätnástich stretnutiach, v ktorých zaznamenal dvanásť kanadských bodov. Obzvlášť minulý týždeň bol pre neho veľmi plodný. V utorok sa mu v zápase proti „vojakom“ podarilo skórovať hneď dvakrát v rozpätí troch minút, čím dokonca „baranom“ zabezpečil cenný, trojbodový zisk. O tri dni neskôr naskočil na ľad proti mužstvu svojho bývalého zamestnávateľa. Počas tohto duelu dokonca zaznamenal svoj prvý hattrick v bystrickom drese. Hoci Bystričania zakončili týždeň prehrou s michalovskými „líškami“, mladý ostrostrelec si dokázal pripísať na svoje konto aspoň jednu asistenciu v zápase. Šikovný krídelník tak zažíva na Horehroní veľmi dobré športové obdobie, takže bude dozaista ešte veľmi zaujímavé sledovať jeho výkony aj v ďalších zápasoch.

BIEDA

Východniarske trápenie pokračuje

Minulý týždeň nám opäť raz nepriniesol iba radosť z víťazstiev a pekné športové okamihy, ale aj veľké trápenie niektorých extraligových celkov. Tentoraz sa na pomyselnej lavici porazených tlačia dvaja susedia z východu krajiny. Košičania po demolácií Popradu nastupovali na pomerne ľahký zápasový týždeň. Počas stredy a piatka si však nečakane vylámali zuby na papierovo o dosť slabšom súperovi z Nových Zámkov. Po tomto debakli, kedy im súper nadelil v oboch zápasoch po päť gólov, koncentrovali svoje sily na nedeľný reparát proti Trenčanom. Zápas bol veľmi vyrovnaný z pohľadu defenzívnych aj ofenzívnych kvalít oboch mužstiev. A aj napriek tomu, že majú Košičania už postup do štvrťfinále takmer istý, so súperom z druhej polovice priebežného poradia si dokázali poradiť až v samostatných nájazdoch zásluhou Mareka Slováka. Druhým neúspešným, minulotýždňovým celkom sú jednoznačne „koniari“. Hoci mal extraligový nováčik veľmi dobre našliapnuté na postup do osemfinále, záver základnej časti bude nakoniec veľmi dramatický aj v metropole Šariša. Prešovčania ťahajú už štvorzápasovú šnúru prehier, ktorú si v posledných dňoch rozšírili najprv proti „corgoňom“ a nakoniec nestačili ani na „belasých“. „Koniari“ však predviedli celkom solídny výkon proti Nitre, keďže nakoniec si hostia odnášali výhru až v predĺžení. Iná pesnička sa už hrala v hlavnom meste. Hráči s orlom na hrudi zvládli hostí skutočne prestrieľať. Domáci si dokázali vytvoriť až štyridsaťosem streleckých príležitostí, pokým hostia iba šestnásť. Taktiež veľké medzery v defenzíve Šarišanov poskytli množstvo práce pre Bespalova, ktorému sa podarilo zblokovať štyridsaťštyri streleckých pokusov „belasých“, oproti tomu David Windsor si musel poradiť iba so štrnástimi pokusmi východniarskej ofenzívy.

Minulotýždňoví smoliari spod Tatier

Pre podtatranský celok by sa uplynulý týždeň dal dozaista charakterizovať ako veľmi smolný. Hoci v zápasoch ukázali pomerne kvalitnú hru a veľké nasadenie, bodové ohodnotenie im to neprinieslo, a tak sa v tabuľke priebežného poradia zosunuli na siedmu, osemfinálovú priečku, za bystrických „baranov“. V utorok privítali na svojom štadióne hokejistov zo Spiša. V tomto stretnutí ukázali veľmi dobrú streleckú aktivitu, keďže sa im podarilo ohroziť Melicherčíka až štyridsaťkrát, naproti tomu „rysy“ vystrelili na Valluša iba niečo vyše dvadsať striel. Aj keď sa zdalo, že majú Popradčania výraznú prevahu na ľade, víťazstvo sa im podarilo ukoristiť až po samostatných nájazdoch zásluhou Adama Drgoňa. V závere pracovného týždňa mali „kamzíci“ možnosť prekvapiť opäť na domácom klzisku, tentoraz ale úradujúcich majstrov. Tí sa však od začiatku hry javili ako ofenzívne kvalitnejšie mužstvo o čom vypovedá aj počet striel, ktoré vyslali na popradskú bránku. Naproti zvolenským štyridsiatim ôsmim streleckým pokusom, východniari si vypracovali iba tridsaťdva možných gólových akcií.  V päťdesiatej siedmej minúte hry „rytieri“ nakoniec pochovali všetky popradské nádeje na akýkoľvek bodový zisk v tomto zápase. V nedeľu mali „kamzíci“ pod Zoborom možnosť reparátu. Tá sa im však pomaly rozplývala pribúdajúcimi minútami hry. Popradčania okrem výrazne slabšej streleckej aktivity, ponúkli Nitranom až šesť presiloviek, z ktorých dokázali domáci vyťažiť jeden presný zásah. Avšak pochváliť  treba popradského gólmana Todykova, ktorý si na svoje konto pripísal tridsaťdva úspešných zákrokov. Hoci bol uplynulý týždeň pre podtatranský celok veľmi smolný, dozaista nám do konca základnej časti predvedú atraktívne výkony, ktorými ešte zvládnu zamiešať štvrťfinálovým poradím.

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY