× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Play-off odštartuje susedská bitka na východe krajiny


23.03.2022

Už dnes o 18:00 sa stanú Michalovce dejiskom prvého štvrťfinálového derby. Ich súperom nebude nikto iný ako košickí „oceliari“. Oba tímy nastupujú do tejto série po veľmi vyrovnanej základnej časti, keďže zo šiestich vzájomných duelov si odniesli zhodný počet víťazstiev. Poďme sa teraz spoločne pozrieť na tri faktory, ktoré môžu ovplyvniť spomínanú sériu.

Prebiehajúca sezóna by sa dala dozaista charakterizovať pre oba tímy ako pomerne úspešná. Michalovské „líšky“ nám počas celej základnej časti dokazovali pomerne stabilné výkony, čo ich nakoniec posunulo až na štvrtú priečku v tabuľke iba s deväťbodovou stratou na tretích „corgoňov“. Treba však poznamenať, že oproti minulému roku, kedy strácali iba tri body na víťazných Zvolenčanov si mierne pohoršili. Naproti tomu Košičania si polepšili výrazne. Do štvrťfinále postúpili z piateho miesta so stratou šiestich bodov na Michalovčanov, zatiaľ čo minulý rok sa do play-off neprebojovali.

Gólmani ako rozhodujúci muži zápasu ?

Veľakrát máme na ľade možnosť vidieť chvíle, kedy sa jednotlivé tímy musia spoľahnúť na kvality svojich brankárov. Brankárskou jednotkou sa v tíme „oceliarov“ počas základnej časti stal Andrej Košarišťan, ktorý odchytal o necelých 900 minút viac ako Dominik Riečický. Po tridsiatich piatich odohratých zápasoch si udržal percentuálnu úspešnosť zásahov na úrovni 91,84 %, čo je šieste najlepšie číslo v prebiehajúcom ročníku. Jeho náprotivkom je Devin Williams, ktorý je po uplynutí základnej časti až jedenástym najlepším brankárom v lige. V dvadsiatich dvoch stretnutiach si dokázal zabezpečiť 91,32 % úspešnosť zákrokov. Okrem neho sme mali možnosť vidieť v bránke michalovských „líšok“ aj Tomáša Vošvrdu, ktorý prišiel na východ z Liptovského Mikuláša. Ten má po tridsiatich ôsmich odohratých dueloch úspešnosť 90,54 %. Z pohľadu času stráveného na ľade má o niečo viac odohratých minút na svojom konte Tomáš Vošvrda, ktorý sa tak stal štvrtým najvyťaženejším brankárom ligy. Andrejovi Košarišťanovi v tomto smere patrí šiesta priečka. Taktiež v počte zásahov sa tridsaťdvaročný Čech drží na popredných priečkach tabuľky. Jeho 1014 úspešných zákrokov ho vynieslo až na štvrtú pozíciu spomedzi všetkých ligových gólmanov. Košarišťan so svojimi 945 zásahmi okupuje šiestu priečku. Obaja gólmani majú zaujímavé štatistiky počtu inkasovaných gólov. Zatiaľ čo Vošvrda obsadil s bilanciou 106 obdržaných presných zásahov tretiu priečku, Košarišťan má v tomto ohľade o niečo lepšie skóre a teda inkasoval iba 84-krát. Oba celky disponujú veľmi kvalitnými gólmanmi, preto bude dozaista veľmi zaujímavé sledovať, ktorému z nich sa jeho kvality podarí nakoniec presadiť lepšie.

Košické oslabenia vs. Michalovské presilovky

Ak chce tím uspieť a zájsť v súťaži čo najďalej, musí mať dobre zvládnutú hru rovnako ako v početnej prevahe, tak aj v jej nevýhode. Partia okolo Pavla Regendu dosiahla počas základnej časti štvrté najlepšie presilové hry v lige s úspešnosťou 20,35 %, čím jednoznačne zvalcovala úspešnosť Košíc, ktoré sa v tomto smere nachádzajú na siedmej pozícií (18,04 %). Na druhú stranu si zverenci trénera Dana Cemana udržali po Slovane Bratislava druhé najlepšie číslo v úspešnosti oslabení (85,17 %). „Líšky“ v tomto smere mierne zaostávajú a so svojimi 81,78 % sa nachádzajú na piatom mieste tabuľky. Zaujímavé sú však aj tímové čísla v početnej prevahe o dvoch hráčov. Zatiaľ čo domáci si počas sezóny udržali so siedmimi presnými zásahmi veľmi pekných 24,14 %, „oceliari“ dokázali túto výhodu využiť iba dvakrát (16,67 %). Aj keď treba poznamenať, že hráči z metropoly východu si zahrali presilovku o dvoch hráčov iba 12-krát, naproti tomu Michalovčania až 29-krát. Oba celky majú v týchto aspektoch hry veľmi vyrovnané čísla, preto bude dozaista veľmi zaujímavé sledovať, ktorému tímu nakoniec jeho kvality vynesú vytúžené víťazstvá.

Podarí sa „líškam“ preraziť silnú obranu „oceliarov“?

Hra hokejistov z metropoly východu sa v prebiehajúcej sezóne vyznačuje skôr kvalitnou defenzívou aj keď treba uznať, že ani ofenzívna produktivita z ich strany nie je na zahodenie. Košičanom sa podarilo po 50 zápasoch odohratých v základnej časti inkasovať iba 132 gólov, čo ich obranné kvality radí na druhú priečku za Slovan Bratislava. Nakoniec niet sa ani čomu čudovať, veď „oceliari“ majú v tíme veľmi kvalitných defenzívnych legionárov ako sú napríklad Colton Saucerman, či Luc Snuggerud a niekoľko ďalších, ktorí sa na tomto úspechu podieľali. Ako už bolo spomínané, za zmienku stojí aj ofenzívna produktivita Košičanov. V tomto ohľade je potrebné vyzdvihnúť útok v zložení Marek Slovák, Vadim Pereskokov a Denis Parshin, ktorý v závere sezóny dokázal potrápiť nejeden tím. Vo veľkej forme hrá momentálne Rus Pereskokov, ktorému sa podarilo strelecky presadiť už v šiestich zápasoch v rade. Netreba však podceniť ani Michalovčanov, ktorí sa so svojimi 136 presnými zásahmi stali siedmim najproduktívnejším mužstvom v lige. Taktiež aj v tíme „líšok“ nájdeme veľmi zaujímavé mená ako napríklad Tony Cameranesi, Pavol Regenda alebo Jane Keränen, ktorí patria k najvýraznejším menám michalovského útoku. Podobne ako „oceliari“, aj „líšky“ tento rok vsadili skôr na defenzívne smerovanie hry. Počas aktuálneho ročníka majú  so 140 inkasovanými gólmi piatu najlepšiu obranu v lige. Zo štatistického pohľadu sú oba celky pomerne vyrovnané. Nechajme sa preto prekvapiť, kto bude nakoniec zastupovať košický kraj v semifinále. 

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY