× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

ZOOM na posily: Vainio, Gerlach, Pietroniro, Lacka


22.06.2022

Štvoricu hokejistov - Fína Olliho Vainia, Američana Maxa Gerlacha, kanadského Taliana Philla Pietronira a slovenského mladíka Jakuba Lacku uvidíme od budúcej sezóny na klziskách extraligových mužstiev v dresoch Popradu, Prešova, Trenčína a Nitry. Ako býva zvykom, nejde o známych hráčov, a tak je dobré si ich v medzisezónnom období v skratke predstaviť.

Olli Vainio

Defenzívne rady popradských „kamzíkov“ posilní fínsky zadák Olli Vainio. Dvadsaťosemročný bek prichádza pod Tatry z tímu Ässät z najvyššej fínskej súťaže, v ktorom strávil ostatné tri sezóny. Predtým pôsobil v kluboch Lukko, KOOVEE či LeKi v nižšej fínskej súťaži. Odchovanec tímu Ilves Tampere, za ktorý odohral prevažnú časť svojej doterajšej kariéry, patrí skôr k defenzívnym obrancom, no na gól vie aj prihrať, čo potvrdil aj v predchádzajúcej sezóne – zaznamenal desať prihrávok a dva presné zásahy v 45 odohraných stretnutiach. V nich si tiež dovedna zapísal 5 plusových bodov v hodnotení +/-. V Poprade od neho budú v prvom rade očakávať plnenie si defenzívnych povinností, ako sa aj sám Vainio vyjadril pre klubový web HK Poprad, rád hrá do tela, no rozumie si aj s pukom, pričom sám by sa charakterizoval ako obojsmerný obranca. Pre rodáka z Tampere pôjde vôbec o prvé zahraničné pôsobisko, skúsenosti s Liigy sľubujú, že na klziskách uvidíme kvalitného obrancu.  

Max Gerlach

Dres Prešova bude v novej sezóne obliekať americký útočník s príznačným „slovenským“ priezviskom, Max Gerlach. Rodák z mesta Burnsville v Minnesote prichádza do metropole Šariša z talianskeho tímu HC Pustertal, ktorý pôsobí v ICEHL. V tejto lige si už zahral v sezóne 2020/2021 v drese HC Innsbruck, počas ktorej si na svoje konto pripísal 36 kanadských bodov za 16 gólov a 20 asistencii v 48 zápasoch. O niečo lepšiu sezónu, avšak v nižšej súťaži, zažil rok predtým v mužstve HCB Ticino Rockets v Swiss league, druhej najvyššej švajčiarskej súťaži. V tom čase získal za 21 gólov a 17 asistencii 38 kanadských bodov, a to v 41 zápasoch. Predtým pôsobil v nižších zámorských súťažiach. Dvadsaťštyri ročný center sa preto javí ako potenciálne perspektívny útočník, navyše ide o praváka, v prípade, ak si v mužstve Prešova „sadne“ so spoluhráčmi a nadviaže na svoje predchádzajúce pôsobiská, môže patriť k ofenzívnym lídrom „koňarov“. Zaujímavosťou je, že na Slovensko prichádza z rovnakého klubu ako jeho defenzívny kolega Shane Hanna, ktorý posilnil HKM Zvolen, budeme preto sledovať, či sa z tohto tímu v našej najvyššej súťaži objaví ešte nejaký hokejista.   

Phil Pietroniro

Defenzívne rady Dukly Trenčín posilní v novej sezóne kanadský rodák Phil Pietroniro. Dvadsaťosemročný ofenzívny zadák prichádza do Dukly z francúzskeho Mulhouseu, kde strávil predchádzajúci ročník, pričom v ňom dokázal nazbierať v základnej časti vynikajúcich 39 kanadských bodov za devätnásť presných zásahov a dvadsať asistencii, v zápasoch o udržanie pridal v šiestich dueloch štyri góly a päť asistencii. Zdá sa, že Pietronirovi ofenzívny štýl hokeja sedí a chutí, výrazne dokázal bodovať aj v sezónach predtým, hoc iba v talianskych tímoch v Alps Hockey league. Okrem toho si však dokázal plniť aj defenzívne povinnosti, v hodnotení +/-  síce v uplynulej sezóne zaznamenal -8 bodov, no predtým mal v tomto ukazovateli nie raz výrazne kladnú bilanciu. V mladšom veku pôsobil v nižších zámorských súťažiach, odkiaľ sa v sezóne 2016/2017 presunul do Talianska. Nakoľko nováčik trenčianskej defenzívy disponuje dvojitým, kanadsko – talianskym občianstvom, mohol Taliansko reprezentovať aj na majstrovstvách sveta. Vo Fínsku nastúpil vo všetkých siedmych zápasoch a na konto si pripísal tri kanadské body za gól a dve asistencie, proti Slovensku sa však nepresadil. Pietroniro pochádza z hokejovej rodiny, jeho štyria mladší bratia ho hrávajú tiež, spolu s bratom Chadom pôsobil minulý ročník v Mulhouse, hokeju sa venuje aj jeho otec Marco.

Jakub Lacka

Vedenie Nitry ani pred začiatkom novej sezóny nezostáva nič dlžné svojej povesti a opäť vytiahlo mladých a veľmi málo známych slovenských hráčov. Jedným z nich je 23 ročný krídelník Jakub Lacka, ktorý pod Zobor prichádza zo zámorskej univerzitnej súťaže NCAA z tímu RPI – Rensselaer Polytechnical Institute. Odchovanec ružinovského hokeja prešiel okrem rodného mužstva aj mládežníckymi kategóriami českého Třince, desať zápasov odohral aj za dorastenecký tím švajčiarskeho Rapperswilu. V sezóne 2017/2018 odišiel do zámoria, kde strávil 5 sezón, väčšinu v spomínanom univerzitnom tíme RPI. V ostatnej sezóne zaznamenal v 42 zápasoch 25 kanadských bodov za osem gólov a sedemnásť asistencii, v tomto smere však už mal aj podstatne lepšie sezóny. Podľa oficiálneho webu HK Nitra ide o šikovného kreatívneho útočníka, ktorý počas pôsobenia v mládežníckych kategóriách na Slovensku patril k najlepším hráčom. To prinieslo Lackovi možnosť reprezentovať, a to na úrovni hráčov do sedemnásť a aj do osemnásť rokov. Či napodobní Lacka hráčov ako Krištof, Paulovič alebo Lantoši a bude ďalším ťahúňom „corgoňov“ ukáže až nadchádzajúca sezóna, v Nitre sa však v takýchto prípadoch nezvyknú príliš mýliť.  

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY