× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Začal sa tridsiaty ročník extraligy


22.09.2022

Uplynulý víkend priniesol úvodné dve kolá tridsiateho ročníka našej najvyššej hokejovej súťaže. Počas piatku a nedele sa odohralo jedenásť zápasov, plánovaný šláger víkendu, súboj medzi Košicami a Slovanom Bratislava, preložili pre problémy východniarov s energiami a hľadaním dejiska zápasov. Inak však zápasy priniesli hneď niekoľko atraktívnych súbojov ale aj prekvapivých výsledkov.

Víťazná vlna Michaloviec

Najlepšie zvládli úvod do nového ročníka extraligy Michalovčania. V oboch zápasoch si poradili s nie ľahkými súpermi a po prvých dvoch kolách sú bez straty bodu na čele tabuľky. Najprv „líšky“ doma zdolali vo východniarskom derby Košice, o dva dni na to uspeli aj vo vynovenej aréne v Banskej Bystrici, dokonca rovnakým skóre, 3:2. Oba zápasy pri tom Michalovce prehrávali, museli tak otáčať výsledok. Podarilo sa im to v oboch prípadoch, v oboch tiež zvládli záver zápasu a tým nepripustili vyrovnanie zo strany súpera. Michalovskej Dukle sekunduje dvojica Zvolen – Prešov, ktorá síce tiež zvíťazila v oboch zápasoch, v tom nedeľňajšom sa však oba celky tešili z výhry až po predĺžení, čím stratili jeden bod. Ostatné tímy zaznamenali minimálne jednu prehru, s výnimkou Slovana Bratislava, ktorý odohral iba jeden zápas.

Zbabraný úvod „corgoňov“

Na opačnom póle tabuľky stojí Nitra. Katastrofálny úvod „corgoňov“ a dve prehry o štyri góly určite nezodpovedajú vyhliadkam, aké mal vicemajster pred začiatkom sezóny. Hoci v prvom zápase, v ktorom doma Nitra privítala krajského rivala z Nových Zámkov, bol jej herný prejav lepší ako súperov, góly strieľali hostia a domáci útočníci si „vylámali zuby“ na výborne chytajúcom brankárovi „býkov,“ Kantorovi. Napraviť chuť si chceli hokejisti Nitry o dva dni neskôr, na ľade Popradu sa im to však nepodarilo. Na začiatku druhej tretiny prehrávali už 0:3 a hoci sa hosťom podarilo znížiť, Poprad ich do väčšieho zdramatizovania už nepustil. Nitra, ktorá dlhodobo presadzuje ofenzívny štýl, dala v dvoch zápasoch iba dva góly, pričom oba padli počas presilových hier, pri vyrovnanom počte hráčov zatiaľ nedokázali útočníci Nitry skórovať ani raz. Hokejistom Nitry sekundujú na dne tabuľky Trenčania, ktorí rovnako neuspeli ani v jednom z dvoch zápasov a dostali rovnako 10 gólov, dali však o jeden viac ako Nitra a iba zásluhovo toho sú na jedenástej priečke tabuľky. Trenčania však hrali oba duely na ľade súperov a z dôvodu rekonštrukcie Zimného štadióna Pavla Demitru sa tak skoro na svojom ľade ani nepredstavia.

Slabší záujem divákov

V prvých kolách extraligy sa už každoročne očakáva zvýšený divácky záujem, v aktuálnom ročníku však tomu tak nebolo. Hoci bol úvod ligy načasovaný vo vhodnom termíne a ani počasie neprialo aktivitám pod holým nebom, prvé kolo navštívilo dovedna 13 600 divákov. V tomto smere nesklamala Nitra ani Poprad, kde bola návšteva nad 3000 platiacich divákov, slušne sa zaplnil aj zrekonštruovaný zimný štadión v Banskej Bystrici. Vyššia návšteva mohla byť určite v Michalovciach, ktoré privítali Košice, hranicu 2000 divákov nedokázali prekonať vo Zvolene, kde zavítal tradičný rival z Trenčína. Na zápas Prešova s Liptovským Mikulášom bolo zvedavých iba 1082 divákov, zdá sa, že Prešov si po nevydarenom minulom ročníku bude priaznivcov hokeja získavať o niečo dlhšie. Ani druhé kolo v tomto neprekonalo očakávania, hoci je jasné, že celkový obraz návštevnosti by bol iný, ak by sa zápas medzi Košicami a Slovanom Bratislava odohral v plánovanom termíne. Návšteva kola, 2600 divákov, bola v Spišskej Novej Vsi, čo zrejme prekonalo očakávania a „rysy“ sa zaplneným tribúnam odvďačili jednoznačným víťazstvom nad Trenčínom. Na ostatných štadiónoch bola návštevnosť pod 2000 divákov, v tomto smere, najmä po víťazstvách v prvom kole a v prípade Banskej Bystrice aj atraktivite súpera, sa vyšší počet divákov v hľadisku očakával tak v Banskej Bystrici ako aj Nových Zámkoch a Poprade. Hoci v prípade Popradu tomu určite nenahrával domáci dvojzápas v priebehu troch dní. 900 divákov meralo cestu na zimný štadión v Liptovskom Mikuláši, po neúspechoch a predvádzanej hre z minulých sezón si však budú ľudia na Liptove hľadať cestu na extraligový hokej zrejme o niečo dlhšie. Druhé extraligové kolo, ktoré pozostávalo z piatich stretnutí, tak spolu na štadiónoch naživo videlo iba 8 523 divákov. V porovnaní so sezónou 2019/2020, kedy prvé kolo navštívilo dovedna 17 637 divákov ide o pokles o viac než 4 000 a v druhom kole, ktoré videlo spolu 12 430 divákov, pokles takmer o 4 000 divákov, vtedy sa však odohral plný počet šiestich zápasov.

Tretie a štvrté kolo opäť s atraktívnymi zápasmi

Už zajtra je na programe tretie kolo, ktoré prinesie hneď niekoľko zaujímavých zápasov. Atraktívny duel sa odohrá v Banskej Bystrici, ktorá doma privíta Slovan Bratislava, líder z Michaloviec nastúpi proti Spišskej Novej Vsi, taktiež v domácom prostredí. Zaujímavé bude sledovať aj počínanie Prešova a Zvolenu, oba celky zatiaľ ešte neprehrali, pričom Prešov čaká krajské derby s neďalekým Popradom. Bitka o prvé víťazstvo v sezóne prebehne pod Zoborom medzi Nitrou a Košicami, prvé body si bude chcieť pripísať aj Dukla Trenčín, ktorá odohrá zápas na ľade Liptovského Mikuláša. Ťahákmi nedeľňajšieho kola budú duely Slovana Bratislava s Michalovcami, derby Košíc a Prešova, ktoré sa žiaľ odohrá v menšej Crow aréne, ale aj súboj Banskej Bystrice a Nitry, či Popradu so Zvolenom. Zostáva iba veriť, že bohatá ponuka atraktívnych zápasov priláka do hľadísk zimných štadiónov o niečo viac divákov, než tomu bolo počas predchádzajúceho víkendu.

 

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

 

PODOBNÉ ČLÁNKY