× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

HK Nitra v Kontinentálnom pohári


17.11.2022

Po minuloročnej účasti tímu HK Poprad v Kontinentálnom pohári, bude mať extraligový hokej zastúpenie v tejto európskej hokejovej súťaži aj v aktuálnej sezóne. Účastníkom turnaja je úradujúci vicemajster, HK Nitra, ktorý je nasadený do tretieho kola tohtosezónnej edície medzinárodného turnaja.

Turnaj, ktorý je súčasťou európskeho hokejového diania od sezóny 1997/1998, kedy vznikol ako alternatíva medzinárodnej konfrontácie pre tímy, ktoré sa nedostali do Európskej hokejovej ligy (obdoba dnešnej Ligy majstrov, pozn. red.), sa v minulosti tešil veľkému záujmu aj zo strany slovenských klubov. Hneď úvodný ročník vyhrali VSŽ Košice, medzi víťazov turnaja sa neskôr zaradil aj Slovan Bratislava, HKM Zvolen či MHC Martin, ktorý je posledným slovenským víťazom Kontinentálneho pohára a dlhých dvanásť rokov bol aj posledným slovenským účastníkom tejto súťaže. To sa zmenilo v priebehu minulej sezóny, kedy sa na turnaji predstavil HK Poprad, ktorý bol podobne ako Nitra v aktuálnej sezóne, nasadený do tretieho kola. Žiaľ, Podtatrancom sa nepodarilo postúpiť zo skupiny, v ktorej sa stretli s neskorším víťazom celého turnaja, poľským Krakovom, kazašskou Karagandou a talianskym klubom Asiago. Hoci mal Poprad rovnaký počet bodov ako jeho poľský súper, vzájomný zápas medzi týmito aktérmi bol v prospech Poliakov a „kamzíkom“ sa tak v skupine ušlo nepostupové tretie miesto.

Lepšie by si určite chcela v prebiehajúcej sezóne počínať Nitra, ktorá bude rovnako ako Poprad pred rokom, hostiť celú skupinu F, v ktorej na ňu budú postupne čakať talianske Asiago, ukrajinský klub Kremenčuk a poľská Únia Osvienčim. Zatiaľ čo celky našich geografických susedov sú do súťaže nasadené rovnako ako extraligový zástupca, talianske mužstvo sa do tretieho kola prebojovalo víťazstvom v skupine D v druhom kole. Systém Kontinentálneho pohára funguje na základe kôl, ktorých sa zúčastňujú mužstvá podľa ich výkonnosti a príslušnosti ku konkrétnym krajinám v rámci rebríčka IIHF. V prvom kole na seba v dvoch skupinách narazili kluby z pre nás pomerne exotických hokejových krajín, ako napríklad Chorvátsko, Island, Turecko, Bulharsko či Španielsko. Víťazi týchto skupín (v prípade skupiny A chorvátske mužstvo KHL Sisak a v prípade skupiny B turecký Buz Adalmar) postúpili do druhého kola, kde boli opäť priradený do dvoch štvorčlenných skupín, v ktorých sa stretli s tímami s vyšším rankingom a z „hokejovejších“ krajín. Skupinu C vyhral francúzsky klub Angers, v D skupine sa z víťazstva tešil už spomínaný súper Nitry, Asiago. Tretie kolo tvoria rovnako dve skupiny – skupina F, ktorej súčasťou sú aj „corgoni“ a skupina E, kde medzi sebou nastúpia britský Cardiff Devils, slovinský klub HK Jesenice, lotyšské mužstvo Zemgale a víťaz skupiny C, Angers. Zápasy tejto skupiny sa odohrajú v Cardiffe.

Do finálovej skupiny, ktorej dejisko ešte nie je známe, následne postúpia dva najlepšie tímy z každej skupiny a táto štvorica sa v januári pobije o prvenstvo na turnaji. Motiváciou okrem zisku pohára je aj miestenka do budúcoročnej edície hokejovej Ligy majstrov pre víťaza celého turnaja. Nitrania pred sezónou avizovali v tomto smere najvyššie ambície, ich aktuálna forma im však nahrávať príliš nebude, v priebehu týždňa došlo tiež k odvolaniu Normundsa Sejejsa z postu hlavného trénera.

Hoci sa Nitra nestretne s mužstvami z „TOP“ európskych líg, zápasy určite nebudú jednoduché. Taliansky celok je súčasťou nadnárodnej ICE Hockey League, je však na chvoste tabuľky, v doterajších šestnástich dueloch zvíťazil iba päťkrát a patrí mu predposledné dvanáste miesto so ziskom štrnástich bodov. Klub je zložený prevažne z talianskych hokejistov, ktorí sú doplnený o zámorských, v prevažnej väčšine kanadských hráčov, ktorí majú mnohokrát talianske korene. Jediným Američanom v zostave je bývalý útočník HKM Zvolen, Nick Saracino, ktorý v priebehu predchádzajúcej sezóny nazbieral pod Pustým hradom tridsaťdeväť kanadských bodov za dvadsaťdva gólov a sedemnásť asistencii. Štvrtý rok je súčasťou A – mužstva talianskeho celku aj Slovák Marek Vankúš. Dvadsaťtri ročný útočník je odchovancom Dolného Kubína, no prešiel aj mládežníckymi kategóriami Asiaga a až na krátke hosťovanie v klube Pergine, je súčasťou toho istého klubu už sedem rokov.

Ukrajinský Kremenčuk je po desiatich odohratých zápasoch lídrom ukrajinskej ligy, ktorá ma v aktuálnej sezóne iba šesť účastníkov. Tím nemá v kádri žiadneho legionára,  súpiska klubu je zložená z čisto ukrajinských hráčov získal za osem víťazstiev dvadsaťštyri bodov, prehral iba dva razy. Aj pri kvalite tejto ligy a jej účastníkov, vzhľadom na situáciu u nášho východného suseda, vzbudzuje rešpekt skóre tohto celku, ktoré je na úrovni 49:10. K takmer päťdesiatim gólom prispel jedenástimi presnými zásahmi bývalý útočník Prešova, Vitali Lyalka, ktorý v aktuálnej sezóne oblieka dres práve tohto klubu.

Tretím a papierovo najnáročnejším súperom Nitry bude poľský klub Únia Osvienčim, líder poľskej najvyššej súťaže. Po devätnástich odohratých zápasoch nazbieral poľský celok štyridsaťtri bodov a tak mu zaslúžene patrí prvá priečka v tabuľke. Osvienčim má najlepšiu ofenzívu z celej poľskej ligy, so 78 presnými zásahmi mu aj v tomto ukazovateli patrí prvé miesto, pričom konkurovať mu môže zrejme iba Krakov, ktorého hokejisti dali doposiaľ o osem gólov menej než Osvienčim, pričom májú k dobru ešte jeden zápas. Dres tohto celku už niekoľko sezón nosí Slovák Peter Bezuška, k známejším hráčom patrí napríklad francúzsky reprezentačný útočník Teddy Da Costa alebo bývalý obranca Slovana Bratislava, Lotyš Aleksanders Jerofejevs. Káder mužstva je okrem nich zložený aj zo švédskych, fínskych, bieloruských a ukrajinských legionárov, ktorý vhodne dopĺňajú základ mužstva tvorený domácimi hokejistami. Únia má aktuálne tiež veľmi dobrú formu, vyhrala päť zápasov v rade, čo sa jej počas tejto sezóny podarilo v lige už trikrát a je adeptom na víťazstvo v celej skupine.

Nitre bude situáciu komplikovať aj fakt, že aktuálne nemá takú formu, akú by si vedenie a aj jej diváci predstavovali. Strieda svetlé momenty s tými horšími, patrí k celkom s najhoršou obranou v lige a ani v ofenzíve to nie je Nitra, na akú sme z minulých sezón boli zvyknutí. Z tohto dôvodu došlo aj k zmenám v hráčskom kádri, ktoré by sa mali prejaviť na herných výkonoch a postavení v ligovej tabuľke. Či to však bude stačiť na Kontinentálny pohár, v ktorom klub netají najvyššie ambície, uvidíme až na ľade. Hoci „corgoni“ nehrajú vyslovene zle, problém im robí strieľanie gólov a bez toho sa body získavajú len ťažko.

HK Nitra sa v doterajšej histórii nestretla ani s jedným zo súperov, ktorý ju čakajú počas nadchádzajúceho víkendu v Tipsport aréne. Zaujímavá medzinárodná konfrontácia môže byť dobrou skúsenosťou pre mladých hráčov, ktorých má Nitra v kádri, okrem toho môže byť tiež impulzom, ktoré ju nakopnú aj k lepším výsledkom v našej najvyššej súťaži.

 

Zápasy HK Nitra v Kontinentálnom pohári:

18.11.2022, 18:00: HK Nitra – Asiago

19.11.2022, 18:00: HK Nitra – Kremenčuk

20.11.2022, 18:00: Únia Osvienčim – HK Nitra

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík, zdroj foto: Facebook HK Nitra

PODOBNÉ ČLÁNKY