× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Gilbert Gabor: Stále je čo zlepšovať, nikdy nebudete so svojím výkonom spokojný na sto percent


06.03.2023

V nedeľu, 05.03.2023 bolo na programe posledné päťdesiate kolo základnej časti Tipos Extraligy, ktoré bolo až do svojho konca napínavým a vôbec nie nudným hokejovým večerom. My sme sa bližšie zamerali na zápas Banskej Bystrice s Košicami, kde „oceliari“ v prípade výhry a zakopnutia Slovana Bratislava mohli oslavovať zisk prvého miesta po základnej časti Tipos Extraligy.

Prvá tretina začala z ostra, a to vylúčením domáceho hráča hneď v prvej minúte zápasu. „Oceliari“ sa rozbiehali pomalšie a úvodnú presilovú hru nedokázali využiť. Na prvý gól však fanúšikovia na štadióne nemuseli dlho čakať, dočkali sa ho už v tretej minúte zápasu, kedy sa Branden Troock dostal do samostatného úniku a blafákom si vychutnal Jaroslava Janusa. Následne prišli ďalšie vylúčenia na strane Banskej Bystrice, ktoré „oceliari“ nedokázali premeniť a prvú presilovú hru v zápase si vyskúšali aj „barani“. Po tom však prišla radosť aj vo fanklube „oceliarov,“ keď v jedenástej minúte vyrovnal Jordon Southorn, získal puk na modrej čiare, vystrelil príklepom a jeho ranu zastavila až sieť. V prvej tretine sa košickí fanúšikovia mohli tešiť hneď dvakrát, pretože v sedemnástej minúte „oceliari“ otočili skóre duelu. Dostali sa do situácie troch proti dvom, prihrávka si našla Michala Chovana a ten zblízka prekonal Filipa Belányiho – 1:2. Na konci prvej tretiny došlo k vylúčeniu Patrika Lampera na štyri minúty, a tak „barani“ mohli dorovnať skóre duelu ešte pred koncom prvej tretiny. Šancu sa tímu spod Urpína nepodarilo využiť.

Druhá tretina toho veľa nepriniesla, oba celky chceli vyhrať a čakali na chybu toho druhého. Banská Bystrica pokračovala v presilovej hre aj v druhej tretine, avšak naďalej sa v presilovkách trápila a výhodu o jedného hráča nedokázali domáci hráči využiť ani tento raz. Pokračoval hokej z jednej strany na druhú a počas toho prišlo k vylúčeniu v tíme „baranov“. Košičania začali presilovú hru dobre, ale prišla chyba v obrane a dopredu sa rútili „barani.“ Alex Tamáši peknou prihrávkou našiel pred bránkoviskom Dominika Sojku a ten v dvadsiatej ôsmej minúte v oslabení vyrovnaním potešil domácich fanúšikov.

Tretia tretina začala vylúčením domácich, „oceliari“ tak mohli znova skórovať a ísť v zápase do vedenia. To sa však nepodarilo presilovú hru opäť nedokázali využiť. Do svojich rúk to v štyridsiatej piatej minúte zobral Marek Bartánus. Ten sa na chvíľu ocitol osamotený pri bránkovisku a aj keď trafil Belányiho, puk sa prekĺzol po ľade až za čiaru, čím boli „oceliari“ bližšie k víťazstvu v zápase. Výhru Košíc 4:2 spečatil v päťdesiatej deviatej minúte Marek Hovorka, ktorý trafil strelu do prázdnej bránky z vlastnej tretiny. Keďže Slovan v domácom zápase prehral s Novými Zámkami, Košice sa mohli tešiť z víťazstva v základnej časti Tipos Extraligy, pričom na prvé miesto sa dostali v poslednej možnej chvíli.  

„Dnešný zápas bol taký divný, v zápase bolo veľa vylúčení, začali sme dobre, ale dostali sme dva rýchle góly. Košičania predvádzali dobrý výkon počas sezóny, a preto si myslím, že zaslúžene aj skončili prvý. Bol to celkom zaujímavý zápas, možno nie pre nás, hráčov, keďže tam bolo veľa vylúčení, ale oko diváka sa určite potešilo, pretože to bol rýchly hokej. Ja osobne by som však radšej hral hru päť na päť. Prehra nás mrzí, nie však kvôli bodom, ale preto, že sme mali šance na to, aby sme vyhrali. Teraz však všetko hodíme za hlavu a plne sa koncentrujeme na play-off“, zhodnotil priebeh zápasu banskobystričan Gilbert Gabor, pričom nešetril slovami.

Statného útočníka sme sa tiež opýtali, aké je to hrať proti bývalým spoluhráčom, ako napríklad Patrik Lamper, Marek Bartánus alebo Jordon Southorn: „Pred zápasom na rozkorčuľovaní sem tam prehodíme nejaké slovo a aj sa zasmejeme a samozrejme je to sranda. Chceme im ukázať, že spravili chybu tým, že odišli a kto vie, možno niekde v play-off sa stretneme a budeme im tú prehru môcť vrátiť (smiech).“ Na adresu trénera Douga Sheddena skúsený útočník v drese „baranov“ nešetril superlatívmi: „Jasné, veľa vecí sa zmenilo jeho príchodom, je to vidieť. Zlepšila sa hra päť na päť aj hra v oslabení alebo samotné presilovky, tam je vidieť obrovský posun. Stále je čo zlepšovať, nikdy nebudete spokojný so svojím výkonom na sto percent,“ uzavrel aj napriek prehratému zápasu s dobrou náladou Gabor.



autor: Adam Urbán | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY