× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Rastislav Gašpar: Ak chceme postúpiť, bude jedno, kto bude chytať, musíme prekonať každého


25.03.2023

Séria „baranov“ a „rysov“ je veľmi vyrovnaná, vo všetkých štvrťfinálových zápasoch týchto tímov sa hrá o každý kus ľadu. Výkony oboch mužstiev sú ako na hojdačke, a v tejto sérii sa predviedli už všetci štyria brankári. Dnes je na zimnom štadióne  v Spišskej Novej Vsi na programe šiesty zápas tejto série, ešte pred jeho začiatkom sa však na chvíľu vráťme do Banskej Bystrice.

V prvej tretine sme boli svedkami štyroch vylúčení, po dvoch na každej strane, avšak s tým rozdielom, že obe presilovky Bystričanov boli využité. Prvým gólom sa blysol Alex Výhonský v čase 00:28 a o tri minúty na to si gól pripísal aj Jakub Urbánek, ktorého našiel osamoteného pred bránou Dominic Cormier. Svoju bodovú žatvu „barani“ v prvej tretine ukončili gólom opäť z hokejky Jakuba Urbánka, ktorého si našiel Gašparov puk, odrazený od mantinelu. Tím z východu po troch rýchlych góloch poslal už v desiatej minúte do brány Filipa Suráka, no Spišiaci aj tak odchádzali po prvej tretine do šatne s trojgólovým mankom.

Po prestávke počas druhej tretiny gól nepadol. Hráči Spišskej Novej Vsi začali hrať disciplinovanejšie. Po troch minútach druhej tretiny si „barani“ zásluhou Dalibora Bortňáka, ktorý pri hre vysokou hokejkou zranil Dávida Šoltésa, mohli vyskúšať štvorminútovú presilovku, no neskórovali v nej. Recept na gólmana Suráka však nenašli Bystričania ani v ďalšom priebehu zápasu, skóre sa tak počas druhej dvadsaťminútovky nemenilo.

Tretia tretina priniesla mnoho zaujímavých momentov. Spišiaci vstúpili na ľad s cieľom vyrovnať stav stretnutia a posunúť zápas aspoň do predĺženia. Tento cieľ sa im začal plniť iba zdanlivo. V štyridsiatej druhej minúte duelu skóroval do brány súpera Jeremy Beaudry, kanadský hráč „rysov.“ Pár minút potom sa na ľade strhla bitka, do ktorej sa pred domácou bránou zaplietli Ivan Ďatelinka a Branislav Rapáč. Títo hráči si za ňu na trestnej lavici posedeli zhodne po dve minúty. Ďalší priebeh zápasu však už góly hostí nepriniesol, konečný stav stretnutia ešte kozmeticky upravil Patrik Luža, ktorému asistoval autor prvého bystrického gólu, Alex Výhonský. Aj keď „rysy“ v päťdesiatej štvrtej minúte zápasu odvolali brankára, gól do brány domácich streliť už nedokázali.

„Mali sme výborný vstup, dali sme góly v presilovkách. Cvičili sme ich a konečne sa nám to aj podarilo. Celý zápas sme si to postrážili a myslím, že sa to rozhodlo v prvej tretine počas tých prvých desiatich minút,“ nešetril superlatívmi bezprostredne v pozápasovom rozhovore dvadsaťsedemročný útočník „baranov,“ Jakub Sukeľ. Ten v päťdesiatich piatich zápasoch v tejto sezóne nazbieral dokopy osemnásť bodov. „Vždy to môže byť aj lepšie, treba sa viac tlačiť do brány, korčuľovať a strieľať aby sme mali nejaké šance aj v hre päť na päť,“ hľadal vzápätí rezervy svojho mužstva. 

K Sukeľovmu hodnoteniu sa pridal aj Rastislav Gašpar: „Môj výkon hodnotím dnes pozitívne. Náš útok dal tri dôležité góly a ešte k tomu som mal dve asistencie, čo je super. Teší ma, že sa nám darí a verím, že to takto bude pokračovať naďalej," skonštatoval útočník spod Urpína. Filipa Suráka, brankársku dvojku „rysov,“ Bystričania prekonali v dnešnom zápase iba raz, a to po dorážke už spomínaného Patrika Lužu. „Je pravda, že sme proti nemu dali asi iba jeden dnešný gól, ale dnes sme za stavu 3:0 chceli viac menej len kontrolovať zápas a netlačili sme sa tak do brány. Uvidíme, kto bude chytať v Spišskej, každopádne, keď chceme postúpiť bude jedno, kto bude chytať, musíme prekonať každého,“ zhodnotil Rastislav Gašpar.

Hoci banskobystrická Tipsport aréna nebola vypredaná, atmosféra, ktorú vytvárajú fanúšikovia „baranov“ sa musela hráčom páčiť. „Fanúšikovia sú super, povzbudzovali celý zápas a podporili nás dnes, dohnali nás k víťazstvu. Ďakujeme im, veríme, že sa dostaneme do semifinále, aby si ten náš hokej mohli ešte užiť,“ pochválil priaznivcov Sukeľ. „Bolo ich cítiť a počuť, sme im za to vďační,“ dodal na margo atmosféry pod Urpínom Rastislav Gašpar.

 

Autor: Adam Urbán I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY