× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Čo nás čaká v extraligovom apríli?


31.03.2023

Pred nami je vyvrcholenie tohtoročných bojov o Pohár Vladimíra Dzurillu, víťaz Tipos extraligy bude známy najneskôr 27. apríla, ak sa bude hrať na sedem zápasov. Pred samotným finále sú však na programe nemenej zaujímavé zápasy semifinálových dvojíc. V apríli začne tiež príprava na vrchol celej hokejovej sezóny – majstrovstvá sveta, na ktorých určite uvidíme aj početné extraligové zastúpenie. Hoci teploty vonku pomaly už stúpajú, v útrobách zimných štadiónov sa môžete schladiť aj naďalej.

Prekvapivé semifinále

Zrejme málokto by pred začiatkom vyraďovacích bojov tipoval súboje, ktoré vzišli zo štvrťfinálových dvojíc. Zatiaľ, čo postup Košíc a Zvolena neprekvapil a očakával sa, postup Spišskej Novej Vsi a najmä Michaloviec je určite prekvapením. Michalovská Dukla od svojho postupu do extraligy v play – off ešte nechýbala, „rysy“ boli vo štvrťfinále naposledy v sezóne 1998/1999 a postup do semifinále je pre nich historickým úspechom, ktorý sa im počas ich pôsobenia v najvyššej súťaži ešte nikdy nepodaril. V prípade Spišiakov ale nešlo o úplné prekvapenie, počas celej sezóny predvádzali dobrý hokej a držali sa na horných priečkach tabuľky, vo štvrťfinálovom súboji s Banskou Bystricou však boli miernym favoritom práve „barani,“ najmä vďaka vynikajúcej forme v závere základnej časti. Vyrovnaná séria ale dospela až do predĺženia siedmeho zápasu a v ňom už rozhodovali iba maličkosti a tá v podobe presilovej hry Spišskej Novej Vsi znamenala postup do semifinále. V ňom „rysy“ narazia na Zvolen. S týmto súperom sa v play – off zatiaľ ešte nestretli, pre oba tímy tak pôjde o premiéru na tejto úrovni. Duklu Michalovce čakajú Košice, hoci sú „líšky“ v play – off iba tretí krát, s „oceliarmi“ sa už stretli, a to dokonca minulý rok. Vo štvrťfinále vtedy ťahali za kratší koniec Zemplínčania, ktorí podľahli Košiciam 2:4 na zápasy. Michalovce zároveň minimálne dorovnajú svoju historickú účasť v semifinále, zo sezóny 2020/2021, ak však budú chcieť prekonať aj svoje doposiaľ najlepšie umiestnenie – tretie miesto – budú musieť svojho súpera zdolať.

Vyvrcholenie jubilejného ročníka

Extraligové finále je na programe v druhej polovici apríla, ak by sa odohralo na sedem zápasov, majstra uvidíme najneskôr 27. apríla. Favoritom je víťaz základnej časti – HC Košice – v tesnom závese sa drží HKM Zvolen. Do finále je ešte ďaleko, a akékoľvek prognózy v tomto čase nemajú zmysel, ak by sa však v ňom stretli obaja favoriti, zopakovalo by sa finále zo sezóny 2012/2013, v ktorom uspel HKM. Ten bol vtedy zároveň víťazom základnej časti. Ide o jediné finále v histórii extraligy, v ktorom sa tieto dva celky stretli. Zatiaľ čo Zvolen sa z majstrovského titulu tešil naposledy v sezóne 2020/2021, Košičania čakajú na úspech podstatne dlhšie – pohár zdvihli nad hlavu ešte v ročníku 2014/2015. V prípade postupu do finále jedného, alebo aj oboch z dvojice Michalovce – Spišská Nová Ves, by išlo jednak o ich premiéru v tejto fáze play-off a zároveň, akákoľvek finálová dvojica s účasťou aspoň jedného z týchto dvoch celkov, by bola premiérovou vo vyraďovacích bojoch.

Dominancia východu

Prekvapivým faktom je dominancia celkov z východu republiky, medzi štvoricu najlepších sa dostali hneď tri. Farby stredného Slovenska háji Zvolen, celky zo západu republiky zostali pred bránami semifinále. Nové Zámky, Nitra aj Slovan Bratislava vypadli vo štvrťfinále, Dukla Trenčín už v predkole play – off. Nevídaná situácia však nie je záležitosťou iba najvyššej súťaže, podobný jav nastal aj v dvoch nižších súťažiach, pričom farby západu hájil len jeden jediný klub – HK Delikateso Bratislava- ktorý sa prebojoval do semifinále druhej ligy. Či je za nezdarom celkov zo západu niečo viac, alebo ide čisto iba o náhodu zistíme zrejme až o rok, no nepredpokladáme, že by sa situácia zopakovala v podobnom rozsahu. Aj týmto sa však tridsiaty ročník extraligy zapíše do svojej histórie.

Príprava na majstrovstvá sveta

Okrem extraligového vrcholu sa blíži aj vrchol celej hokejovej sezóny – majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa tento rok odohrajú vo fínskom Tampere a lotyšskej Rige. Samotný šampionát sa uskutoční až v priebehu mája, príprava na toto podujatie však začína už v apríli. Prvý oficiálny kemp, na ktorom sa stretnú potenciálni reprezentanti, začne 10. apríla, už v poslednom marcovom týždni však odštartoval neoficiálny kemp v Bratislave. Určený je pre hráčov, ktorým sa klubová sezóna už skončila, no je potrebné, aby zostali v tréningovom rytme. V apríli sa odohrá aj gro prípravných zápasov Slovenska, reprezentačný výber začne dvojzápasom vo Švajčiarsku 14. a 15. apríla. Odtiaľ sa hokejisti presunú do Ostravy na dvojzápas s Českou republikou, ktorý sa uskutoční 20. a 21. apríla. Prvýkrát uvidíme reprezentačný výber v domácom prostredí v Žiline v piatok 28. apríla v zápase s Nemeckom, o deň neskôr je na programe duel s tým istým súperom, tentoraz v Trenčíne. Zostávajúce dva zápasy sa odohrajú v máji.  Aj kvôli neúčasti hráčov z KHL na majstrovstvách sveta sa dá predpokladať, že výber hráčov bude tvoriť väčší počet hokejistov z našej najvyššej súťaže, aký bude ich konečný počet zistíme, až keď bude známa konečná nominácia na hokejový šampionát.

 

Autor: Radovan Slávik I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY