× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Murphy, Coulter, Brown


31.05.2023

V dnešnej časti nášho zoomu si priblížime trojicu amerických hráčov, ktorí majú bohaté hokejové skúsenosti. Predstavíme si dvoch hokejistov, ktorí od nadchádzajúcej sezóny rozšíria súpisku Slovana a jedného, ktorý bude obliekať dres Popradu. Pozrime sa spoločne na túto trojicu extraligových nováčikov detailnejšie.

Matt Murphy (HC Slovan Bratislava)

Dvadsaťosemročný kanadský obranca prichádza posilniť káder Slovana Bratislava. V závere predošlej sezóny pôsobil v rakúskom tíme Black Wings Linz, avšak sezónu započal v organizácií lowa Wild v AHL, so striedavým štartom v lowa Heartlanders, kde v trinástich odohratých zápasoch nazbieral sedemnásť kanadských bodov. V roku 2016 sa Murphy rozhodol študovať a hrať hokej na University of New Brunswick, kde nazbieral bohaté skúsenosti. Počas štvorročného pôsobenia v univerzitnom tíme nastúpil do stopäťdesiatich zápasov, kde získal dokopy až osemdesiatšesť kanadských bodov. Slovenskú extraligu si už vyskúšal v štyroch zápasoch v sezóne 2020/2021 v drese Miškovca. Jeho príchod okomentoval aj športový riaditeľ HC Slovan Bratislava, Oto Haščák: „Matt je skúsený ´two-way´ obranca, ktorý mal solídne čísla v AHL a taktiež v ECHL. Posledné zápasy minulej sezóny odohral v rakúskom Linzi, kde sme si všimli jeho štýl hry. Je to dobre stavaný obranca, ktorý dobre využíva svoj dlhý dosah s hokejkou. V zložitých defenzívnych situáciách vie zachovať chladnú hlavu a nespanikáriť. Vďaka jeho fyzickým predpokladom je silný v osobných súbojoch a v predbránkovom priestore. Matt má dobré hokejové myslenie a dobrú rozohrávku, určite nám bude platný v ofenzívnych činnostiach a presilových hrách,“ uviedol pre klubový web „belasých.“

Tyler Coulter (HK Poprad)

Pod Tatry prichádza dvadsaťšesťročný produktívny center, ktorý minulú sezónu pôsobil v Innsbrucku, kde v štyridsiatich ôsmich zápasoch získal pekných štyridsaťdva bodov. Následne v šiestich dueloch play-off pridal dve asistencie. Kanadský útočník vyhral v roku 2016 WHL, následne odohral tri sezóny v zámorskej súťaži ECHL. Sezónu 2021/2022 odohral v nórskom Stjernene, kde sa stal siedmym najproduktívnejším hráčom miestnej súťaže. Z päťdesiatich piatich odohratých zápasov získal päťdesiatpäť kanadských bodov. Od roku 2013 hral za kanadský hokejový tím Brandon Wheat Kings, za ktorý odohral štyri sezóny. Najviac sa mu darilo počas sezóny 2015/2016, kde si po päťdesiatich štyroch odohratých zápasoch na svoje konto pripísal sedemdesiattri kanadských bodov. „Rozhodol som sa podpísať zmluvu s Popradom po referenciách od viacerých kamarátov, ktorí už na Slovensku pôsobili a na toto mesto a klub povedali len to dobré. Do Popradu prichádzam iba s dvomi cieľmi – dostať sa do play-off a potom v ňom uspieť,“ prezradil Coulter pre oficiálnu webstránku extraligistu. 

Chris Brown (HC Slovan Bratislava)

Ďalšou zámorskou posilou celku z hlavného mesta je americký útočník Chris Brown. Veľmi skúsený, tridsaťdvaročný rodák z Texasu, má za sebou pôsobenie v AHL, a tiež aj v NHL. V predchádzajúcej sezóne odohral päťdesiat zápasov v najvyššej nemeckej súťaži, kde si na svoje konto pripísal dvadsaťdva kanadských bodov. Jeho vizitku tiež zdobí titul majstra sveta do osemnásť rokov a bronz z MS hráčov do dvadsať rokov. V roku 2009 ho z tridsiateho šiesteho miesta draftoval klub Phoenix Coyotes, za ktorý odohral v NHL spolu jedenásť zápasov, ďalších dvanásť pridal v drese Washingtonu Capitals. Podľa športového riaditeľa Slovana má Brown nadštandardné hokejové myslenie a jeho zručnosti sú veľmi kvalitné. „Je to silový útočník, ktorého sme si vybrali aj pre jeho obrovské skúsenosti. Okrem toho má nadštandardné hokejové myslenie, disponuje kvalitnými zručnosťami a dokáže hrať efektívne v náročných priestoroch klziska s pukom aj bez neho,“ poznamenal pre klubový web Haščák.

 

Autor: Tereza Hrnčiarová I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY