× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Griffin, Rymsha, Dmowski


17.07.2023

V ďalšom pokračovaní rubriky „Zoom na posily“ si priblížime nových hráčov Nitry, Zvolena a Popradu. Pôjde o hráčov pôvodom zo Spojených štátov amerických, pre ktorých bude pôsobenie v slovenskej extralige vôbec prvé mimo USA, resp. Kanady.

Lincoln Griffin (HK Nitra)

Jednou z nových posíl Nitry je dvadsaťpäťročný americký útočník Lincoln Griffin. Pre Griffina bude mesto pod Zoborom vôbec prvým pôsobiskom v Európe, doteraz pôsobil výhradne v Spojených štátoch amerických. Štyri sezóny strávil v univerzitnej lige NCAA, kde v drese Northeastern University zasiahol do stopäťdesiatštyri zápasov a získal päťdesiatštyri bodov. Veľkým úspechom sú majstrovské tituly z tejto ligy zo sezón 2015/2016 a 2018/2019. Z univerzitnej súťaže sa presunul do ligy SPHL resp. ECHL, v ktorej pôsobil aj v uplynulej sezóne. K tímu Cincinnati Cyclones sa pripojil už v sezóne 2021/2022 a počas dvoch rokov nastúpil na stoštrnásť zápasov, v ktorých si pripísal osemdesiatšesť bodov za štyridsať gólov a štyridsaťšesť asistencií. Počas pôsobenia v ECHL sa zúčastnil aj All-Star zápasu a rovnako sa stal aj najrýchlejším korčuliarom All-Star tímu.

Drake Rymsha (HKM Zvolen)

Posilou do jedného zo zvolenských útokov je rodák zo Spojených štátov amerických Drake Rymsha, brat Rivera Rymshu, ktorý v nedávnej minulosti pôsobil v našej extralige v drese Detvy či Popradu. Pre Rymshu bude slovenská najvyššia súťaž taktiež vôbec prvou zastávkou v Európe. Ide o dvadsaťštyriročného útočníka, ktorý v mládežníckom veku pôsobil v dresoch troch tímov kanadskej juniorskej ligy OHL. V roku 2017 bol vybratý v drafte do NHL zo stotridsiateho ôsmeho miesta tímom Los Angeles Kings, no v NHL nastúpil iba na jeden zápas. Počas svojej kariéry pôsobil v AHL, resp. ECHL. Na Slovensko prichádza z tímu Fort Wayne Komets, kde si v minulej sezóne v základnej časti a rovnako aj počas play-off udržal priemer bod na zápas. V celkovo šesťdesiatich troch zápasoch získal rovnaký počet kanadských bodov za dvadsaťštyri gólov a tridsaťdeväť asistencií.

Ryan Dmowski (HK Poprad)

Pod Tatry prichádza po vydarenej sezóne dobre stavaný útočník Ryan Dmowski. Dvadsaťšesťročný hráč uplynulú sezónu strávil v tíme Idaho Steelheads, pôsobiacom v lige ECHL. Nastúpil na sedemdesiatdva zápasov základnej časti a získal šesťdesiatsedem bodov za tridsať gólov a tridsaťsedem gólových nahrávok. Počas play-off si v devätnástich zápasoch pripísal ešte ďalších osemnásť bodov. V ECHL pôsobil tri sezóny a počas nich si udržal priemer takmer jeden bod na zápas. O úspešnej sezóne 2022/2023 svedčí aj zisk Brabhamovho pohára, udeľovaného víťaznému celku základnej časti. Dmowski má takisto skúsenosti aj z AHL, v ktorej nastúpil počas štyroch sezón na šesťdesiatdeväť zápasov. V minulosti bol hráčom Des Moines Buccaneers v USHL a hrával aj prestížnu univerzitnú ligu NCAA, kde v drese UMass-Lowell v stotridsiatich dvoch zápasoch, do ktorých zasiahol, získal šesťdesiatsedem bodov a so svojím tímom sa stal šampiónom východnej konferencie tejto ligy. 


Autor: Iveta Rapčanová I grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY