× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda - September


04.10.2023

TRIEDA

Výkony minuloročných bronzových hrdinov

Od Spišskej Novej Vsi len málo ľudí očakávalo takýto bravúrny vstup do sezóny. Uspieť sa im nepodarilo len na ľade Zvolena, ktorému podľahli tesne 3:2 z pohľadu domáceho celku, ale aj na ľade Humenného po nájazdoch 5:4. V celkovej tabuľke im patrí zaslúžené druhé miesto. V ich prospech hrá kvalitný káder, ktorého zmeny boli len kozmetického charakteru, a priniesli vytúžené ovocie. Bodové štatistiky hráčov vedie tridsať ročný Olivier Archambault, za šesť zápasov ich nazbieral viac než dvojnásobok. Svätyňu Spišiakov chráni tak, ako po minulé sezóny Marcel Melicherčík, ktorý s priemerom 1,37 gólu na zápas je na čele štatistík brankárov.

Brankári s nulou na účte

Za minulý mesiac túto métu dosiahli dvaja z nich. Ako prvému sa to podarilo Connorovi LaCouvéemu v zápase s tímom HK Poprad. Pomohol tímu svojím bravúrnym výkonom k výhre 4:0 a tak si zapísal, ako prvý gól man, čisté konto v sezóne 2023/24. V tomto zápase musel čeliť tridsiatim strelám na bránu a taktiež aj dvom presilovkám na strane hostí, ani tie však „kamzíci” využiť nedokázali.

Druhým zo spomínaných strážcov svätyne je Pavel Kantor, ktorý svoju prvú nulu na konte zaznamenal v treťom kole v dueli proti HC Košice. „Býci“ tu v domácom prostredí porazili minulosezónnych „oceliarov” 3:0. V prospech domácich hrala najmä nedisciplinovanosť tímu z východu a tak mali k dispozícii okrem hry 5 na 5 aj deväť presiloviek z ktorých sa im dve podarilo využiť.

Mladíci v extralige

Každý tím v našej najvyššej súťaži má na svojej súpiske aj mladíkov, ktorý v tíme naberajú potrebné skúsenosti. Tie neskôr vedia využiť v budúcich mužstvách. Za tímy HC '05 Banská Bystrica a HC Košice nastúpili len pätnásťročné hokejové nádeje. Stalo sa tak v treťom kole, konkrétne v dueli s nováčikom extraligy. Za „baranov” v tomto zápase nastúpil útočník Michal Plančár. Stal sa tak štvrtým najmladším hráčom v histórii našej najvyššej súťaže. O dve kolá neskôr do zápasu proti Liptovskému Mikulášu „oceliari” zaradili na súpisku obrancu Vladimíra Draveckého ml., ktorý pri svojom debute zaznamenal asistenciu pri góle Matúša Havrilu. Ten kozmeticky upravil konečný výsledok na 5:1. Mladý obranca sa tak v rebríčku zaradil na piate miesto za už spomínaného Michala Plančára.

Senzácia v Liptovskom Mikuláši

Po viacerých nevydarených sezónach, kde skončili na posledných miestach extraligy väčšina fanúšikov nečakala iné výsledky od Liptovského Mikuláša ani tentokrát. Liptákom sa však podarilo niektorých fanúšikov poriadne prekvapiť. Hneď v úvode extraligy zdolali favorizovaný Zvolen (4:3) po predĺžení a pripísali si prvé dva body do tabuľky. Krátko na to zdolali aj Nitru (5:3) a vysoko aj Trenčín  (6:1). Na domácom ľade sú „liptáci“ zatiaľ neporazení. Naopak si pripísali už aj pár prehier proti Spišskej Novej Vsi (3:1), Košiciam (5:1) a Banskej Bystrici (3:1). V tabuľke im po šiestom kole extraligy patrí s ôsmimi bodmi siedme miesto. Pre predstavu, minuloročný favorit v podobe „oceliarov” má len o bod viac. Najlepším hráčom z tímu Liptovského Mikuláša je dvadsaťjeden ročný americký obranca Mitch Miller, ktorý nazbieral za šesť zápasov obdivuhodných deväť bodov za dva góly a sedem asistencií. Martinovi Réwayovi sa taktiež v tíme Mikuláša darí. Nazbieral si už sedem asistencií. Hráči sa môžu spoľahnúť aj na brankára v podobe dvadsaťsedemročného Alexeia Krasikova. Do tohto tímu prišiel z KHL, konkrétne z mužstva Spartak Moskva. Jeho úspešnosť zákrokov sa pohybuje na hranici 91,8 percenta.

BIEDA

Gerlach v drese popradských „kamzíkov”

Max Gerlach, americký útočník, bol vytúženou posilou Prešova minulý rok. Za päťdesiat minulosezónnych zápasov nazbieral pozoruhodných päťdesiatšesť kanadských bodov. Jeho podpis zmluvy pod Tatrami, ktorý sa udial toto leto, si vyslúžil veľké ovácie od fanúšikov HK Poprad. Očakávané ovocie v podobe gólov však tento hráč doteraz nepriniesol. Dokonca sa neocitol ani v zostave šiesteho kola, ktoré sa odohralo túto nedeľu, a šancu zahrať si za extraligových „kamzíkov” dostal hráč AquaCity Pikes, Alexander Peresunko. Tento útočník nazbieral v Slovenskej Hokejovej Lige za päť odohratých zápasov dvojnásobný počet kanadských bodov za osem gólov a dve asistencie. Peresunko za Poprad odohral deväť zápasov aj minulú sezónu. Budúcnosť Maxa Gerlacha v drese „kamzíkov” je nateraz otázna.

Bratislavský Slovan mimo elity

Mužstvo z hlavného mesta minulú sezónu skončilo na ôsmom mieste, osudným sa mu stal súper z Michaloviec. Po už spomínanom minuloročnom fiasku mnoho hráčov tím opustilo a nastala rapídna prestavba mužstva. Brankár Jared Coreau síce obhájil svoj post jednotky a nachádza sa naďalej na súpiske no jeho úspešnosť zákrokov sa rapídne znížila, a to z takmer 94 na 87,3 percent (za dodnes odohratých šesť zápasov). Okrem iného Slovan vedie štatistiky aj v počte trestných minút, doteraz ich nazbieral až stosedemdesiatpäť. Tréner mužstva, na ktorého sa zniesla vlna kritiky už predtým, mužstvo prednedávnom opustil a hráčov prebral Vladimír Růžička. Urobil tak po nie veľmi vydarenom vstupe do sezóny a nateraz konečným deviatym miestom v tabuľke. V pozadí príchodu Vladimíra Růžičku na lavičku HC Slovan Bratislava zostal aj prestup Rostislava Dočekala, ktorý sa z pozície športového riaditeľa B-tímu dostal k hlavnému celku, kde nahradil Ota Haščáka.

Déjà vu pre „corgoňov”

Po minuloročnom zlom vstupe do sezóny, kde HK Nitra bola po piatom kole na jedenástom mieste, sa história opakuje aj dnes. Fanúšikovia síce očakávali, že nová sezóna bude lepšia ako tá predošlá, no opak je pravdou. Po šiestom kole je tím spod Zobora na poslednom mieste tabuľky s dvomi bodmi na konte a hrozivým skóre (14:30). Brankár Libor Kašík je naďalej oporou tímu aj keď šťastena v zápasoch nie je na jeho strane a to vidíme aj na úspešnosti jeho zákrokov (87,36%). Nádej má mužstvo v Nitre vďaka návratu Samuela Bučeka z HK Ocelaři Třinec, ktorý je ich najlepším hráčom. Na konte mu k dnešnému dňu svieti päť bodov.

autor: Veronika Mondekova I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY