× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Najlepšia obrana bude čeliť najlepšiemu útoku


15.04.2021

V utorok 13. apríla odštartovalo semifinále play-off Tipos Extraligy. Boje o finále sa vyznačujú veľkou dôležitosťou, zúčastneným ide o veľa. Aj tentoraz sme sa pokúsili vybrať tri faktory, ktoré môžu mať podľa nášho názoru veľký vplyv na priebeh a výsledky samotných zápasov. Séria medzi Zvolenom a bratislavským Slovanom má už za sebou dva zápasy a dnes nás čaká prvý súboj medzi „líškami“ a „kamzíkmi“.

 

Zatiaľ čo Popradčania prešli prvým kolom pomerne hladko, Michalovčania sa potrápili s nepríjemnými Trenčanmi. Napokon však po šiestich zápasoch postúpili, a tak nás v semifinále čaká ostrý boj o východ. Počas sezóny na seba tieto celky natrafili až deväťkrát, pretože okrem šiestich stretnutí v Tipos extralige odohrali proti sebe aj tri v pohári. V týchto vzájomných súbojoch boli celkovo úspešnejší hráči spod Tatier. Všetci ale dobre vieme, že play-off je úplne iná súťaž, očakávame preto nesmierne vyrovnané zápasy, v ktorých bude kľúčových množstvo faktorov, no v nasledujúcich riadkoch si popíšeme tri najdôležitejšie podľa nás.

 

Útočná sila Popradčanov

So 186 presnými zásahmi boli „kamzíci“ po základnej časti najlepšie útočiacim tímom v celej lige. Svoj strelecký apetít ukázali takisto v prvom kole play-off, keď v štyroch dueloch prekonali brankára „medveďov“ slušných pätnásťkrát, čo predstavuje priemer takmer štyroch gólov na zápas. Ich najväčšou ofenzívnou hrozbou je dobre známy prvý útok- Svitana – Skokan – Haščák, avšak presadiť sa, samozrejme, vedia aj zvyšné tri formácie. Menším problémom pre klub spod Tatier môže byť absencia prvého menovaného, ich kapitána, ktorý v druhom štvrťfinálovom zápase utrpel zranenie, a to, či zasiahne do série už od jej začiatku, je momentálne otázne. Michalovčania sa tak budú musieť vrátiť k defenzíve zo základnej časti, lebo proti Trenčanom sa neukázali v najlepšom svetle a taktiež sa musia vyvarovať zbytočných chýb, pretože Popradčania ich vedia chladnokrvne využívať. 

 

zdroj: HK Dukla Ingema Michalovce 

 

Brankári

Oba celky majú svoju jasnú brankársku jednotku. Tou michalovskou je skúsený Tomáš Tomek a popradskou je český legionár Tomáš Vošvrda. Obaja patria medzi špičku v našej extralige, avšak štvrťfinále im nevyšlo podľa predstáv. Prvý menovaný bol proti „vojakom“ raz vyhnaný z brány a v šiestom dueli prenechal miesto svojmu kolegovi Škorvánkovi. Odchytal teda päť súbojov, v ktorých inkasoval až pätnásťkrát a na to, že bol v základnej časti kľúčovým pilierom najlepšej obrany, je pre neho takéto číslo neprijateľné. Naopak jeho vyššie spomínaná dvojička bola za sto minút prekonaná iba raz. Vôbec by teda nebolo prekvapením, keby dnes dostal prednosť práve dvadsaťpäťročný Žilinčan. Poďme sa ale teraz pozrieť na strážcu svätyne „kamzíkov“, ktorého sme pred štartom série aj vyspovedali. Ten bol na tom v prvom kole play-off o čosi lepšie. Najviac sa trápil v prvých dvoch zápasoch, keď v nich obdržal zhodne po tri góly a v tom druhom bol dokonca vystriedaný. V dueloch pod Poľanou však už bol oporou svojím spoluhráčom a môžeme povedať, že sa vrátil k svojej obvyklej forme. Rozhodne teda je v lepšej psychickej v pohode než jeho náprotivok, no má za sebou dlhšiu prestávku, preto bude nesmierne dôležité, ako dokáže zachytiť úvod série.  

 

Špeciálne tímy

Spomínali sme to už viackrát, presilové a oslabové hry sú v modernom hokeji kľúčové. Zatiaľ čo pri oslabeniach tieto dve východniarske družstvá neexcelujú, v početných výhodách sú veľmi úspešné. „Líšky“ majú vďaka úspešnosti 21,89% druhé najlepšie presilovky a za nimi sú hneď „kamzíci“ s produktivitou 21,46%. Keď sa však pozrieme na početné nevýhody, tu môže mať problém hlavne celok spod Tatier, pretože horšie je v tejto sezóne na tom len Liptovský Mikuláš. Michalovčania sú v tomto smere na šiestom mieste. Logicky z toho vyplýva, že nás čaká séria plná presilovkových gólov. Pochopiteľne, sú to len štatistiky a realita môže byť diametrálne odlišná, avšak recept ako neinkasovať v oslabení, je všeobecne veľmi jednoduchý, netreba sa nechať vylučovať. Necháme sa prekvapiť, či sa teda tieto čísla potvrdia alebo nie. Každopádne, pred nami je séria, ktorá bude nabitá emóciami a my sa už nevieme dočkať jej začiatku.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY