× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Hokejisti na pomedzí extraligy a SHL - 2.časť


03.01.2022

Po prvej šestici extraligových mužstiev sa v druhej časti nášho článku, zameraného na hráčov so striedavým štartom v extralige a SHL,bližšie pozrieme na kádre druhej šestice klubov najvyššej slovenskej súťaže. V nasledujúcich riadkoch si bližšie posvietime na mužstvá Spišskej Novej Vsi, Popradu, Liptovského Mikuláša, Michaloviec, Prešova a Košíc.

HK Spišská Nová Ves

„Rysy“ sa vo svojej premiérovej extraligovej sezóne pomerne dobre uchytili. Momentálne sa nachádzajú na siedmom mieste v tabuľke najvyššej slovenskej súťaže so stratou piatich bodov na tretiu Nitru. Hoci Spišiaci nemajú vytvorenú spoluprácu so žiadnym prvoligovým klubom, no aj v ich kádri sa nachádza zopár hráčov s povoleným striedavým štartom. Treba však aj podotknúť, že ide o ich premiérovú sezónu v extralige a veľkú časť mužstva momentálne tvoria hráči, ktorí minulú sezónu hrali v SHL a prirodzene prešli do vyššej súťaže. Najvýraznejšou tvárou spomedzi pätice prvoligistov na pomedzí extraligy je dvadsaťjedenročný útočník Róbert Džugan, ktorý túto sezónu odohral v najvyššej súťaži jedenásť zápasov, v ktorých získal dva body za dve asistencie. V drese prvoligovej Dubnice sa priebežne v predstavil v šiestich zápasoch a na svoje konto si pripísal dva body za jeden gól a jednu asistenciu. Džugan sa za svoju doterajšiu kariéru môže pýšiť dvojnásobným titulom víťaza extraligy juniorov do dvadsať rokov, dvojnásobným medailovým umiestnením v extralige juniorov do osemnásť rokov, titulom víťaza prvej ligy seniorov, účasťou na mládežníckych olympijských hrách, kde získal bronzovú medailu. V sezóne 2019/2020 sa počas juniorských majstrovstiev sveta do dvadsať rokov stal tretím najlepším hráčom v reprezentácií Slovenska.

Ďalší hráči na súpiske Spišskej Novej Vsi, ktorí sa okrem extraligy predstavili aj v SHL:

Michal Chatrnúch, Matej Petrek, Ivan Novák, Gabriel Olejník

 

HK Poprad

Popradskí „kamzíci“ zažívajú pomerne turbulentné obdobie. Momentálne sa im však pomerne darí, keďže sa držia na piatej pozícií v priebežnom poradí s dvojbodovou stratou na štvrté Michalovce. Podobne ako Spišská Nová Ves, ani Poprad v tejto sezóne nemá uzavretú dohodu o spolupráci s niektorým klubom SHL. Napriek tomu sa v tíme podtatranského celku nachádza sedem prvoligových hráčov, z ktorých všetci okrem Petra Kundríka pochádzajú z Levíc. Jedine dvadsaťtriročný center sa vrátil do svojho rodného Popradu z bratislavských Modrých krídel. Tam odohral desať zápasov, v ktorých skóroval päťkrát a dvakrát na gól asistoval, rovnako si zahral aj v „belasom“ drese štyri zápasy, v ktorých sa však nijako bodovo nepresadil. Za rodný Poprad dosiaľ odohral deväť zápasov, v ktorých si pripísal dva body za jeden gól a jednu asistenciu.

Ďalší hráči na súpiske Popradu, ktorí sa okrem extraligy predstavili aj v SHL:

Roman Rýchlik, Maroš Mešár, Sebastián Nahálka, Jakub Dzivjak, Adam Jévoš, Adrián Valigura

 

MHk 32 Liptovský Mikuláš

Hokejistom spod Tatier prebiehajúci ligový ročník absolútne nevychádza. Priebežne sa držia na poslednej pozícií so stratou štyroch bodov na novozámockých „býkov.“ Hoci ani Liptáci nemajú oficiálne uzavretú dohodu o spolupráci so žiadnym prvoligovým tímom, v ich kádri sa momentálne nachádza kvarteto hráčov, ktorí si to zamierili na Liptov z neďalekého Martina. Jednou z najvýraznejších martinských posíl sa stal koncom novembra dvadsaťdeväťročný útočník Michal Murček, ktorý túto sezónu odštartoval v SHL, kde odohral šestnásť zápasov, v ktorých získal pätnásť bodov za štyri góly a jedenásť asistencií. V drese Liptovského Mikuláša sa dosiaľ predstavil deväťkrát so ziskom jedného bodu za jednu asistenciu. Celkovo v najvyššej slovenskej súťaži odohral okrem spomínaného Martina aj v drese slovenskej "dvadsiatky", Zvolena, Popradu, Detvy a Košíc celkom 346 zápasov so ziskom 139 bodov.

Ďalší hráči na súpiske Liptovského Mikuláša, ktorí sa okrem extraligy predstavili aj v SHL:

Sebastián Droppa, Martin Krempaský, Maxim Chuvilov

 

HK Dukla Ingema Michalovce

Michalovciam táto sezóna vychádza pomerne dobre, momentálne sa držia na štvrtom mieste so stratou dvoch bodov na tretiu Nitru. Dukla má od minulej sezóny uzatvorenú spoluprácu s prvoligovým Humenným, ktorému sa podarilo postúpiť do SHL a tým splniť nevyhnutnú podmienku aby sa táto spolupráca mohla uskutočniť. Aktuálne sa v kádri michalovských „líšok“ nachádza štvorica prvoligistov z Humenného. Medzi najvýraznejšie tváre spomedzi spomínaného kvarteta patrí dvadsaťročný obranca František Gajdoš, ktorý odohral v drese Michaloviec v prebiehajúcej sezóne doposiaľ devätnásť zápasov, v ktorých rozvlnil sieť súpera dvakrát a dvakrát na gól asistoval. V prvoligovom drese sa predstavil šesťkrát s dvojbodovým ziskom za jeden gól a jednu asistenciu. Okrem Michaloviec si v extralige zahral aj za Detvu a Zvolen dokopy v jedenástich zápasoch, bez bodového zisku.

Ďalší hráči na súpiske Michaloviec, ktorí sa okrem extraligy predstavili aj v SHL:

Adam Stripai, Dávid Hajník, Lukáš Lačný

 foto: projekttimeout.sk (Miroslava Maťašová)

HC Grotto Prešov

„Koňari“ dosiaľ v premiérovej extraligovej sezóne ukázali, že sa vedia slušne presadiť medzi dvanástkou najlepších klubov na Slovensku. Priebežne im patrí ôsma priečka v tabuľke najvyššej slovenskej súťaže, so štvorbodovou stratou na siedmych „rysov.“ Podobne ako Spišská Nová Ves, aj Prešov je v lige nováčikom a teda zatiaľ nestihol uzavrieť dohodu o spolupráci so žiadnym prvoligovým klubom. Zaujímavosťou je, že v ich kádri sa okrem pätice prvoligistov nachádza aj niekoľko hráčov z Detvy, ktorú Prešov v extralige vystriedal, a ktorá momentálne pôsobí v druhej lige. Dvadsaťdvaročný krídelník Patrik Halama si túto sezónu okrem extraligovej metropoly Šariša, kde odohral deväť zápasov bez bodového zisku zahral aj v drese s indiánom na hrudi, tam v piatich zápasoch inkasoval štyri body za jeden gól a tri asistencie. Okrem Žiaru nad Hronom sa predstavil krátko aj v druhej lige za Detvu, kde v troch zápasoch získal deväť bodov za štyri góly a päť asistencií. Celkovo v extralige odohral, okrem Prešova, v drese Zvolena a Detvy 71 zápasov a získal päť bodov za tri góly a dve asistencie.

Ďalší hráči na súpiske Prešova, ktorí sa okrem extraligy predstavili aj v SHL:

Martin Magdolen, Tomáš Nauš, František Pulščák, Peter Valent

 

HC Košice

„Oceliari“ v prebiehajúcej sezóne predvádzajú pomerne rozpačité výkony. Priebežne poskočili na šieste miesto v tabuľke extraligy, kde sa nachádzajú s totožným bodovým súčtom ako piaty Poprad. Hoci Košice pre túto sezónu neuzavreli spoluprácu so žiadnym prvoligovým klubom, v ich kádri nájdeme pomerne slušné zastúpenie hokejistov z SHL. Jednou z vychádzajúcich hviezd je dvadsaťročný obranca Miroslav Novota, ktorý je aj košickým rodákom. V prebiehajúcom ročníku sa predstavil prevažne v juniorskom výbere „oceliarov“ do dvadsať rokov, kde v dvanástich zápasoch nazbieral za desať gólov a jedenásť asistencií dvadsaťjeden bodov. V najvyššej súťaži sa predstavil zatiaľ iba sedemkrát, bez bodového zisku a v drese Humenného odohral päť zápasov, rovnako bez zisku bodov. Okrem Slovenska si Novota v sezóne 2019/2020 zahral aj vo švédskej mládežníckej lige J20 Elit za klub BIK Karlskoga, kde v dvadsiatich troch stretnutiach získal osem bodov za tri góly a päť asistencií.

Ďalší hráči na súpiske Košíc, ktorý sa okrem extraligy predstavili aj v SHL:

Matej Jacko, Marián Štec, Patrik Fric, Jakub Linet, Lukáš Vaculík

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY