× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Súhrn extraligových prestupov pred koncom prestupového obdobia


02.03.2023

Tradičná uzávierka prestupového obdobia prináša každoročne pohyby v kádroch jednotlivých klubov, v aktuálnej sezóne však neboli také výrazné, ako to zvyklo byť v minulosti. Kluby však posilňovali a menili kádre priebežne počas celej sezóny, do tohto obdobia teda viacero mužstiev prichádzalo už so stabilizovanými kádrami a prípadné doplnenia realizovali iba vtedy, ak sa na trhu objavil zaujímavý hráč. V nasledujúcich riadkoch ponúkame zhrnutie prestupov uskutočnených v prvej polovici februára, rozdelených po jednotlivých tímoch.

HC ´05 Banská Bystrica

Pod Urpín prišiel z klubu Springfield Thunderbirds (AHL), kde bol na hosťovaní z tímu Adirondack Thunder (ECHL), Jake Ryczek, americký obranca draftovaný v roku 2016 tímom Chicago Blackhawks. Nešlo o jediného obrancu, o ktorého sa „barani“ pred koncom prestupového obdobia posilnili, káder rozšírili tiež o Dominica Cormiera, pre ktorého ide o prvé európske pôsobisko. Kanadský zadák predtým obliekal dres tímu Reading Royals, rovnako z ECHL. Po pár dňovom pôsobení pod Urpínom opustil káder „baranov“ Ján Brejčák.

HC Slovan Bratislava

Kauza okolo príchodu ruského útočníka Nikitu Scherbak do Slovana Bratislava a jeho zmluvy s HC MV Transport Prešov utíchla. Scherbak prišiel do Slovana z českého Mountfieldu Hradec Králové, v minulej sezóne pôsobil pod Urpínom, kde v dvadsiatich piatich zápasoch zaznamenal dvadsať jeden kanadských bodov. V Slovane sa tiež rozhodli predčasne ukončiť spoluprácu so švédskym obrancom Carlom Ackeredom. Náhradou za neho môže byť americký obranca Nate Kallen, ktorý posilnil defenzívne rady Slovana Bratislava. Dvadsaťpäťročný zadák prišiel do hlavného mesta z tímu Maine Mariners  pôsobiaceho v ECHL. Slovan tiež predĺžil spoluprácu so štvoricou Samuel Takáč, Daniil Fominykh, Adam Lukošík a Patrik Maier.

HK Dukla Trenčín

Z Nitry sa do Trenčína presunul český brankár David Honzík, ktorý bol súčasťou zmeny na brankárskom poste Nitry, kde po hosťovaní zotrval Libor Kašík a s „corgoňmi“ uzavrel zmluvu aj na ďalšie obdobie. Trenčania angažovali aj ďalšieho českého hráča, ktorým je útočník Jan Dalecký. Ten prichádza do Trenčína z maďarského tímu DEAC Debrecín, ktorý je účastníkom Erste Ligy. Z Dukly naopak odišiel perspektívny mladík Rayen Petrovický, ktorý si to namieril do fínskeho tímu JoKP, pôsobiaceho v druhej najvyššej fínskej súťaži.

MHk 32 Liptovský Mikuláš

O posilnenie sa snažil aj tím na chvoste tabuľky, Liptovský Mikuláš. Formou striedavých štartov pôsobí na Liptove tridsaťštyriročný útočník Patrik Lušňák, ktorý v aktuálnej sezóne obliekal tiež dres prvoligovej Považskej Bystrice, kde zaznamenával v priemere viac než jeden bod na zápas. Rovnako na striedavé štarty pôsobí na Liptove Filip Vrábeľ, ktorý je súčasťou tímu HC 19 Humenné.

HK Dukla Ingema Michalovce

Do Michaloviec sa z českého tímu SC Marimex Kolín vrátil mladý zadák Jakub Cibák. Výrazná zmena z dôvodu neuspokojivých výsledkov nastala pri kormidle „líšok,“ pri ktorom skončila trénerská dvojica Stantien – Devečka. Tú nahradili Peter Kudelka ako hlavný tréner s asistentmi Marekom Kolbom a Radoslavom Regendom. Michalovce okrem toho ukončili spoluprácu s kanadským hráčom Ryanom Valentinim a útočníkom Adamom Lapšanským. Dres „líšok“ však bude minimálne do konca sezóny obliekať lotyšský obranca Kristaps Bazevičš, ktorý na Zemplín prišiel z francúzskeho Briançonu, za ktorý odohral tridsaťšesť zápasov a získal v nich trinásť kanadských bodov

HC Košice

Košice posilnil v extralige známy kanadský obranca Alex Breton, ktorý odohral uplynulé dve sezóny v našej najvyššej súťaži, najprv v dese Banskej Bystrice a následne aj Slovana Bratislava, s ktorým získal majstrovský titul. Do metropole východu prichádza z tímu Trois – Rivières Lions z nižšej zámorskej súťaže. Okrem Bretona prišiel pre Košičanov dobre známy útočník, tridsaťosemročný Marek Hovorka, ktorý v prebiehajúcej sezóne hájil farby Vlkov zo Žiliny v TIPOS SHL. V prípade „oceliarov“ nezostalo iba pri tejto dvojici, klub z východu Slovenska angažoval produktívneho Američana Huntera Fejesa, ktorý do extraligy prichádza z tímu Orlando Solar Bears. Fejes má už skúsenosti aj z európskych súťaží a svoju produktivitu a šikovnosť zatiaľ v Košiciach aj potvrdzuje.

HKM Zvolen

Pod Pustý hrad sa z ECHL presunul útočník Carter Turnbull, ktorý bol v čase prestupu najlepším strelcom tejto súťaže. Kanadský hokejista prišiel do Zvolena z tímu South Carolina Stingrays, kde v štyridsať jedna zápasoch zaznamenal dvadsaťštyri gólov a osemnásť asistencií.

HC Mikron Nové Zámky

Adam Lapšanský sa po ukončení spolupráce s Michalovcami presunul na západ Slovenska, kde posilnil novozámockých „býkov“ minimálne do konca aktuálnej sezóny.

HK Poprad

V posledný deň prestupového obdobia zamieril pod Tatry skúsený tridsaťosemročný útočník Rastislav Špirko, ktorý doposiaľ nastupoval v maďarskom klube DEAC z Debrecínu, kde sa mu mimoriadne darilo. Poprad svoj káder uzavrel angažovaním ukrajinského útočníka Oleksandra Peresunka, ktorý v aktuálnej sezóne pôsobil v budapeštianskom UTE. Ešte predtým klub opustil útočník James Livingston, ktorý zamieril do dánskeho Rungstedu.

HK Nitra

Z kádra „corgoňov“ odišiel pred koncom prestupového obdobia český útočník Tomáš Guman, ktorý sa vrátil do tímu českého prvoligistu, HC Stadion Litoměřice. Guman už skôr za Nitru nehral, keďže hosťoval v Žiline. Do Nitry prišla z Levíc dvojica ruských hráčov Vladislav Shiskov –Vladislav Leschcenko a najmä druhý menovaný svojimi výkonmi pod Zoborom potvrdzuje svoju produktivitu, ktorú mal v tomto ročníku v Leviciach.

HC MV Transport Prešov

Do EHC Freiburg odišiel z Prešova americký útočník J.C. Campagna, inak sa „koňarom“ podarilo káder udržať po kope, aj napriek dlhodobému pôsobeniu na chvoste tabuľky, hráčski lídri metropolu Šariša neopustili a naďalej bojujú o zachovanie extraligovej účasti.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY