× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Štvrťfinále TIPOS SHL


15.03.2023

Štvrťfinálové súboje sa naplno rozbehli aj v TIPOS SHL, a to už deň pred začiatkom tých extraligových. Predkolo vyraďovacej časti prvej ligy prinieslo určitú paralelu s extraligovým, no v oboch prípadoch sú tieto súboje už definitívne minulosťou. Trochu dlhšie si na zápasy počkajú fanúšikovia v Žiline a Dubnici, no väčšia pauza môže priniesť väčší hlad po hokeji, či už pre hráčov alebo divákov. Veríme, že zápasy budú pre fanúšikov svojich klubov atraktívne a cestu na jednotlivé štadióny si aj v menej „hokejových mestách“ nájde také množstvo divákov, ako sa na play – off stretnutia patrí. Už v predkole to ukázali napríklad v Topoľčanoch, pridať by sa preto mohli aj ďalšie mestá a vytvoriť svojim klubom aj na zápasoch TIPOS SHL skvelú atmosféru. Aké súboje nás čakajú, to sme zhrnuli v nasledujúcich riadkoch.

O mierne prekvapenie sa postarali hokejisti Topoľčian, ktorí do predkola play - off postúpili z desiateho miesta, a to po štvorzápasovom súboji s po základnej časti siedmou Skalicou. Postup Topoľčian je menšou paralelou s neďalekou Nitrou. Okrem toho, že oba tímy reprezentujú jeden kraj, oba tiež skončili na desiatom mieste, oba trochu prekvapujúco vyradili v predkole play – off vyššie nasadeného zo siedmeho miesta a oba sa vo štvrťfinále stretnú s víťazom základnej časti. Rozdiel bol iba v tom, že Topoľčany na postup potrebovali o zápas viac. Jednoznačným favoritom vo štvrťfinálovom súboji prvej Žiliny a desiatych Topoľčian sú však Vlci, mužstvo z Ponitria môže iba prekvapiť, no výraznejšiu dramatizáciu série v tomto smere naozaj neočakávame. Menšou výhodou Topoľčian môže byť rozloženie sily do troch útokov, výhodou Žiliny zase domáce prostredie. Vlci v základnej časti vyhrali s týmto súperom v troch zo štyroch zápasov a očakávame, že svoju dominanciu potvrdia aj v prvom kole vyraďovacích súbojov.

Ešte o niečo menšiu paralelu medzi extraligou a SHL by sme našli aj v sérii ôsmeho a deviateho celku po základnej časti. Rovnako ako v extralige, aj v TIPOS SHL sa táto séria natiahla až na maximálny počet zápasov, na rozdiel od najvyššej súťaže sa však tešil deviaty celok – HK MŠK Žiar nad Hronom. Pre niektorých možno trochu prekvapujúco, vzhľadom na káder Považskobystričanov sme aj my skôr očakávali postup celku z Považia. Papierové predpoklady sa zase raz nenaplnili, a tak sa o postup do semifinále pobijú so Spartakom Dubnica „indiáni“. Považania sú jednoznačným favoritom, avšak pred farmárskym tímom Zvolena sa určite musia mať na pozore. Ich umiestnenie na druhej priečke po základnej časti bolo trochu prekvapujúce, náročné bude toto prekvapenie potvrdiť v play – off. Hokejisti Žiaru nad Hronom môžu naopak hrať uvoľnene, a tak by túto sériu mohli do určitej miery zamotať a možno aj opäť zvrátiť papierové predpoklady. Vzájomné zápasy oboch tímov boli v tomto ročníku vyrovnané, s víťazstva sa vždy tešil domáci celok. Výhodu domáceho prostredia budú mať v prípade siedmeho zápasu Dubničania, čo bude určite hrať v ich prospech. Aj skúsenosti sú na strane Spartaka, obe tieto výhody by mali na postup do semifinále napokon stačiť.

Vyrovnanejší priebeh určite očakávame v prípade dvojice HC 19 Humenné – Slovan Bratislava „B“. Avšak aj tento súboj má jednoznačného favorita, ambicióznejším a skúsenejším mužstvom je určite celok z východu. Paradoxom je, že aj neďaleký extraligový „sused“ Humenného, Michalovce, narazí vo štvrťfinále na Slovan Bratislava, v oboch súťažiach tak vidíme zemplínsko – bratislavský súboj. Zatiaľ, čo v prvoligovom prípade je favoritom Humenné, v extraligovom je to celok z hlavného mesta. V základnej časti vyhralo Humenné tri zo štyroch zápasov, v jednom prípade však až po samostatných nájazdoch. Samostatné nájazdy rozhodli aj o osude štvrtého vzájomného zápasu. Ten skončil rovnakým výsledkom ako v predchádzajúcom prípade, no už v prospech Modrých krídel. V podobnom duchu sa zrejme ponesie aj play – off.

Najvyrovnanejším súbojom by mala byť séria medzi Trnavou a Martinom. O prekvapivom umiestnení, ale aj výsledkoch Trnavy v tomto ročníku, sme už písali a bude zaujímavé sledovať, či bude výborná trnavská sezóna pokračovať aj naďalej. Oba celky disponujú dostatočne skúsenými hráčmi, v prospech Martina môže hrať domáca atmosféra, Turčania však nebudú mať výhodu domáceho prostredia v prípade siedmeho zápasu. Z tej môže naopak ťažiť Trnava. Otázne sú prípadné postupové ambície bývalého extraligistu a tomu prispôsobené výkony v zápasoch. Ako sme už deklarovali, Trnava môže byť čiernym koňom play – off a prebojovať sa môže až do finále, v prvom rade však musí zvládnuť úvodnú prekážku v podobe Martina. Vzájomné zápasy boli počas základnej časti vyrovnané, či už ide o počet víťazstiev alebo výsledky. Z dvoch výhier sa tešila Trnava – z toho raz po predĺžení – a rovnako z dvoch víťazstiev – z toho raz po samostatných nájazdoch – Martin. Play – off je však iná súťaž, v prípade tejto série by sme ale určite mali počítať s vyrovnaným priebehom.



autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY