× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tím rodákov: HC '05 Banská Bystrica


11.10.2023

Tí, ktorí nás čítajú už nejaký ten čas, si možno ešte spomínajú na našu rubriku – Tím rodákov, ktorú sme tu pred dvoma sezónami mali. Pre tých, ktorí nevedia alebo si nespomínajú, v tejto rubrike sme zostavili kompletné mužstvo, ktoré sa skladá z rodákov z daného mesta. Keďže sme v tom čase nevyčerpali všetky tímy, resp. do extraligy pribudli nové, rozhodli sme sa doplniť chýbajúce kluby a v dnešnom prípade sme pre vás vybrali Banskú Bystricu. Z tejto zostavy hráčov hrajú v súčasnosti za svoje rodné mesto piati hokejisti.

Adam Trenčan – veľmi talentovaný brankár sa síce narodil v Banskej Bystrici, no s istotou môžeme tvrdiť, že bol vychovaný pod „krídlami“ Zvolena. Trenčan okúsil tiež český ligový hokej na rôznych úrovniach a v rámci slovenskej extraligy si okrem Zvolena zahral aj v Skalici, Nitre a v Michalovciach. V sezóne 2020/2021 vybojoval s „rytiermi“ majstrovský titul. V ďalšej sezóne získal v HKM bronzovú medailu a uplynulom ročníku skompletizoval medailový hetrik Zvolena ziskom striebornej medaily.

Marek Biro –  na začiatku svojej kariéry odohral dnes už skúsený tridsaťpäťročný obranca dve sezóny v kanadskej juniorskej súťaží OHL, kde bol súčasťou celku Windsor Spitfires. Taktiež si tri sezóny obliekal dres Znojma v nadnárodnej EBEL lige. Sezónu 2021/2022 strávil v poľskom mužstve GKS Tychy. Na konte má jeden titul so svojou rodnou Banskou Bystricou, účasť na juniorských majstrovstvách sveta a dva zápasy v seniorskej reprezentácií Slovenska.  

Samuel Ivanič – dvadsaťsedemročný obranca má za sebou skúsenosti zo zámoria, no posledných šesť rokov strávil vo Švédsku, kde si zahral v súťaži HockeyEttan či Division2. Pred pár rokmi tiež odohral jedno stretnutie za Banskú Bystricu v našej najvyššej súťaži. Minulú sezónu sa presunul do hokejovo exotickej krajiny – stal sa súčasťou austrálskeho tímu Sydney Ice Dogs, kde však už momentálne nepôsobí.

Andrej Bíreš – ako mnoho iných rodákov, aj skúsený útočník začínal svoju kariéru pod Urpínom. Neskôr sa však pridal k nemeckým hokejovým tímom a v DEL, prípadne nižších nemeckých ligách, strávil spolu jedenásť rokov. Minulú sezónu sa vrátil späť na Slovensko a znovu si obliekol dres svojho rodného mesta. „Birko“ odohral v predošlej sezónu štyridsaťosem zápasov a pripísal si spolu dvadsaťosem kanadských bodov (10+18). Ako informoval oficiálny web „baranov“, v rámci produktivity mu patrilo štvrté miesto a tri z jeho deviatich gólov mali prívlastok víťazný.

Patrik Lamper – Lamper si skoro celú svoju doterajšiu hokejovú kariéru obliekal dres Banskej Bystrice. Sezónu 2021/2022 odštartoval v najvyššej českej lige, v drese Mountfield HK, no v jej závere sa vrátil späť do Banskej Bystrice. Odohral tu spolu dvadsaťjeden zápasov a pripísal si spolu päť kanadských bodov (2+3). Patrik je trojnásobný majster Slovenska, a tiež účastník olympijských hier v Pchjongčchangu. Uplynulú sezónu sa pridal ku kádru „oceliarov“, ktorých dres oblieka aj v tej aktuálnej.

Tomáš Matoušek – banskobystrický odchovanec bol pri mnohých úspechoch jeho rodného mesta – dvakrát pri bronzovom umiestnení, dvakrát pri neúspešnom finálovom ťažení a dvakrát dvíhal nad hlavu majstrovský pohár (2016/2017 a 2018/2019). Je taktiež autorom jubilejného 2300. a 2400. gólu v histórii klubu HC ´05 Banská Bystrica. Predstavil sa aj na dvoch juniorských svetových šampionátoch, kde na jednom z nich, v Kanade, zdobilo jeho dres kapitánske céčko. Následne jeho cesta mierila do KHL, kde jednu sezónu hral za tím Donbass Doneck a v rámci KHL si zahral aj za bratislavský Slovan. Po sezóne 2016/2017, ktorú odohral pod Urpínom, reprezentoval Slovensko na majstrovstvách sveta. Následne jeho kroky mierili do českej najvyššej súťaže, kde hral v drese Litvínova necelé dve sezóny. Po pôsobení na západe Čiech zamieril do metropoly Slovenska a v sezóne 2021/2022 sa so Slovanom radoval z majstrovského titulu.

Brankári:

Adam Trenčan (HKM Zvolen), Filip Belányi (HC ´05 Banská Bystrica)

Obrancovia:

Marek Biro (HK Brezno), Samuel Ivanič (Hasle/Løren/NOR), Michal Ganz (MŠK Žiar nad Hronom), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava), Jakub Lopejský (HK Detva), Marek Bais (Besançon /FR), Filip Husár (Gladsaxe/Dánsko), Adam Jombík (HK Skalica)

Útočníci:

Andrej Bíreš (HC ´05 Banská Bystrica), Patrik Lamper (HC Košice), Tomáš Matoušek (HC ´05 Banská Bystrica), Miloš Bubela (HK Nitra), Dominik Sojka (HC ´05 Banská Bystrica), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec/CZ), Nicolas Gašpar (MŠK Žiar nad Hronom), Rastislav Gašpar (HC ´05 Banská Bystrica), Lukáš Handlovský (HC 19 Humenné), Mário Lunter (HC Košice), Martin Mišiak (Erie Otters/OHL), Tomáš Sýkora (EC Kassel Huskies/DEL2, Nemecko)

 

Predchádzajúce články z tejto rubriky:

HK 32 Liptovský Mikuláš

HK Poprad

HC Slovan Bratislava

HK Nitra

HC 21 Prešov

HKM Zvolen

 

autor: Tereza Hrnčiarová I grafika: Lukáš Ďugel / Profimedia

PODOBNÉ ČLÁNKY